
Oppositio yhteisrintamassa – ruotsidemokraattien ehdotus Ringhalsin ydinvoimalan käynnistämisestä kaatui silti yhdellä äänellä
Keskustelu energiapolitiikasta ja erityisesti ydinvoimasta käy kierroksilla länsinaapurissa. Ruotsidemokraattien ehdotus vuodenvaihteessa alasajetun Ringhals 2 -ydinvoimalan käynnistämisestä kaatui valtiopäivillä äänin 174-173. Hallituksen ja opposition otsaanlyöntikilpailu käy kiivaana mediassa.
Yksi Ringhalsin ydinvoimalan neljästä reaktorista suljettiin vuodenvaihteessa ja toisestakin laitetaan virrat poikki vuoden sisällä. Ringhalsin ydinvoimalan enemmistön omistaa valtion Vattenfall ja kolmannes yhtiöstä on Nesteen osin omistamalla Uniperilla. Vielä viime vuonna Ruotsi tuotti sähköstään 40 prosenttia ydinvoimalla.
Ruotsi päätti luopua ydinvoimasta vuoden 1980 kansanäänestyksessä vuoteen 2010 mennessä. Toisin on siis käynyt ja tämä osin selittää tunnekuohun ydinvoiman ympärillä. Ringhalsin kaksi uudempaa reaktoria ovat vieläpä käytössä ainakin seuraavat 20 vuotta.
”Ydinvoima on Ruotsin energiantuotannon perusta”
Ruotsidemokraatit halusivat, että Ringhals 2 otetaan uudelleen käyttöön ja Ringhals 1 -reaktorin alasajo keskeytetään. Hallituksen olisi pitänyt antaa tästä uudet ohjeet Vattenfallille. Asiasta äänestettiin valtiopäivillä viime viikolla ja ehdotus kaatui yhdellä äänellä luvuin 174-173. Ruotsidemokraattien rinnalla äänestivät kokoomus, kristilliset ja liberaalit.
– Vuonna 2045 liikenteessä ja teollisuudessa tarvitaan 60 prosenttia enemmän sähköä kuin tänään, jos Ruotsi aikoo päästä nettopäästöttömäksi maaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan perusvoimaksi ydinvoimaa osana ruotsalaista energiakokonaisuutta, ilmoitti kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson Expressenin keskustelupalstalla.
”Ydinvoimaloiden sulkemisesta 8 000 000 tonnin lisäpäästöt”
Sosialidemokraattien Hanna Westerén läimi puolestaan ruotsidemokraatteja päin naamaa julistaessaan, että Jimmie Åkessonin porukan kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä ja epäuskottava:
– Seisooko Åkesson ilmastonmuutoksen kieltäjien vai tutkijoiden johtopäätösten takana? Voimmeko luottaa siihen, että Åkesson ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti? Mikä on puolueen oikea ja virallinen kanta asiaan?
Ruotsidemokraattien ympäristö- ja ilmastovastaava Martin Kinnunen ei provosoitunut, vaan epäili sosialidemokraattien yrittävän ilmastohysterialla vain viedä huomion pois mahalaskustaan muissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.
– Mielestämme on täysin väärin sulkea kaksi fossiilivapaata sähköntuotantolaitosta (Ringhals 1&2). Hallituksella tukipuolueineen on toisenlainen käsitys asiasta. Ydinvoimaloiden sulkeminen lisää tutkijoiden laskelmien mukaan haitallisia päästöjä 8 miljoonalla tonnilla. Mielestämme tämä on huonoa ympäristöpolitiikkaa, Kinnunen kirjoittaa Expressenissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ovat pitkään tukeneet pienydinvoiman kehittämistä – Purra: Hienoa, jos vihreätkin ovat viimein ymmärtäneet ydinvoiman merkityksen

Perussuomalaiset on ilmastopolitiikassakin johdonmukainen – Purra: Muut puolueet sitoutuivat ilmastotyöryhmän äärivihreisiin tavoitteisiin

Saksan energiapolitiikan karut vaihtoehdot: Luovutaanko kunnianhimoisista tavoitteista vai otetaanko riski sähkön loppumisesta?

Mikko Paunion uutuuskirja paljastaa vihreän aatteen kyseenalaiset juuret ja surkeat saavutukset

Ruotsin punavihreä hallitus haluaa lopettaa myös diesel- ja bensiinipolttoaineiden myynnin
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.