
Oppositio yhteisrintamassa – ruotsidemokraattien ehdotus Ringhalsin ydinvoimalan käynnistämisestä kaatui silti yhdellä äänellä
Keskustelu energiapolitiikasta ja erityisesti ydinvoimasta käy kierroksilla länsinaapurissa. Ruotsidemokraattien ehdotus vuodenvaihteessa alasajetun Ringhals 2 -ydinvoimalan käynnistämisestä kaatui valtiopäivillä äänin 174-173. Hallituksen ja opposition otsaanlyöntikilpailu käy kiivaana mediassa.
Yksi Ringhalsin ydinvoimalan neljästä reaktorista suljettiin vuodenvaihteessa ja toisestakin laitetaan virrat poikki vuoden sisällä. Ringhalsin ydinvoimalan enemmistön omistaa valtion Vattenfall ja kolmannes yhtiöstä on Nesteen osin omistamalla Uniperilla. Vielä viime vuonna Ruotsi tuotti sähköstään 40 prosenttia ydinvoimalla.
Ruotsi päätti luopua ydinvoimasta vuoden 1980 kansanäänestyksessä vuoteen 2010 mennessä. Toisin on siis käynyt ja tämä osin selittää tunnekuohun ydinvoiman ympärillä. Ringhalsin kaksi uudempaa reaktoria ovat vieläpä käytössä ainakin seuraavat 20 vuotta.
”Ydinvoima on Ruotsin energiantuotannon perusta”
Ruotsidemokraatit halusivat, että Ringhals 2 otetaan uudelleen käyttöön ja Ringhals 1 -reaktorin alasajo keskeytetään. Hallituksen olisi pitänyt antaa tästä uudet ohjeet Vattenfallille. Asiasta äänestettiin valtiopäivillä viime viikolla ja ehdotus kaatui yhdellä äänellä luvuin 174-173. Ruotsidemokraattien rinnalla äänestivät kokoomus, kristilliset ja liberaalit.
– Vuonna 2045 liikenteessä ja teollisuudessa tarvitaan 60 prosenttia enemmän sähköä kuin tänään, jos Ruotsi aikoo päästä nettopäästöttömäksi maaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan perusvoimaksi ydinvoimaa osana ruotsalaista energiakokonaisuutta, ilmoitti kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson Expressenin keskustelupalstalla.
”Ydinvoimaloiden sulkemisesta 8 000 000 tonnin lisäpäästöt”
Sosialidemokraattien Hanna Westerén läimi puolestaan ruotsidemokraatteja päin naamaa julistaessaan, että Jimmie Åkessonin porukan kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä ja epäuskottava:
– Seisooko Åkesson ilmastonmuutoksen kieltäjien vai tutkijoiden johtopäätösten takana? Voimmeko luottaa siihen, että Åkesson ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti? Mikä on puolueen oikea ja virallinen kanta asiaan?
Ruotsidemokraattien ympäristö- ja ilmastovastaava Martin Kinnunen ei provosoitunut, vaan epäili sosialidemokraattien yrittävän ilmastohysterialla vain viedä huomion pois mahalaskustaan muissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.
– Mielestämme on täysin väärin sulkea kaksi fossiilivapaata sähköntuotantolaitosta (Ringhals 1&2). Hallituksella tukipuolueineen on toisenlainen käsitys asiasta. Ydinvoimaloiden sulkeminen lisää tutkijoiden laskelmien mukaan haitallisia päästöjä 8 miljoonalla tonnilla. Mielestämme tämä on huonoa ympäristöpolitiikkaa, Kinnunen kirjoittaa Expressenissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ovat pitkään tukeneet pienydinvoiman kehittämistä – Purra: Hienoa, jos vihreätkin ovat viimein ymmärtäneet ydinvoiman merkityksen

Perussuomalaiset on ilmastopolitiikassakin johdonmukainen – Purra: Muut puolueet sitoutuivat ilmastotyöryhmän äärivihreisiin tavoitteisiin

Saksan energiapolitiikan karut vaihtoehdot: Luovutaanko kunnianhimoisista tavoitteista vai otetaanko riski sähkön loppumisesta?

Mikko Paunion uutuuskirja paljastaa vihreän aatteen kyseenalaiset juuret ja surkeat saavutukset

Ruotsin punavihreä hallitus haluaa lopettaa myös diesel- ja bensiinipolttoaineiden myynnin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää