

Turvapaikanhakijoiden leiri ja mielenosoitus Rautatientorilla Helsingissä tiistaina 21. helmikuuta 2017. Vasemmalla on kuva pääministeri Juha Sipilästa ja uutinen siitä, kun pääministeri Sipilä syyskuussa 2015 kertoi antavansa kotinsa pakolaisten käyttöön. / LEHTIKUVA
Osalla osallistujista kielteinen turvapaikkapäätös – PS:n Ahva: ”Miksi ulkomaalaisvalvonta ei toimi Helsingin mielenosoituksessa?”
Suomen Uutiset kertoi 21.2. Helsingin Rautatieasemalla turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta. Mediatietojen mukaan mielenosoittajien joukossa on kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä. Helsingin PS-nuorten puheenjohtajan Toni Ahva oudoksuu sitä, miksei poliisi suorita näiden henkilöiden kohdalla ulkomaalaisvalvontaa.
Eräs tapahtuman järjestäjistä kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että useat mielenosoittajista ovat saaneet jo yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän ei halunnut kertoa nimeään, sillä on saanut kielteisen päätöksen itsekin.
– Ihmettelen sitä, miksi mielenosoituksessa saa olla laittomasti maassa olevia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Osa on jo saanut kielteisen päätöksen, minkä takia heiltä vastaanottopalvelut ovat jo loppuneet.
Ahva kertoo, että hallitus on linjannut, että turvapaikkapäätöksestä valittava henkilö ei jää valituksen käsittelyajaksi Suomeen, vaan hänet poistetaan maasta hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöillä ei pitäisi olla edes oikeutta jäädä odottamaan valituksen käsittelyn ajaksi päätöstä, vaan heidän tulisi poistua Suomesta heti kielteisen päätöksen saamisen jälkeen. Jos henkilö ei tätä toteuteta, hän käytännössä on maassa ilman laillista oikeutusta, Ahva sanoo ja ihmettelee, miksi kaupungin ulkomaalaisvalvonta ei toimi.
Poliisin strategiana turvaaminen
Ylikomisario Jari Taposen mukaan Helsingin poliisin keskeinen strategia on ollut mielenosoituksen turvaaminen.
– Emme ole suorittaneet ulkomaalaisvalvontaa, hän sanoo Suomen Uutisille.
Lisäkysymysten osalta ylikomisario Jari Taponen siirtää vastaamisen Poliisihallitukseen. Suomen Uutisten kysymyksiin vastaa ylikomisario Ari Jokinen:
Miksi ette tarkasta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa paikalla olevien henkilöllisyyttä, vaikka laittomasti maassa olevien henkilöiden määrä on kasvava ongelma?
Ensisijainen tehtävä poliisilla on turvata mielenosoitus niin, että se sujuu turvallisesti, tämä koskee siis kaikkia mielenosoituksia. Mikäli mielenosoituksissa tulee esille, jotakin sellaista, että on erikseen syytä selvittää yksittäisen henkilön henkilöllisyys, se tehdään harkinnan mukaan, tapauskohtaisesti.
Ennen on ollut tapana tehdä ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien lomassa. Tilanne on kuitenkin nyt toinen, eritoten pääkaupunkiseudulla. Millä perusteella teette nyt ulkomaalaisvalvontaa?
Poliisi suorittaa edelleen ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien yhteydessä aina, kun siihen on lain mukaan mahdollisuus – toisin sanoen, kun poliisitehtävällä tavataan ulkomaalainen henkilö, poliisi tarkistaa hänen maassa oleskelun edellytykset.
Miten helsinkiläiset voivat tehdä ilmoituksen laittomasta maassa oleskelevasta henkilöstä?
Olemalla tarvittaessa yhteydessä poliisiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hongisto vaatii kokoontumislain muuttamista

Packalén vaatii kaupunkileirien kieltämistä lakimuutoksella

Vältteleekö Helsingin apulaiskaupunginjohtaja vastuuta? – Laittomasti maassa olevien leiri pysyy paikoillaan – “Se ei riitä, että joitakin ottaa päähän”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää