Donald Trumpille jättipotti – myös senaatti ja edustajainhuone menossa republikaaneille
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
PS ARKISTO
Donald Trump teki historiaa. Hänestä tuli tiistaina vasta toinen Yhdysvaltojen presidentti, joka valitaan tehtävään välikauden jälkeen. Tähän on aiemmin kyennyt vain Grover Cleveland kausilla 1885-1889 ja 1893-1897.
Vuonna 2016 Trumpin valinta järkytti liberaalia järjestelmää luihin ja ytimiin. Sen oli hätäpäissään kehiteltävä selityksiä valtameren molemmin puolin. Harha-askel historian kaidalta polulta johtui kuulemma viheliäisistä valeuutisista ja venäläisten vaalivaikuttamisesta. Tosi-tv-tähti oli korkeintaan puhunut pölvästit pyörryksiin. Mutta moukalle riitti moukan tuuri. Peiliin poliittinen eliitti ei viitsinyt vilkaista.
Nyt 2024 ”asiantuntijoilla” ovat vitsien lisäksi selitykset vähissä. Miten taas kävi näin?
Tällä kertaa Trumpin voitto oli ylivoimainen. Hän voitti kaikki vaa’ankieliosavaltiot sekä kaikkien äänten enemmistön. Lisäksi hän johdatti puolueensa valtaan senaatissa sekä näillä näkymin myös kongressissa. Historiallisen mittaluokan suoritus ja poliittinen ”comeback”, pakko myöntää.
Yle soperteli tuoreeltaan, kuinka Trump ”tunnetaan poliitikkona, liikemiehenä ja rikollisena”. Niinpä niin. Viime vuosien USA:n ”uutisten” perusteella amerikkalaiset halusivat tieten tahtoen presidentikseen vallankaappausta yrittäneen seksuaali- ja sarjarikollisen, joka ei enää edes vaivaudu peittelemään fasistisia pyrkimyksiään.
Tuloksiin nähden suomalaisen median USA-uutisointi näyttäytyy jatkuvalta vasemman laidan toiveajattelulta. Tosin tämäkin lienee turhan hyväntahtoinen tulkinta.
Valtamedia käyttää valtaa ja massamedia liikuttaa massoja. Se muovaa ja manipuloi julkista mielipidettä. Demokratiassa tällä on väliä, sillä myös poliitikkojen pallit heiluvat julkisen mielipiteen tahdissa. Tästä vaikutusvallasta saati sen väärinkäytöstä ei mediassa koskaan puhuta. Eihän korppi korpin silmää noki.
Suomessa Kamala Harris olisi saanut, jos ei pohjois-korealaisia, niin kekkoslaisia kannatuslukemia. Voisiko tämäkin todistaa valtamedian valtaa? Ei sentään. Arvioihan eräskin entinen USA-kirjeenvaihtaja, kuinka ”Suurin osa Yhdysvaltain äänioikeutetuista tietää Amerikan politiikasta vähemmän kuin uutisia seuraavat suomalaiset”. Keskivertosuomalainen osaisi ehkä sijoittaa yhden osavaltion vaalikartalle, mutta hän tuntee kyllä sydänmaiden sielunmaiseman juuriaan myöten. Onhan hän kuitenkin katsonut Ylen iltauutiset.
Amerikkalaisten enemmistö äänesti Trumpia tämän edustamien asioiden ja arvojen vuoksi. Hänellä on vahva mandaatti ajamalleen politiikalle. Jos tämän sanoo ääneen, on vaikeampi tuomita tulevia politiikan muutoksia. Mutta kun tuomita täytyy.
Media on omin voimin ruumiillistanut Trumpista kulttuurisodan symbolin ja samalla siirtynyt tarkkailijasta taistelijaksi. Myös eksentrinen monimiljardööri Elon Musk muuttui sananvapauden ja viimeistään Trumpin kannattamisen myötä mediapuolueen viholliseksi kuin nappia painamalla.
Valitettavasti Trumpin ensimmäisestä valinnasta ei opittu mitään, vaan äänestäjien viesti sivuutettiin tylysti. Liberaali mediaeliitti päinvastoin lisäsi kierroksia. Natsikortti ei vaan vieläkään ollut valttia. Nykydemokraatteihin verrattuna jopa Trump alkoi vaikuttaa normaalilta. Ehtivätköhän seuraavan neljän vuoden aikana katsoa peiliin?
Suomessa Markku Ruotsila ennakoi parhaiten Trumpin paluun. Tästä hyvästä vasemmistoväki tuomitsi hänet tietenkin turhanpäiväiseksi tutkijaksi. Ruotsilan uudessa kirjassa Trumpin Amerikka on muuten pitkälti toistasataa sivua lähdeviitteitä. On virkistävää nähdä, mihin esitetyt väitteet perustuvat. Suosittelen lukemaan.
ONNI ROSTILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
Yhdysvaltain presidentinvaalit saivat huiman käänteen, kun supersuosittu mediavaikuttaja Joe Rogan ilmoitti tukevansa Donald Trumpin uudelleenvalintaa. Roganin päätös on merkittävä, sillä aiemmin hänet on tunnettu vasemmistolaisen Bernie Sandersin tukijana.
Elon Musk on ihmiskunnan kiistämätön innovaattori sekä talousnero. Ihmeaikuisen uskomattomat ansiot saavat sadat miljoonat ihmiset kuuntelemaan tarkalla korvalla tämän maailman rikkaimman ihmisen ajatuksia. Ne voivat vielä ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimen.
Lontoon finanssialueella ollaan pragmaattisia ja hiljaa innostutaan ajatuksesta, että vanha valta palaisi Valkoiseen taloon. Asiasta puhutaan hyvin pienillä kirjaimilla mutta selvää on, että Lontoon City haluaa Donald Trumpin takaisin, tietää Politico
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi maanantaina alkavassa puoluekokouksessa nimitettävästä Kamala Harrisista puhutaan yleensä hänen ihonvärinsä ja sukupuolensa kautta: hän olisi ensimmäinen musta nainen Yhdysvaltain presidenttinä. Sen sijaan hänen poliittiset näkemyksensä ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Harris julkaisi äskettäin talouspoliittisen ohjelmansa, jota Trump on verrannut kommunismiin.
Donald Trump on neuvonantajiensa kanssa tullut siihen tulokseen, että he nostavat maahanmuuttokriittisyyden Trumpin vaalikampanjan keihäänkärjeksi. Idea massiivisista karkotuksista palautuu 1950-luvun puoliväliin, jolloin maasta karkotettiin 1,3 miljoonaa meksikolaista laitonta siirtolaista. Trump vakuutti maanantaina vievänsä läpi Yhdysvaltin historian suurimman karkotusohjelman, mikäli tulee valituksi.
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Viikon suosituimmat
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata Museovirastolta 872 000 euroa ensi vuoden määrärahoista. Museovirasto reagoi leikkauksiin sulkemalla Seurasaaren ulkomuseon, Kirkkonummen Hvitträskin, Askaisten Louhisaaren ja Kotkan Langinkosken. Louhisaaren kartanon omistaja, perussuomaisten toiminnantarkastaja ja Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taito Ylhäinen pitää päätöstä silkkana vedätyksenä ja kiristyksenä.
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Viikonloppuna viestipalvelu X:ssä levisi kuvia ja video nuoresta naisesta, joka kulkee alusvaatteet yllään rakennuksen pihalla. Hänen kerrotaan riisuutuneen protestiksi, koska siveyspoliisi oli käyttänyt häneen voimakeinoja väärin puetun hijabin vuoksi. Hänen vaatteitaan oli esimerkiksi revennyt siveyspoliisin kiinniotossa.
Helsingin päättäjien Esplanadi-kokeilu lisäsi kävely- ja pyöräilyalueiden määrää ja muutti autoilijoiden väylät yksikaistaisiksi. Nyt ydinkeskustan liikenne on sekaisin ja yritykset menettävät asiakkaita.
Perussuomalaisten Mari Rantanen palaa sisäministerin tehtäviin hieman arvioitua aikaisemmin. Alun perin Rantasen piti olla väliaikaisesti poissa sisäministerin tehtävistä vuoden loppuun saakka. - Vakavasti sairaana ollut tyttäreni on toipunut ennakoitua nopeammin, kertoo Rantanen.
Lue lisää