

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Oppositio vastusti syytetyn läsnäolovaatimuksesta luopumista – Suomi samaan kategoriaan Romanian kanssa
Hallitus ajaa eduskunnassa läpi lakimuutosta, jonka myötä rikoksista syytettyjen ei tarvitse enää jatkossa aina saapua oikeuteen henkilökohtaisesti vakavissakaan rikosasioissa, vaan oikeudenkäyntiavustajan läsnäolo riittää.
Syytetyn läsnäoloa ei vaadittaisi jatkossa alle kuuden vuoden rangaistusmaksimin rikoksissa, esimerkiksi raiskauksessa tai pahoinpitelyssä. Hallituksen esityksellä tahdotaan estää oikeudenkäyntien peruuntumiset ja siten hankkia säästöä.
PS: Syytetyt oikeuden eteen jatkossakin
Perussuomalaiset esittivät lakivaliokunnassa tänään keskiviikkona vastalauseen, jota kannattivat muista oppositioryhmistä SDP, vihreät ja vasemmistoliitto eli opposition enemmistö. Vastalause ei kuitenkaan saanut lakivaliokunnan enemmistön tukea.
Perussuomalaisten vastalauseen kanta oli, että syytettyjen tulisi saapua vakavissa rikosasioissa käräjäoikeuteen jatkossakin, mutta uhrien ja todistajien osuudet asiasta käsiteltäisiin syytetyn poissaolosta huolimatta.
Näin ratkaistaisiin perussuomalaisten mukaan oikeudenkäyntien peruuntumisen ongelma ilman, että oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellytykset heikentyisivät. Muutoksenhakuasteiden osalta perussuomalaisetkaan eivät pitäneet syytetyn läsnäoloa välttämättömänä.
Enemmistö EU-maista edellyttää syytetyn läsnäoloa
Perussuomalaiset korostivat vastalauseensa perusteluissa, että syytetyn saapuminen oikeuden eteen vastaamaan teoistaan henkilökohtaisesti on vuosisatainen perinne. Sillä on rikoksia yleisestävä ja yhteiskunnan moraalia ylläpitävä vaikutus.
Muutoksen jälkeen EU-maista selvä enemmistö (20 maata) edellyttää syytetyn henkilökohtaista läsnäoloa enemmän kuin Suomi. Syytetyn ei vaadita olevan läsnä oikeudessa vain seitsemässä EU-maassa, mm. Romaniassa, Italiassa ja Kreikassa.
Rikollisen hyväksyttävä tekonsa seuraukset
Perussuomalainen lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Ville Tavio kommentoi:
– Rikollisen psykologian kannalta on perusteltua, että hän näkee konkreettisesti asiaansa käsittelevän oikeusistunnon ja joutuu siten hyväksymään tekonsa seuraukset. Myös uhrien näkökulmasta olisi oikeudenmukaista, että rikollinen joutuisi vastaamaan teoistaan oikeuden edessä henkilökohtaisesti.
– Nykyisin rikosasian vastaajan hyvä tai huono käytös huomioidaan osana rikosoikeudenkäyntiä. Jatkossa tuomarit eivät tiedä enää syytetyistä muuta kuin sen, minkä heidän asianajajansa kertovat. Lisäksi syytetyt alkavat jättäytyä pois oikeuden istunnoista vastoin omaa etuaan. Hallituksen säästölinja vaarantaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Muuntorangaistuksen palauttaminen erinomainen päätös, lasten seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksen alarajaa olisi pitänyt nostaa

Juvosen lakialoitteille vastakaikua: Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettavat tuomiot kovenemassa – ”Myös oikeuskäsittelyä nopeutettava”

Hallitus ei halua koventaa seksuaalirikosten rangaistuksia – vastusti perussuomalaisten esitystä vasemmiston kanssa

Rikosoikeuden professorit ja PS samoilla linjoilla: Rattijuopumuksen muuntorangaistuksen poisto vähentää lainkuuliaisuutta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää