Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen menossa valiokunnan kokoukseen torstaina 27. huhtikuuta 2017. / LEHTIKUVA
Orpo lupasi: Talousvaliokunnan vaatimat hallintarekisteriponnet pannaan täytäntöön
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turuselle (ps.) torstaina heti eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus toteuttaa talousvaliokunnan laatiman ponnen hallintarekisteriä koskevan lain muuttamiseksi. Turunen oli esitellyt valiokunnan vaatimuksia vasta pari tuntia aiemmin tiedotustilaisuudessa.
Oppositio ihmetteli kyselytunnilla, miksi veronkierron mahdollistavat hallintarekisterit ovat putkahtaneet pintaan ylipäätään. Kaj Turunen ja Petteri Orpo totesivat, että valiokunta ja hallitus ovat päinvastoin tukkimassa hallintarekistereihin liittyvät porsaanreiät.
Asiaa koskeva laki täytyy joka tapauksessa säätää, koska syksyllä perustettava Arvopaperikeskus tarvitsee tähän lakiin perustuvan toimiluvan. Laki perustuu EU:n lainsäädäntöön, jota Suomen lainsäädäntö ei voi kumota.
Hallintarekisterisijoitus lähdeveron alaiseksi
Hallintarekisterit ovat EU:ssa sallittuja, mutta Suomessa ei. Suomi toimii asiassa poikkeuslailla. Laki ei kuitenkaan estä suomaisia sijoittamasta ulkomaiseen hallintarekisteriin.
Talousvaliokunnan vaatimuksen mukaan hallintarekisteriin sijoittaminen määrätään lähdeveron alaiseksi. Kansainvälisestä rekisteristä saadaan tieto, jos osakkeita omistama yritys on taustaltaan suomalainen – vaikka omistus olisi ketjutettu.
Tällöin rekisteri voidaan määrätä perimään osakkeiden saamista voitoista suomalainen lähdevero, joka voi olla korkea, vaikkapa 50 prosenttia. Jos omistaja ilmoittaa sijoituksestaan veroviranomaisille, peritään huomattavan paljon alhaisempi lähdevero. Tällä tavalla salainen sijoittaminen hallintarekisteriin tehtäisiin kannattamattomaksi.
Tämän Orpo lupasi toteuttaa lainsäädännössä viipymättä.
Suomen poikkeus on voimassa jatkossakin
– Suomen poikkeus on jatkossakin voimassa. Se on tarkistettu komissiosta ja se on valtiovarainministeriöstä vahvistettu, Turunen sanoi.
– Mutta varmaan jokaista kiinnostaa, miksi perussuomalaiset olivat tässä mukana. Juuri siksi, että täällä ovat nämä voimakkaat ponnet, joissa edellytetään kotimaista lainsäädäntöä siitä, että saataisiin ulkomailta nämä tiedot. Jos ei saada niin rankimman kautta verotetaan. Hallintarekisteriä ei ole hyväksytty Suomessa ja ulkomailla se on tehty nyt kannattamattomaksi, jos omistustiedot eivät ole käytettävissä. Tämä on ratkaisu, miksi me olemme tässä mukana. Kysynkin valtiovarainministeriltä, pannaanko heti tämä lainsäädäntö toimimaan, Turunen kysyi.
– Erinomainen puheenvuoro valiokunnan puheenjohtajalta, joka on hyvin perehtynyt tähän asiaan viime vuosien ja kuukausien aikana. Kyllä – nämä ponnet pannaan täytäntöön, Orpo lupasi.
Kolme pontta
Talousvaliokunnan mietintöön kirjaamat lausumaehdotukset eli ponnet kuuluvat seuraavasti:
1. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla mahdollistetaan veroviranomaisten kattava tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista lopullisista edunsaajista, ja että tunnistamatta jääneeltä edunsaajalta perittävä lähdevero on riittävän kannustava edellä sanotun tavoitteen saavuttamiseksi.
2. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää toteuttamismahdollisuudet ja välittömästi valmistelee kansalliseen lainsäädäntöön tarvittavat muutokset, joilla turvataan suoran omistuksen tasoinen omistustietojen julkisuus.
3. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää finanssialan kansalliseen harkintaan perustuvan seuraamussäännöstön kokonaisuuden ja tekee asiasta talousvaliokunnalle selvityksen.
Opposition vastalause
Talousvaliokunnan mietintö hyväksyttiin äänin 8-5. Oppositio jätti mietintöön vastalauseen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS-kansanedustaja Mika Raatikainen vastustaa hallintarekisteriesitystä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää