

LEHTIKUVA
Osa jäteöljystä päätyy poltettavaksi – “vihreä siirtymä” on johtanut ikävään seuraukseen
Energian hinta on noussut rajusti, joten monilla ihmisillä on vaikeuksia selviytyä lämmityslaskuistaan. Vihreään siirtymään pyrkivälle hallitukselle fossiilisten polttoaineiden – kuten lämmitysöljyn – hinnannousu sopii hyvin, mutta ympäristön kannalta sillä voi olla ikäviä seurauksia: yhä suurempi osa jäteöljystä näyttää päätyvän kierrätyksen sijasta laittomaan polttoon.
Kallistunut energian hinta on synnyttänyt Suomeen pimeät jäteöljymarkkinat, joilla öljy päätyy laittomasti poltettavaksi, kertoo ympäristöministeriö tiedotteessaan. Yrityksistä peräisin olevaa jäteöljyä, kuten ajoneuvojen ja koneiden käytettyjä voiteluöljyjä, jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle.
Energian kallistuneet hinnat ovat houkutelleet suomalaiset hamstraamaan jäteöljyä kierrättämisen sijaan. Keräyksestä vastaavat yritykset ovat raportoineet Kierrätysteollisuus ry:lle määrien vähentyneen. Öljyjätettä kierrätetään Suomessa noin 35 000 tonnia vuodessa.
Vuonna 2022 jäteöljyä kerättiin kierrätykseen 1,5 miljoonaa litraa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä saattaa johtua siitä, että vuonna 2022 kevyen polttoöljyn hinta oli pahimmillaan yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.
Osa jäteöljystä päätyy öljypolttimiin
Osa jäteöljystä päätyy poltettavaksi. Sitä voidaan käyttää kevyen polttoöljyn korvikkeena esimerkiksi öljylämmityksessä. Tässä on kuitenkin ympäristön kannalta riskejä.
Jäteöljyn pienpoltosta voi päästä ilmaan raskasmetalleja, haitallisia yhdisteitä sekä syöpää aiheuttavia pienhiukkasia. Lisäksi menetetään kierrätyksen hyödyt, sillä jäteöljyä voitaisiin kierrättää rajattomasti yhä uudelleen voiteluaineiksi.
Jäteöljylle syntynyt pimeät markkinat
Ympäristöministeriön mukaan sosiaalisen median kanavissa ja verkon kauppapaikoissa on tarjouduttu ostamaan jäteöljyä. Jäteöljyn varastointi, polttaminen ja kaupittelu ilman lupaa on kuitenkin laitonta ja usein myös ympäristörikos.
– Jäteöljy on vaarallista jätettä, joka sen haltijan täytyy toimittaa luvalliseen keräykseen, muistuttaa Jouni Nissinen ympäristöministeriöstä. Osa toimii tässä asiassa varmaan tietämättään väärin.
Kierrätä jäteöljy oikein
Jäteöljy pitää kierrättää oikein. Yritykset voivat toimittaa jäteöljyn kierrätettäväksi jätealan yrityksille. Jäteöljyä saa luovuttaa vain sellaiselle toimijalle, jolla on asianmukainen ympäristölupa kerätä jäteöljyä.
Kotitaloudet voivat toimittaa jäteöljyn kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Sama pätee maa- ja metsätaloudessa syntyviin, pieniin jäteöljymääriin.
Kierrätykseen tuotu öljy ei päädy poltettavaksi, vaan se palautetaan takaisin käyttöön. Ainoastaan kierrätykseen sopimattomat jäteöljyt poltetaan ympäristöluvan saaneissa teollisuuslaitoksissa tai vaarallisen jätteen polttolaitoksissa.
Kierrätyksessä jäteöljy puhdistetaan raskasmetalleista ja muista epäpuhtauksista ja siitä valmistetaan sen jälkeen uutta voiteluöljyä. Kierrätyksen avulla raakaöljyn tarve vähenee.
Litra jäteöljyä pilaa miljoona litraa juomavettä
Ympäristöministeriö on pyytänyt viranomaisia kiinnittämään tarkempaa huomiota jäteöljyn käsittelyyn lainmukaisuuteen.
Pienikin määrä öljyjätettä pilaa luontoon päästessään nopeasti sekä maaperän että pinta- tai pohjaveden. Esimerkiksi yksi litra jäteöljyä riittää tekemään miljoona litraa vettä juomakelvottomaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Perussuomalaisten mukaan ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla: ”Ykkösasiana tulee olla se, että voimme tarjota kilpailukykyistä ja vakaata energiaa”

Teemu Keskisarja: ”Luonnonsuojelu on Suomessa mahdollista ilman Brysselin byrokratiaa ja metsättömien EU-jäsenmaiden holhousta”

Purra: Suomen energiapolitiikka ei saisi nojata ideologisiin ratkaisuihin – ”Keskeinen intressi on turvata kohtuuhintaisen energian saanti kansalle”

Mäenpää huolissaan jätealan tulevaisuudesta: “Sanktioiko Euroopan unioni Suomen alhaisen kierrätysasteen?”

Akkumateriaalien tuotanto pian viisi kertaa kysyntää suurempaa – Northvolt jo perumassa tehdasinvestoinnin Ruotsiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.