LEHTIKUVA
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Perussuomalaiset haluaa tehdä teknisesti ja taloudellisesti kestävää ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka vahvistaa Suomea ja samalla pitää energian hinnan kohtuullisella tasolla. Kokoomuksen puoluejohto sen sijaan luottaa yhä kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin, vaikka tuoreen mielipidetiedustelun mukaan se ei suinkaan ole edes kokoomuksen kannattajille mieluista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti jälleen tänään MTV:n pääministeritentissä, että mikäli seuraavalla hallituskaudella pidetään kiinni vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja pidetään yllä siihen johtavaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa, toimet tulevat iskemään rajusti ja kumuloituvasti kansalaisen ostovoimaan, koska energia ja ruoka kallistuu.
– Esimerkiksi ruokalasku selvästi kasvaa, kun logistiikkakulut nousevat kalliimman polttoaineen myötä, Purra sanoi.
Suomi ei hyödy liiasta kunnianhimosta
Perussuomalaiset olisi valmis lykkäämään hiilineutraalisuustavoitetta vuoteen 2050, joka on useiden Suomen verrokkimaiden ja samalla myös EU:n tavoite. Purra korosti, että perussuomalaiset ei suinkaan halua jarruttaa ilmastotoimia vaan vain olla samalla viivalla muiden kanssa.
– Saksalla ja Ruotsilla hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi ja jo nyt molemmissa maissa arvioidaan sitä, onko tavoite sittenkin liian aikainen.
– Suomi ei tule hyötymään ylimääräisestä ilmastokunnianhimosta, eikä siitä hyödy myöskään globaali ilmasto. Sen sijaan toimista syntyy vain ylimääräisiä kustannuksia ja Suomen kilpailukyky heikkenee, Purra sanoi.
Ennenaikaisia ratkaisuja ei pidä tehdä
Perussuomalaisten oma energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on nimeltään sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja.
Purra huomautti, että perussuomalaiset kannattaa sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka on teknis-taloudellisesti mahdollista ja kestävää.
– Ei pidä mennä pää edellä puuhun, eli ei kannata tehdä ennenaikaisia teknologisia päätöksiä, kuten pyrkiä kieltämään polttomoottoriautoja. Se olisi älytöntä, sillä meillä on kehittymässä esimerkiksi synteettisiä polttoaineita – ja on tulossa uusia keinoja, joilla hiilidioksidia voi ottaa talteen.
Purra huomautti, että vaikka EU-valtiot ovatkin puhtaamman teknologian edelläkävijämaita, samaan aikaan Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka lisäävät vielä pitkään fossiilienergian päästöjä.
– Myös Kiina rakentaa uusia kivihiilivoimaloita ja tuottaa jatkuvasti uusia hiilipäästöjä. Euroopassa ollaan aivan eri asteella. Näin sen pitää ollakin, mutta meidän mielestämme ei ole järkevää, että Suomi jopa tässä tilanteessa haluaa toimia muita kunnianhimoisemmin vain siksi, että meitä kehuttaisiin YK:n yleiskokouksessa.
Löikö kokoomus kantansa lukkoon liian varhain?
Kokoomus sen sijaan on ilmoittanut olevansa sitoutunut vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen. Kokoomus on lyönyt kantansa lukkoon niin tiukasti, että hiilineutraalisuustavoitteen on sanottu olevan kokoomukselle jopa kynnyskysymys.
Kokoomuksen kannattajien mieleen tiukka ilmastopolitiikka sen sijaan ei ole: Kantar TNS Oy:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 68 prosenttia suomalaisista kokee, että kohtuuhintainen energia on tärkeämpää kuin hallituksen muuta EU:ta huomauttavasti kireämpi hiilineutraalisuustavoite. Huomionarvoista on, että siis myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia oli tämän väittämän kanssa samaa mieltä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli MTV:n pääministeritentissä kuitenkin omilla linjoillaan ja hehkutti ylikunnianhimoisen ilmastopolitiikan ihanuutta.
– Suomi hyötyy tästä. Meillä on olemassa ne ratkaisut, joita yritykset ja tutkijat vie jo maailmalle, niitä tehdään jo tällä hetkellä. Tämä on nykyajan teollisuuspolitiikkaa. Me voidaan hoitaa tämä niin, että elämästä ei tule kalliimpaa, Orpo intoili.
Purra vastasi, että kenelläkään ei toki ole mitään sitä vastaan, että Suomi vie teknologiaratkaisuja ja suomalaiset yritykset hyötyvät.
– Mutta mikäli tämä olisi sellainen ikiliikkuja kuin te annatte ymmärtää, se ei tarvitsisi julkisen talouden miljardien panostuksia.
Kyselyn tulos sekoitti Orpon pasmat
Seuraavaksi Purra huomautti Orpolle, että vuoden 2035 hiilineutraalisuus on niin epäsuosittu tavoite, että edes sitä ajavien puolueiden kannattajat eivät näytä olevan sen takana, eivät siis myöskään kokoomuksen kannattajat.
– Tämä on selvitetty mielipidetiedustelussa. Myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia on sitä mieltä, että pitäminen kiinni vuodesta 2035 ei ole lainkaan niin oleellista kuin kohtuuhintainen energia.
Purran huomautus sekoitti Orpon pasmat. Kantar TNS Oy:n tekemän kyselyn tulokset on julkaistu Suomen Uutisissa, mutta Orpo heitti epähuomiossa, että kyse olisi perussuomalaisten puoluemedian, Suomen Uutisten selvitys.
– Jos minä ymärsin oikein tämän Suomen Uutisten tutkimuksen, Orpo sanoi, johon Purra vastasi:
– Se on Kantar TNS:n tutkimus.
Mielipidetiedustelun väittämän mukaan: ”Energian ja sähkön kohtuuhintaisuus on tärkeämpää kuin se, että Suomi on hiilineutraali 2035 eli selvästi aiemmin kuin muut EU-maat”. Orpon mielestä kunnianhimoiset ilmastotoimet eivät kuitenkaan vaikuttaisi energian hintaan.
– Tästä ei ole kyse, että asiat laitettaisiin näin vaakakuppiin. Kyse on siitä, että jos me teemme oikeanlaista energiapolitiikkaa, me pystymme pitämään sähkön hinnan alhaalla ja luomaan Suomeen hyvinvointia, Orpo paasasi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- synteettiset polttoaineet hiilineutraaliustavoite ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka vihreä siirtymä ilmastotoimet Kantar-TNS hintojen nousu polttomoottoriautot kysely sähkö elinkustannukset suomalaiset kotitaloudet Riikka Purra Petteri Orpo Teknologia Energiapolitiikka Ruotsi Saksa perussuomalaiset Kokoomus Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kantar selvitti: Suuri enemmistö suomalaisista haluaa ennemmin kohtuuhintaista energiaa kuin pitäytyä ylikireissä ilmastotavoitteissa
Tavio: Vihreä siirtymä ristiriidassa kotimaisen huoltovarmuuden kanssa – ”Hiilikasoja ja turvetta tarvitaan edelleen”
Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?
Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa
Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”
Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä
Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää