LEHTIKUVA
Orpo älähti vaimonsa häirinnästä – puoliso valmisteli turvapaikkapäätöksiä, samalla osakkaana lakifirmassa
Virkamiesasemassa Maahanmuuttovirastossa toiminut Niina Kanniainen-Orpo on myös osakkaana äskettäin perustetussa Lakiverstas Oy:ssä, jonka viime tilikauden tulos jäi 1 700 euroa tappiolle.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti viikonloppuna Facebookissa, että hänen vaimonsa on joutunut kokemaan epäasiallista käytöstä.
– Vaimoni on joutunut häirinnän ja uhkailun kohteeksi. Tätä on jatkunut jo pitkään, Orpo kirjoitti.
“Vaimoni ei vastaa Suomen maahanmuuttopolitiikasta”
Valtiovarainministerin mukaan uhkailun taustalla on perätön väite, jonka mukaan hänen vaimonsa Niina Kanniainen-Orpo olisi perustanut lakiasiantoimiston avustaakseen turvapaikanhakijoita.
– Vaimoni ei ole, eikä hänen toimistonsa ole, ajanut yhdenkään kansainvälistä suojelua hakeneen ihmisen asiaa. Ei yhdenkään. Eikä toimistoon ole tullut niistä euroakaan. Vaimoni ei vastaa Suomen maahanmuuttopolitiikasta. Työtään hän tekee virkamiehenä oikeuslaitoksessa, jolloin tällainen liiketoiminta ei edes olisi mahdollista, Orpo kirjoitti.
Kirjoituksessa ei tullut ilmi, missä perättömiä tietoja on levitetty.
Lakitoimisto ei ole vielä ehtinyt toimia pitkään
Valtiovarainministerin puoliso Kanniainen-Orpo on koulutukseltaan juristi ja hän on osakkaana turkulaisessa Lakiverstas-nimisessä lakiasiaintoimistossa.
Lakiverstaan tarjoamiin palveluihin kuuluvat esimerkiksi testamenttiasiat, riita-asioiden sovittelu, perunkirjoitukset sekä osakassopimusten tekeminen osakeyhtiötä perustettaessa.
Lakiverstas tarjoaa apuaan myös hallinnollisissa muutoksenhakukeinoissa, eli lähinnä erilaisissa oikaisupyynnöissä ja valituksissa. Molemmissa on kyse asiakkaan oikeusturvasta haettaessa muutosta viranomaisen tekemään hallintopäätökseen. Hallintopäätöksiä taas ovat viranomaisen kirjallisesti antamat ratkaisut, joissa päätetään hallinnon asiakkaan edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta.
Esimerkiksi turvapaikan hakeminen tapahtuu hallinnollisessa menettelyssä.
Lakiverstas on nuori yritys, joten sen toiminta ja asiakkuussuhteiden luominen ovat alkuvaiheessa. Yhtiön viimeisin tilikausi päättyi joulukuussa 2016 ja tilikaudella liikevaihtoa kertyi vain 1 490 euroa. Myös tilikauden tulos jäi 1 700 euroa tappiolle eikä yhtiölle ollut vielä kertynyt varallisuutta jaettavaksi osinkoina omistajilleen.
Ylitarkastaja valmistelee turvapaikkapäätökset
Kanniainen-Orpo on tänä ja viime vuonna toiminut Maahanmuuttoviraston (Migri) palveluksessa. Hän toimi Migrin Turun turvapaikkayksikössä ylitarkastajana.
Turvapaikkayksikössä ylitarkastajan tehtäviin kuuluu muun muassa kansainvälistä suojelua hakevien asemaa koskevien päätösten, eli turvapaikkapäätösten valmistelu sekä turvapaikkapuhuttelut.
Kyse on siis hallintomenettelystä, joista tehtävät päätökset ovat laajasti muutoksenhaun piirissä.
Sivutoimet luvanvaraisia
Orpon Facebook-kirjoituksen tausta on ymmärrettävissä, koska hänen vaimonsa asema sekä Lakiverstas Oy:n osakkaana että samanaikaisesti virkamiestehtävässä Migrissä on saattanut herättää ihmetystä.
Tosiasiassa virkamiestehtävän aikana sivutoimet ovat kuitenkin aina luvanvaraisia. Virkamiehen ei ole edes mahdollista toimia sellaisessa sivutoimessa, joka vaarantaisi luottamuksen virkamiehen tasapuolisuuteen.
Artikkelia on muokattu Kanniainen-Orpon tämänhetkisen työtehtävän osalta. Alkuperäisessä artikkelissa Kanniainen-Orpon kerrottiin työskentelevän edelleen Maahanmuuttoviraston palveluksessa. Lähteenä on käytetty Migrin nimitysmuistiota, jonka mukaan Niina Kanniainen-Orpon määräaikainen virkasuhde jatkuu 30.9.2017 saakka. Artikkelin kirjoittamisen jälkeen kävi ilmi, että Kanniainen-Orpon virkasuhde on kuitenkin loppunut jo aiemmin.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho ja Meri: Hallitus ottaa miljardien lisävelan maailmanparantamiseen
Kokoomukselta tukea “terroristit kouluihin”-vaatimukselle
Vokin opettajalla tuli mitta täyteen: Turvapaikkajärjestelmä perustuu valheelle – “Tulijat pitävät meitä hölmöinä”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.