

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Osinkoverotus ja ilmastopolitiikan virheet ajavat ikonisen Shellin Alankomaista Britanniaan – Brexitin jälkeen yritysvirran piti käydä toiseen suuntaan
Alankomaalais-brittiläisyhtiö Royal Dutch Shellin toimitusjohtaja soitti Alankomaiden virkaa tekevälle pääministerille viime sunnuntaina, että ikoninen öljy-yhtiö siirtää päämajansa Ison-Britannian puolelle. Kääntääkseen veistä entisestään pääministerin haavassa, yhtiö kertoi typistävänsä nimensä pelkästään Shelliksi.
Simpukankuorilogostaan tunnetun öljyjätin ja Alankomaiden väliset suhteet ovat olleet viileät jo jonkin aikaa. Uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa yhtiön syistä muuttaa Britanniaan. Kirjoitus on mitä parhainta oppimateriaalia Suomen hallitukselle.
Shellin muuttoilmoituksen taustasyiden ohella on syytä muistaa muutosta johtuva poliittinen nöyryytys. Brexitin jälkeen saarivaltakunnan yritysten toivottiin nostavan kytkintä ja suuntaamaan mantereelle.
Osinkoverotuksella on väliä
Shellin lähtöön on kaksi suurta syytä. Päällimmäinen syy on osinkoverotus. Yhtiö jakaa osan voitoistaan omistajilleen, koska se kuuluu osakeyhtiön perusajatukseen. Osinkoverotuksen myötä yhtiön voittopottia nakertaa myös valtio.
Koronavuonna 2020 yhtiö leikkasi osinkojaan ja ajatteli nostaa niitä tänä vuonna.
Alankomaiden pääministeri Mark Rutte yritti poistaa osinkoverotuksen vuonna 2017, mutta esitys ajautui voimakkaaseen vastatuuleen maan parlamentissa. Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden oli siinä käsityksessä, että 15 prosentin osinkojen ennakonpidätys ehtisi poistua.
Rutte yritti vielä maanantaina saada hallituspuolueet osinkoverotuksen kumoamisen taakse, mutta yritys oli tuomittu epäonnistumaan. Verohuojennusten ojentaminen maailman suuripäästöisimpiin kuuluvan yhtiön toiveesta oli liian kova pala nieltäväksi.
Maan vasemmisto luonnehti yhtiön jäämisen ehtoa kiristämiseksi.
Saastuttajat rajan taakse -ympäristöpolitiikkaa?
Shell on sitoutunut olemaan hiilineutraali yhtiö vuoteen 2050 mennessä. Toimivan vihreän energiateknologian kehitys ei tapahdu käden käänteessä, eikä se tapahdu ilmaiseksi.
Alankomaiden oikeuslaitos ei ollut tyytyväinen yhtiön muodonmuutoksen nopeuteen. Oikeus määräsi yhtiön leikkaamaan kasvihuonekaasujen päästöjä rankemmalla kädellä.
– Ympäristöpolitiikka, joka heittää työt, yritykset ja päästöt rajan taakse ei ole ympäristöpolitiikkaa vaan ympäristöpopulismia, hallituspuolue CDA:n kansanedustaja Henri Bontenbal kirjoitti.
Suomessa Perussuomalaiset ovat varoittaneet liian kunnianhimoisen ilmastopolitiikan työntävän yrityksiä pois Suomesta.
Maastapoistumisvero tapetille
Voisi ajatella, että Alankomaiden vihreissä öljyjätin muutto pois paikallista tunnelmaa pilaamasta otettaisiin ilolla vastaan. Näin ei kuitenkaan ole.
Vihreitä harmittaa osinkoverotuottojen tyrehtyminen. Vihreiden kansanedustaja Tom van der Lee haluaa maan hallituksen kiirehtivän maastapoistumisveron käsittelyä ennen Shellin joulukuun 10. päivä pidettävää yhtiökokousta.
Vero sai lähtölaukauksen viime vuonna, kun kulutustavarayhtiö Unilever ilmoitti niin ikään muuttavansa Britanniaan.
Van der Lee huomautti, että lakiluonnosta on rukattu siltä osin, että se tulisi voimaan 15. marraskuuta. Se koskisi silloin Shellin muuttoa. Shellin saaman oikeusneuvonnan mukaan lain voimaantulo takautuvasti ei johtaisi veromaksuihin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Maastapoistumisvero Tom van der Lee Henri Bontenbal Ben van Beurden Royal Dutch Shell Alankomaat Mark Rutte Brexit Iso-Britannia ilmastopolitiikka osinkovero
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ympäristövaliokunnassa: EU:n elvytyspaketti ja ”vihreä siirtymä” sammuttavat Suomesta viimeisetkin valot

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta: Kansalaisten ostovoimaa ja yritysten kilpailukykyä parannettava – ilmastotavoitteet laskettava muiden EU-maiden tasolle

Ministerit Marin ja Saarikko uskovat ilmastotoimien tuovan työpaikkoja – Halla-aho huomauttaa korkealle asetetun ilmastokunnianhimon riskeistä työlle ja teollisuudelle

Ministerit Marin ja Saarikko intoilivat ilmastotoimista ja työperäisestä maahanmuutosta – Purra: ”Hallitus on vihreän varauman vanki”

Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”

Perussuomalaisten ympäristöosaajat peräänkuulutavat ilmastohysterian sijaan ilmansuojelua – “Joillakin ympäristöintoilijoilla on uskonto kymppi, laskento vitonen”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää