Donald Trumpille jättipotti – myös senaatti ja edustajainhuone menossa republikaaneille
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
PS ARKISTO
Donald Trump teki historiaa. Hänestä tuli tiistaina vasta toinen Yhdysvaltojen presidentti, joka valitaan tehtävään välikauden jälkeen. Tähän on aiemmin kyennyt vain Grover Cleveland kausilla 1885-1889 ja 1893-1897.
Vuonna 2016 Trumpin valinta järkytti liberaalia järjestelmää luihin ja ytimiin. Sen oli hätäpäissään kehiteltävä selityksiä valtameren molemmin puolin. Harha-askel historian kaidalta polulta johtui kuulemma viheliäisistä valeuutisista ja venäläisten vaalivaikuttamisesta. Tosi-tv-tähti oli korkeintaan puhunut pölvästit pyörryksiin. Mutta moukalle riitti moukan tuuri. Peiliin poliittinen eliitti ei viitsinyt vilkaista.
Nyt 2024 ”asiantuntijoilla” ovat vitsien lisäksi selitykset vähissä. Miten taas kävi näin?
Tällä kertaa Trumpin voitto oli ylivoimainen. Hän voitti kaikki vaa’ankieliosavaltiot sekä kaikkien äänten enemmistön. Lisäksi hän johdatti puolueensa valtaan senaatissa sekä näillä näkymin myös kongressissa. Historiallisen mittaluokan suoritus ja poliittinen ”comeback”, pakko myöntää.
Yle soperteli tuoreeltaan, kuinka Trump ”tunnetaan poliitikkona, liikemiehenä ja rikollisena”. Niinpä niin. Viime vuosien USA:n ”uutisten” perusteella amerikkalaiset halusivat tieten tahtoen presidentikseen vallankaappausta yrittäneen seksuaali- ja sarjarikollisen, joka ei enää edes vaivaudu peittelemään fasistisia pyrkimyksiään.
Tuloksiin nähden suomalaisen median USA-uutisointi näyttäytyy jatkuvalta vasemman laidan toiveajattelulta. Tosin tämäkin lienee turhan hyväntahtoinen tulkinta.
Valtamedia käyttää valtaa ja massamedia liikuttaa massoja. Se muovaa ja manipuloi julkista mielipidettä. Demokratiassa tällä on väliä, sillä myös poliitikkojen pallit heiluvat julkisen mielipiteen tahdissa. Tästä vaikutusvallasta saati sen väärinkäytöstä ei mediassa koskaan puhuta. Eihän korppi korpin silmää noki.
Suomessa Kamala Harris olisi saanut, jos ei pohjois-korealaisia, niin kekkoslaisia kannatuslukemia. Voisiko tämäkin todistaa valtamedian valtaa? Ei sentään. Arvioihan eräskin entinen USA-kirjeenvaihtaja, kuinka ”Suurin osa Yhdysvaltain äänioikeutetuista tietää Amerikan politiikasta vähemmän kuin uutisia seuraavat suomalaiset”. Keskivertosuomalainen osaisi ehkä sijoittaa yhden osavaltion vaalikartalle, mutta hän tuntee kyllä sydänmaiden sielunmaiseman juuriaan myöten. Onhan hän kuitenkin katsonut Ylen iltauutiset.
Amerikkalaisten enemmistö äänesti Trumpia tämän edustamien asioiden ja arvojen vuoksi. Hänellä on vahva mandaatti ajamalleen politiikalle. Jos tämän sanoo ääneen, on vaikeampi tuomita tulevia politiikan muutoksia. Mutta kun tuomita täytyy.
Media on omin voimin ruumiillistanut Trumpista kulttuurisodan symbolin ja samalla siirtynyt tarkkailijasta taistelijaksi. Myös eksentrinen monimiljardööri Elon Musk muuttui sananvapauden ja viimeistään Trumpin kannattamisen myötä mediapuolueen viholliseksi kuin nappia painamalla.
Valitettavasti Trumpin ensimmäisestä valinnasta ei opittu mitään, vaan äänestäjien viesti sivuutettiin tylysti. Liberaali mediaeliitti päinvastoin lisäsi kierroksia. Natsikortti ei vaan vieläkään ollut valttia. Nykydemokraatteihin verrattuna jopa Trump alkoi vaikuttaa normaalilta. Ehtivätköhän seuraavan neljän vuoden aikana katsoa peiliin?
Suomessa Markku Ruotsila ennakoi parhaiten Trumpin paluun. Tästä hyvästä vasemmistoväki tuomitsi hänet tietenkin turhanpäiväiseksi tutkijaksi. Ruotsilan uudessa kirjassa Trumpin Amerikka on muuten pitkälti toistasataa sivua lähdeviitteitä. On virkistävää nähdä, mihin esitetyt väitteet perustuvat. Suosittelen lukemaan.
ONNI ROSTILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
Yhdysvaltain presidentinvaalit saivat huiman käänteen, kun supersuosittu mediavaikuttaja Joe Rogan ilmoitti tukevansa Donald Trumpin uudelleenvalintaa. Roganin päätös on merkittävä, sillä aiemmin hänet on tunnettu vasemmistolaisen Bernie Sandersin tukijana.
Elon Musk on ihmiskunnan kiistämätön innovaattori sekä talousnero. Ihmeaikuisen uskomattomat ansiot saavat sadat miljoonat ihmiset kuuntelemaan tarkalla korvalla tämän maailman rikkaimman ihmisen ajatuksia. Ne voivat vielä ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimen.
Lontoon finanssialueella ollaan pragmaattisia ja hiljaa innostutaan ajatuksesta, että vanha valta palaisi Valkoiseen taloon. Asiasta puhutaan hyvin pienillä kirjaimilla mutta selvää on, että Lontoon City haluaa Donald Trumpin takaisin, tietää Politico
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi maanantaina alkavassa puoluekokouksessa nimitettävästä Kamala Harrisista puhutaan yleensä hänen ihonvärinsä ja sukupuolensa kautta: hän olisi ensimmäinen musta nainen Yhdysvaltain presidenttinä. Sen sijaan hänen poliittiset näkemyksensä ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Harris julkaisi äskettäin talouspoliittisen ohjelmansa, jota Trump on verrannut kommunismiin.
Donald Trump on neuvonantajiensa kanssa tullut siihen tulokseen, että he nostavat maahanmuuttokriittisyyden Trumpin vaalikampanjan keihäänkärjeksi. Idea massiivisista karkotuksista palautuu 1950-luvun puoliväliin, jolloin maasta karkotettiin 1,3 miljoonaa meksikolaista laitonta siirtolaista. Trump vakuutti maanantaina vievänsä läpi Yhdysvaltin historian suurimman karkotusohjelman, mikäli tulee valituksi.
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Viikon suosituimmat
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus jatkaa valitsemallaan tiellä ja pyrkii lieventämään hallitsemattoman maahanmuuton seurauksia. Oikeutta turvapaikan hakuun rajoitetaan, jotta uusintahakemusten tehtailu saadaan loppumaan. Myös maassa piileskelevän paperittoman väen määrää pyritään vähentämään.
Yhdysvalloissa tapahtui varhain keskiviikkoaamuna terroriteko, kun mies ajoi tahallaan uuden vuoden juhlijoiden päälle New Orleansin kuuluisalla Bourbon Streetin juhlakadulla. Kymmenen ihmistä sai surmansa ja useita kymmeniä haavoittui. Epäilty terroristi sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa. Hän oli laittanut Isis-terroristijärjestön lipun käyttämänsä avolava-auton perään.
Ruotsin hallituspolitiikassa alkaa lupausten lunastamisen aika. Epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksia laitetaan kuntoon yksi toisensa jälkeen. Jos mielii tukia, töitäkin on tehtävä ja veroja maksettava. Hyvinvointiyhteiskunnassa jokaisesta pidetään huolta, mutta vapaamatkustajille ei ole sijaa.
Suomi sai joulun alla konkreettisen muistutuksen turvallisuushaasteistaan, kun Itämerellä havaittiin useiden tietoliikenne- ja sähkökaapeleiden vaurioita, mukaan lukien Suomen ja Viron välinen Estlink 2 -merikaapelin vaurio.
Uuden vuoden alkaessa myös Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy. Kansainvälisen suojelun lupiin on tullut merkittäviä muutoksia 2. tammikuuta alkaen, kun ulkomaalaislain muutokset tulivat voimaan. - Muutokset lisäävät uusia, merkittäviä perusteita kansainvälisen suojelun myöntämättä jättämiselle ja lakkauttamiselle, ja samalla Suomen turvallisuus paranee, sisäministeri Mari Rantanen korostaa.
Helsingin Perussuomalaiset ilmoitti joulukuun 22. päivänä 23 uuden ehdokkaan nimeämisestä. Nykyisistä valtuutetuista nimettyjen joukossa on Teija Makkonen.
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.
Rehtoritaustainen kansanedustaja Jaana Strandman ja koulupoliisina toiminut ylikonstaapeli ja kansanedustaja Merja Rasinkangas kohtasivat Oulussa. Perussuomalaiset kansanedustajat kiertävät istuntotauolla ympäri Suomea tapaamassa kansalaisia ja perehtymässä suomalaisten arkeen. Edustaja Strandman Mikkelistä tutustuu Pohjois-Suomen maisemiin runsaan viikon ajan.
Valtiovarainministeri Riikka Purra on kutsunut kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisterin Asmo Maanselän erityisavustajakseen. Maanselkä tulee perussuomalaisten ministeriryhmän avustajaksi asuntosijoitusalan Avain-yhtiöiden markkinointi- ja viestintäpäällikön toimesta. Moni muistaa kuitenkin Maanselän kristillisdemokraattien puoluesihteerinä vuosilta 2011-2021.