

LEHTIKUVA
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Perussuomalaiset haluaa tehdä teknisesti ja taloudellisesti kestävää ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka vahvistaa Suomea ja samalla pitää energian hinnan kohtuullisella tasolla. Kokoomuksen puoluejohto sen sijaan luottaa yhä kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin, vaikka tuoreen mielipidetiedustelun mukaan se ei suinkaan ole edes kokoomuksen kannattajille mieluista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti jälleen tänään MTV:n pääministeritentissä, että mikäli seuraavalla hallituskaudella pidetään kiinni vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja pidetään yllä siihen johtavaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa, toimet tulevat iskemään rajusti ja kumuloituvasti kansalaisen ostovoimaan, koska energia ja ruoka kallistuu.
– Esimerkiksi ruokalasku selvästi kasvaa, kun logistiikkakulut nousevat kalliimman polttoaineen myötä, Purra sanoi.
Suomi ei hyödy liiasta kunnianhimosta
Perussuomalaiset olisi valmis lykkäämään hiilineutraalisuustavoitetta vuoteen 2050, joka on useiden Suomen verrokkimaiden ja samalla myös EU:n tavoite. Purra korosti, että perussuomalaiset ei suinkaan halua jarruttaa ilmastotoimia vaan vain olla samalla viivalla muiden kanssa.
– Saksalla ja Ruotsilla hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi ja jo nyt molemmissa maissa arvioidaan sitä, onko tavoite sittenkin liian aikainen.
– Suomi ei tule hyötymään ylimääräisestä ilmastokunnianhimosta, eikä siitä hyödy myöskään globaali ilmasto. Sen sijaan toimista syntyy vain ylimääräisiä kustannuksia ja Suomen kilpailukyky heikkenee, Purra sanoi.
Ennenaikaisia ratkaisuja ei pidä tehdä
Perussuomalaisten oma energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on nimeltään sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja.
Purra huomautti, että perussuomalaiset kannattaa sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka on teknis-taloudellisesti mahdollista ja kestävää.
– Ei pidä mennä pää edellä puuhun, eli ei kannata tehdä ennenaikaisia teknologisia päätöksiä, kuten pyrkiä kieltämään polttomoottoriautoja. Se olisi älytöntä, sillä meillä on kehittymässä esimerkiksi synteettisiä polttoaineita – ja on tulossa uusia keinoja, joilla hiilidioksidia voi ottaa talteen.
Purra huomautti, että vaikka EU-valtiot ovatkin puhtaamman teknologian edelläkävijämaita, samaan aikaan Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka lisäävät vielä pitkään fossiilienergian päästöjä.
– Myös Kiina rakentaa uusia kivihiilivoimaloita ja tuottaa jatkuvasti uusia hiilipäästöjä. Euroopassa ollaan aivan eri asteella. Näin sen pitää ollakin, mutta meidän mielestämme ei ole järkevää, että Suomi jopa tässä tilanteessa haluaa toimia muita kunnianhimoisemmin vain siksi, että meitä kehuttaisiin YK:n yleiskokouksessa.
Löikö kokoomus kantansa lukkoon liian varhain?
Kokoomus sen sijaan on ilmoittanut olevansa sitoutunut vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen. Kokoomus on lyönyt kantansa lukkoon niin tiukasti, että hiilineutraalisuustavoitteen on sanottu olevan kokoomukselle jopa kynnyskysymys.
Kokoomuksen kannattajien mieleen tiukka ilmastopolitiikka sen sijaan ei ole: Kantar TNS Oy:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 68 prosenttia suomalaisista kokee, että kohtuuhintainen energia on tärkeämpää kuin hallituksen muuta EU:ta huomauttavasti kireämpi hiilineutraalisuustavoite. Huomionarvoista on, että siis myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia oli tämän väittämän kanssa samaa mieltä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli MTV:n pääministeritentissä kuitenkin omilla linjoillaan ja hehkutti ylikunnianhimoisen ilmastopolitiikan ihanuutta.
– Suomi hyötyy tästä. Meillä on olemassa ne ratkaisut, joita yritykset ja tutkijat vie jo maailmalle, niitä tehdään jo tällä hetkellä. Tämä on nykyajan teollisuuspolitiikkaa. Me voidaan hoitaa tämä niin, että elämästä ei tule kalliimpaa, Orpo intoili.
Purra vastasi, että kenelläkään ei toki ole mitään sitä vastaan, että Suomi vie teknologiaratkaisuja ja suomalaiset yritykset hyötyvät.
– Mutta mikäli tämä olisi sellainen ikiliikkuja kuin te annatte ymmärtää, se ei tarvitsisi julkisen talouden miljardien panostuksia.
Kyselyn tulos sekoitti Orpon pasmat
Seuraavaksi Purra huomautti Orpolle, että vuoden 2035 hiilineutraalisuus on niin epäsuosittu tavoite, että edes sitä ajavien puolueiden kannattajat eivät näytä olevan sen takana, eivät siis myöskään kokoomuksen kannattajat.
– Tämä on selvitetty mielipidetiedustelussa. Myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia on sitä mieltä, että pitäminen kiinni vuodesta 2035 ei ole lainkaan niin oleellista kuin kohtuuhintainen energia.
Purran huomautus sekoitti Orpon pasmat. Kantar TNS Oy:n tekemän kyselyn tulokset on julkaistu Suomen Uutisissa, mutta Orpo heitti epähuomiossa, että kyse olisi perussuomalaisten puoluemedian, Suomen Uutisten selvitys.
– Jos minä ymärsin oikein tämän Suomen Uutisten tutkimuksen, Orpo sanoi, johon Purra vastasi:
– Se on Kantar TNS:n tutkimus.
Mielipidetiedustelun väittämän mukaan: ”Energian ja sähkön kohtuuhintaisuus on tärkeämpää kuin se, että Suomi on hiilineutraali 2035 eli selvästi aiemmin kuin muut EU-maat”. Orpon mielestä kunnianhimoiset ilmastotoimet eivät kuitenkaan vaikuttaisi energian hintaan.
– Tästä ei ole kyse, että asiat laitettaisiin näin vaakakuppiin. Kyse on siitä, että jos me teemme oikeanlaista energiapolitiikkaa, me pystymme pitämään sähkön hinnan alhaalla ja luomaan Suomeen hyvinvointia, Orpo paasasi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- synteettiset polttoaineet hiilineutraaliustavoite ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka vihreä siirtymä ilmastotoimet Kantar-TNS hintojen nousu polttomoottoriautot kysely sähkö elinkustannukset suomalaiset kotitaloudet Riikka Purra Petteri Orpo Teknologia Energiapolitiikka Ruotsi Saksa perussuomalaiset Kokoomus Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kantar selvitti: Suuri enemmistö suomalaisista haluaa ennemmin kohtuuhintaista energiaa kuin pitäytyä ylikireissä ilmastotavoitteissa

Tavio: Vihreä siirtymä ristiriidassa kotimaisen huoltovarmuuden kanssa – ”Hiilikasoja ja turvetta tarvitaan edelleen”

Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”

Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön

Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä

Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää