

LEHTIKUVA
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Perussuomalaiset haluaa tehdä teknisesti ja taloudellisesti kestävää ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka vahvistaa Suomea ja samalla pitää energian hinnan kohtuullisella tasolla. Kokoomuksen puoluejohto sen sijaan luottaa yhä kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin, vaikka tuoreen mielipidetiedustelun mukaan se ei suinkaan ole edes kokoomuksen kannattajille mieluista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti jälleen tänään MTV:n pääministeritentissä, että mikäli seuraavalla hallituskaudella pidetään kiinni vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja pidetään yllä siihen johtavaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa, toimet tulevat iskemään rajusti ja kumuloituvasti kansalaisen ostovoimaan, koska energia ja ruoka kallistuu.
– Esimerkiksi ruokalasku selvästi kasvaa, kun logistiikkakulut nousevat kalliimman polttoaineen myötä, Purra sanoi.
Suomi ei hyödy liiasta kunnianhimosta
Perussuomalaiset olisi valmis lykkäämään hiilineutraalisuustavoitetta vuoteen 2050, joka on useiden Suomen verrokkimaiden ja samalla myös EU:n tavoite. Purra korosti, että perussuomalaiset ei suinkaan halua jarruttaa ilmastotoimia vaan vain olla samalla viivalla muiden kanssa.
– Saksalla ja Ruotsilla hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi ja jo nyt molemmissa maissa arvioidaan sitä, onko tavoite sittenkin liian aikainen.
– Suomi ei tule hyötymään ylimääräisestä ilmastokunnianhimosta, eikä siitä hyödy myöskään globaali ilmasto. Sen sijaan toimista syntyy vain ylimääräisiä kustannuksia ja Suomen kilpailukyky heikkenee, Purra sanoi.
Ennenaikaisia ratkaisuja ei pidä tehdä
Perussuomalaisten oma energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on nimeltään sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja.
Purra huomautti, että perussuomalaiset kannattaa sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka on teknis-taloudellisesti mahdollista ja kestävää.
– Ei pidä mennä pää edellä puuhun, eli ei kannata tehdä ennenaikaisia teknologisia päätöksiä, kuten pyrkiä kieltämään polttomoottoriautoja. Se olisi älytöntä, sillä meillä on kehittymässä esimerkiksi synteettisiä polttoaineita – ja on tulossa uusia keinoja, joilla hiilidioksidia voi ottaa talteen.
Purra huomautti, että vaikka EU-valtiot ovatkin puhtaamman teknologian edelläkävijämaita, samaan aikaan Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka lisäävät vielä pitkään fossiilienergian päästöjä.
– Myös Kiina rakentaa uusia kivihiilivoimaloita ja tuottaa jatkuvasti uusia hiilipäästöjä. Euroopassa ollaan aivan eri asteella. Näin sen pitää ollakin, mutta meidän mielestämme ei ole järkevää, että Suomi jopa tässä tilanteessa haluaa toimia muita kunnianhimoisemmin vain siksi, että meitä kehuttaisiin YK:n yleiskokouksessa.
Löikö kokoomus kantansa lukkoon liian varhain?
Kokoomus sen sijaan on ilmoittanut olevansa sitoutunut vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen. Kokoomus on lyönyt kantansa lukkoon niin tiukasti, että hiilineutraalisuustavoitteen on sanottu olevan kokoomukselle jopa kynnyskysymys.
Kokoomuksen kannattajien mieleen tiukka ilmastopolitiikka sen sijaan ei ole: Kantar TNS Oy:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 68 prosenttia suomalaisista kokee, että kohtuuhintainen energia on tärkeämpää kuin hallituksen muuta EU:ta huomauttavasti kireämpi hiilineutraalisuustavoite. Huomionarvoista on, että siis myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia oli tämän väittämän kanssa samaa mieltä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli MTV:n pääministeritentissä kuitenkin omilla linjoillaan ja hehkutti ylikunnianhimoisen ilmastopolitiikan ihanuutta.
– Suomi hyötyy tästä. Meillä on olemassa ne ratkaisut, joita yritykset ja tutkijat vie jo maailmalle, niitä tehdään jo tällä hetkellä. Tämä on nykyajan teollisuuspolitiikkaa. Me voidaan hoitaa tämä niin, että elämästä ei tule kalliimpaa, Orpo intoili.
Purra vastasi, että kenelläkään ei toki ole mitään sitä vastaan, että Suomi vie teknologiaratkaisuja ja suomalaiset yritykset hyötyvät.
– Mutta mikäli tämä olisi sellainen ikiliikkuja kuin te annatte ymmärtää, se ei tarvitsisi julkisen talouden miljardien panostuksia.
Kyselyn tulos sekoitti Orpon pasmat
Seuraavaksi Purra huomautti Orpolle, että vuoden 2035 hiilineutraalisuus on niin epäsuosittu tavoite, että edes sitä ajavien puolueiden kannattajat eivät näytä olevan sen takana, eivät siis myöskään kokoomuksen kannattajat.
– Tämä on selvitetty mielipidetiedustelussa. Myös kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia on sitä mieltä, että pitäminen kiinni vuodesta 2035 ei ole lainkaan niin oleellista kuin kohtuuhintainen energia.
Purran huomautus sekoitti Orpon pasmat. Kantar TNS Oy:n tekemän kyselyn tulokset on julkaistu Suomen Uutisissa, mutta Orpo heitti epähuomiossa, että kyse olisi perussuomalaisten puoluemedian, Suomen Uutisten selvitys.
– Jos minä ymärsin oikein tämän Suomen Uutisten tutkimuksen, Orpo sanoi, johon Purra vastasi:
– Se on Kantar TNS:n tutkimus.
Mielipidetiedustelun väittämän mukaan: ”Energian ja sähkön kohtuuhintaisuus on tärkeämpää kuin se, että Suomi on hiilineutraali 2035 eli selvästi aiemmin kuin muut EU-maat”. Orpon mielestä kunnianhimoiset ilmastotoimet eivät kuitenkaan vaikuttaisi energian hintaan.
– Tästä ei ole kyse, että asiat laitettaisiin näin vaakakuppiin. Kyse on siitä, että jos me teemme oikeanlaista energiapolitiikkaa, me pystymme pitämään sähkön hinnan alhaalla ja luomaan Suomeen hyvinvointia, Orpo paasasi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- synteettiset polttoaineet hiilineutraaliustavoite ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka vihreä siirtymä ilmastotoimet Kantar-TNS hintojen nousu polttomoottoriautot kysely sähkö elinkustannukset suomalaiset kotitaloudet Riikka Purra Petteri Orpo Teknologia Energiapolitiikka Ruotsi Saksa perussuomalaiset Kokoomus Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kantar selvitti: Suuri enemmistö suomalaisista haluaa ennemmin kohtuuhintaista energiaa kuin pitäytyä ylikireissä ilmastotavoitteissa

Tavio: Vihreä siirtymä ristiriidassa kotimaisen huoltovarmuuden kanssa – ”Hiilikasoja ja turvetta tarvitaan edelleen”

Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”

Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön

Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä

Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää