

LEHTIKUVA
Orbán: Poikkeusvaltuuksista voidaan luopua ehkä jo kuun lopussa – “Silloin voitte pyytää anteeksi vääriä syytöksiä”
Unkarin pääministeri arvelee, että hänen hallituksensa voi luopua koronaviruspandemian takia saamistaan poikkeustilavaltuuksista jo toukokuun lopussa. Hän sanoo odottavansa sen jälkeen anteeksipyyntöä niiltä, jotka ovat esittäneet vääriä syytöksiä Unkaria kohtaan diktatuurin käyttöönotosta.
Perjantaina Serbian vierailullaan lehdistölle puhunut Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvioi hallituksensa voivan luopua poikkeustilavaltuuksista jo toukokuun lopussa, tiedottaa Unkarin hallitus nettisivuillaan.
Kun poikkeustilavaltuudet myönnettiin, monet poliitikot ja toimittajat syyttivät Orbánia pysyvästä vallan anastamisesta ja sanoivat Unkarin vajonneen diktatuuriin. Unkarin Suomen suurlähettiläs kommentoi poikkeustilaan liittyneitä väärinkäsityksiä tässä Suomen Uutisten jutussa. Suurlähettiläs korosti, että poikkeustila päättyy, kun terveysvaaratilanne on ohi.
“Olemme puolustaneet maatamme”
Orbán muistutti lehdistötilaisuudessa, että Unkarin parlamentin hallitukselle antamien laajojen valtuuksien tarkoitus oli mahdollistaa nopea reagointi koronakriisiin. Pääministeri Orbánin mukaan enää on jäljellä vain muutamia toimenpiteitä, jotka pitää suorittaa poikkeustilavaltuuksien puitteissa. Sen jälkeen hallitus luopuu poikkeusvaltuuksistaan.
– Tulemme antamaan kaikille mahdollisuuden pyytää anteeksi Unkaria kohtaan esittämiään vääriä syytöksiä, Orbán sanoi.
– Me olemme puolustaneet maatamme menestyksellä. Meidän suorituksemme on vertailukelpoinen minkä tahansa muun maan kanssa. Me teimme tämän demokratian puitteissa, ja hallituksen luovuttua poikkeusvaltuuksista jatkamme normaalia eduskuntatyötä, Orbán sanoi.
EU:n suhteen Orbán sanoi toivovansa, että talouden uudelleenkäynnistämiseksi käytävä “toinen taistelu” onnistuu EU:lta paremmin kuin koronapandemian taltuttaminen.
Euroopan parlamentissa käytiin viime viikolla tiukkoja keskusteluja muun muassa Unkarin tilanteesta ja Orbánin hallituksen poikkeusvaltuuksista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho puntaroi Unkarin tilannetta – “parlamentilla on suvereeni valta päättää, milloin normaalioloihin palataan”

Suurlähettiläs: Suomen mediassa väärinkäsityksiä Unkarin tilanteesta – ”Poikkeustila päättyy kun terveysvaaratilanne on ohi”

Itävallan tiukka linja: Ei pakolaisia Kreikasta – EU:n taakanjakojärjestelmä on epäonnistunut

Saksa liittymässä EU:n kurittomien kakaroiden listalle Unkarin ja Puolan seuraksi – komission saksalainen puheenjohtaja tiukkana kotimaalleen

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michel pohjoisille jäsenmaille: Kukkarot auki

Unkari laittoi rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vetoaa koronavirukseen

Orbánin hallitus luopuu poikkeustilavaltuuksista – aiemmin kuin Suomi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää