Turvapaikanhakijoiden leiri ja mielenosoitus Rautatientorilla Helsingissä tiistaina 21. helmikuuta 2017. Vasemmalla on kuva pääministeri Juha Sipilästa ja uutinen siitä, kun pääministeri Sipilä syyskuussa 2015 kertoi antavansa kotinsa pakolaisten käyttöön. / LEHTIKUVA
Osalla osallistujista kielteinen turvapaikkapäätös – PS:n Ahva: ”Miksi ulkomaalaisvalvonta ei toimi Helsingin mielenosoituksessa?”
Suomen Uutiset kertoi 21.2. Helsingin Rautatieasemalla turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta. Mediatietojen mukaan mielenosoittajien joukossa on kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä. Helsingin PS-nuorten puheenjohtajan Toni Ahva oudoksuu sitä, miksei poliisi suorita näiden henkilöiden kohdalla ulkomaalaisvalvontaa.
Eräs tapahtuman järjestäjistä kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että useat mielenosoittajista ovat saaneet jo yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän ei halunnut kertoa nimeään, sillä on saanut kielteisen päätöksen itsekin.
– Ihmettelen sitä, miksi mielenosoituksessa saa olla laittomasti maassa olevia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Osa on jo saanut kielteisen päätöksen, minkä takia heiltä vastaanottopalvelut ovat jo loppuneet.
Ahva kertoo, että hallitus on linjannut, että turvapaikkapäätöksestä valittava henkilö ei jää valituksen käsittelyajaksi Suomeen, vaan hänet poistetaan maasta hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöillä ei pitäisi olla edes oikeutta jäädä odottamaan valituksen käsittelyn ajaksi päätöstä, vaan heidän tulisi poistua Suomesta heti kielteisen päätöksen saamisen jälkeen. Jos henkilö ei tätä toteuteta, hän käytännössä on maassa ilman laillista oikeutusta, Ahva sanoo ja ihmettelee, miksi kaupungin ulkomaalaisvalvonta ei toimi.
Poliisin strategiana turvaaminen
Ylikomisario Jari Taposen mukaan Helsingin poliisin keskeinen strategia on ollut mielenosoituksen turvaaminen.
– Emme ole suorittaneet ulkomaalaisvalvontaa, hän sanoo Suomen Uutisille.
Lisäkysymysten osalta ylikomisario Jari Taponen siirtää vastaamisen Poliisihallitukseen. Suomen Uutisten kysymyksiin vastaa ylikomisario Ari Jokinen:
Miksi ette tarkasta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa paikalla olevien henkilöllisyyttä, vaikka laittomasti maassa olevien henkilöiden määrä on kasvava ongelma?
Ensisijainen tehtävä poliisilla on turvata mielenosoitus niin, että se sujuu turvallisesti, tämä koskee siis kaikkia mielenosoituksia. Mikäli mielenosoituksissa tulee esille, jotakin sellaista, että on erikseen syytä selvittää yksittäisen henkilön henkilöllisyys, se tehdään harkinnan mukaan, tapauskohtaisesti.
Ennen on ollut tapana tehdä ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien lomassa. Tilanne on kuitenkin nyt toinen, eritoten pääkaupunkiseudulla. Millä perusteella teette nyt ulkomaalaisvalvontaa?
Poliisi suorittaa edelleen ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien yhteydessä aina, kun siihen on lain mukaan mahdollisuus – toisin sanoen, kun poliisitehtävällä tavataan ulkomaalainen henkilö, poliisi tarkistaa hänen maassa oleskelun edellytykset.
Miten helsinkiläiset voivat tehdä ilmoituksen laittomasta maassa oleskelevasta henkilöstä?
Olemalla tarvittaessa yhteydessä poliisiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hongisto vaatii kokoontumislain muuttamista
Packalén vaatii kaupunkileirien kieltämistä lakimuutoksella
Vältteleekö Helsingin apulaiskaupunginjohtaja vastuuta? – Laittomasti maassa olevien leiri pysyy paikoillaan – “Se ei riitä, että joitakin ottaa päähän”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää