

LEHTIKUVA
Viikon 20/2021 luetuin
Onko sisäministeri Ohisalon puheissa enää mitään tolkkua? – “Jos tuulivoimaa laitetaan kuntiin kunnolla, kuntavero voisi olla nolla”
Sisäministeri Maria Ohisalo ajaa ilmastohankkeitaan entistä kovemmalla vimmalla. Nyt sisäministeri uskottelee suomalaisille, että tuulivoiman lisääminen kuntiin jopa nollaisi kuntaveron ja toisi valtavasti työpaikkoja. Samaan aikaan Ohisalo haluaisi nostaa asumisen kustannuksia korottamalla kiinteistöveroa.
Hallituksen sote- ja maakuntauudistus jatkossa kuormittaa taloudellisesti suuria kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia entisestään. Sote tulee nielemään massiivisesti verotuloja, koska uusien velvoitteiden järjestämiseen tarvitaan rahaa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) esitteli eilen Ylen suuressa kuntavaalikeskustelussa linjauksiaan kuntatalouden vahvistamiseksi. Ohisalo kertoi, että hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kylkiäisenä työssäkäyvän kansalaisen verorasitus kasvaa entisestään – ja ostovoima heikkenee.
– Hallituksessa olemme sopineet, että osana sote-maakuntakokonaisuutta tulemme päättämään myös maakuntaverosta. Se on jo kirjattu hallitusohjelmaan.
Asumisen kustannukset nousevat
Vihreän sisäministerin mielestä kuntataloutta voidaan kuitenkin vahvistaa ja toisaalta verotaakkaa kiriä takaisin uusiutuvan energian hankkeilla, kuten tuulivoimaloilla.
Ohisalon mukaan tuulivoiman tulot voisivat kompensoida kuntaveron määrää. Toisaalta Ohisalo haluaisi samalla nostaa asumisen kustannuksia kunnissa kiinteistöveron kiristyksillä.
– Jos tuulivoimaa laitetaan kuntiin kunnolla, kuntavero voisi olla nolla, koska tuulivoimaloiden kautta voi kerätä kiinteistöveroa. Tämä on loistoesimerkki siitä, että ilmastonmuutoksen torjunta ja vihreä jälleenrakennus tuottavat kuntiin uutta työtä ja verotuloja, samalla elämänlaatu paranee, Ohisalo lausui.
Halla-aho leikkaisi kuntien ylimääräisistä tehtävistä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on usein tuonut esille, että monien kuntien talous oli heikossa kunnossa jo ennen koronaa. Halla-aho esittikin huolensa kuntien jatkuvasti paisuvasta tehtävien määrästä.
– Aiemmin Suomessa kunnat pystyivät toimimaan ja kuntalaiset pysyivät hengissä pienemmälläkin lakisääteisten tehtävien määrällä.
Hän muistutti, että kuntien perustehtävät on määritelty kuntalaissa, minkä lisäksi kunta voi halutessaan ottaa hoitaakseen muitakin tehtäviä. Helsingin pormestariksi pyrkivä Halla-aho kohdistaisikin ensi sijassa menoleikkauksia muihin kuin lakisääteisiin kunnan tehtäviin.
– Useimmissa kunnissa ei toki ole edes rahkeita hoitaa ylimääräisiä tehtäviä. Kuitenkin esimerkiksi Helsinki tarjoaa muita kuin laissa säädettyjä palveluja Helsingissä laittomasti oleville ulkomaalaisille. Se ei toki ratkaise kuntatalouden ongelmia, mutta se on yksi esimerkki leikkauskohteesta.
Vihreät haluaa korottaa veroja
Halla-ahon ehdotus kuntien ylimääräisten tehtävien karsimisesta ei innostanut hallituspuolueita. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) ilmoitti painokkaasti, että ”menoleikkausten tie on kuljettu loppuun”.
Vihreät ei tunnetusti ole valmis leikkaamaan mistään, joten kuntien rahantarvetta puolue paikkaisi mieluummin veronkorotuksilla. Ohisalo nosti uudelleen esille kiinteistöveron korotukset keinona kuntatalouden vahvistamiseksi.
Ohisalo mainitsi myös kuntaveron korotuksen, vaikka olikin aiemmin esittänyt, että kuntaveron määrä voisi laskea, edellyttäen että uusia tuulivoimaloita pystytetään.
Terveydenhuollon ongelmat eivät katoa
Hallituksen sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyisi maakunnan alueelle muodostettaville uusille hyvinvointialueille. Halla-aho arvioi, että esitetty hyvinvointialueiden määrä ei tule olemaan elinkelpoinen.
Halla-aho sanoi, että perusterveydenhoidon nykyiset ongelmat eivät johdu organisaatiosta, vaikka tehostamisen varaa onkin.
– Ongelmat eivät myöskään katoa organisaatiouudistuksilla. Yleensä valtavilla organisaatiouudistuksilla on tapana syödä ne hyödyt, joita niillä tavoitellaan. Etenkin digitalisaatioon asetetaan usein valtavia odotuksia säästöistä ja tehostuksista, jotka sitten jäävät toteutumatta.
Palkkaus ei houkuttele pysymään töissä
Halla-aho totesi, että Suomessa julkinen terveydenhoito on jo nyt järjestetty varsin kustannustehokkaasti.
– Ongelmat on paikallistettava, koska kaikki ei ole epäkunnossa. Lisää resursseja tarvitaan nyt ennen kaikkea julkisen puolen terveydenhoitoon. Hoitojonoja kukaan ei pitkitä ilkeyttään, vaan se on lopputulos siitä, että henkilöstöä ei tällä hetkellä ole riittävästi, eikä alan palkkaus houkuttele pysymään töissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihreä siirtymä maakuntavero menoleikkaukset kuntavero veronkiristykset työpaikat sote-uudistus Maria Ohisalo Jussi Saramo Tuulivoima Kunnat Terveydenhuolto Kiinteistövero perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työttömyys kasvaa, kokoomus haikailee halpatyövoimaa ja vihreät uusia ympäristöveroja – Halla-aho: Maakuntiin luotava tuottavia työpaikkoja

Ohisalo väistelee epämiellyttäviä kysymyksiä – ei suostu kertomaan, mistä vihreät leikkaisivat

Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa

Vihreiden mielestä Suomi liikkuu polkupyörällä – perussuomalaiset tyrmää hallituksen intoilun ruuhkamaksuista: ”Sakkovero pienituloiselle työssäkäyvälle”

Ohisalolta tivattiin kantaa Pekka Haaviston laittomuuksiin ja ilmastoaktivistien rimpuiluun eduskuntatalon pylväissä – närkästyi ja venkoili vastauksissaan

Tuulivoima rajussa vastatuulessa Saksan maaseudulla – kaupunkilaisia monisatametriset myllyt eivät häiritse

Ministerit Marin ja Saarikko uskovat ilmastotoimien tuovan työpaikkoja – Halla-aho huomauttaa korkealle asetetun ilmastokunnianhimon riskeistä työlle ja teollisuudelle

Halla-aho: Suomi ei voi toimia autoilun sähköistymisen edelläkävijänä – “Ilmastohumppa on pelkkää rahastusta”

SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää