LEHTIKUVA
Viikon 20/2021 luetuin
Onko sisäministeri Ohisalon puheissa enää mitään tolkkua? – “Jos tuulivoimaa laitetaan kuntiin kunnolla, kuntavero voisi olla nolla”
Sisäministeri Maria Ohisalo ajaa ilmastohankkeitaan entistä kovemmalla vimmalla. Nyt sisäministeri uskottelee suomalaisille, että tuulivoiman lisääminen kuntiin jopa nollaisi kuntaveron ja toisi valtavasti työpaikkoja. Samaan aikaan Ohisalo haluaisi nostaa asumisen kustannuksia korottamalla kiinteistöveroa.
Hallituksen sote- ja maakuntauudistus jatkossa kuormittaa taloudellisesti suuria kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia entisestään. Sote tulee nielemään massiivisesti verotuloja, koska uusien velvoitteiden järjestämiseen tarvitaan rahaa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) esitteli eilen Ylen suuressa kuntavaalikeskustelussa linjauksiaan kuntatalouden vahvistamiseksi. Ohisalo kertoi, että hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kylkiäisenä työssäkäyvän kansalaisen verorasitus kasvaa entisestään – ja ostovoima heikkenee.
– Hallituksessa olemme sopineet, että osana sote-maakuntakokonaisuutta tulemme päättämään myös maakuntaverosta. Se on jo kirjattu hallitusohjelmaan.
Asumisen kustannukset nousevat
Vihreän sisäministerin mielestä kuntataloutta voidaan kuitenkin vahvistaa ja toisaalta verotaakkaa kiriä takaisin uusiutuvan energian hankkeilla, kuten tuulivoimaloilla.
Ohisalon mukaan tuulivoiman tulot voisivat kompensoida kuntaveron määrää. Toisaalta Ohisalo haluaisi samalla nostaa asumisen kustannuksia kunnissa kiinteistöveron kiristyksillä.
– Jos tuulivoimaa laitetaan kuntiin kunnolla, kuntavero voisi olla nolla, koska tuulivoimaloiden kautta voi kerätä kiinteistöveroa. Tämä on loistoesimerkki siitä, että ilmastonmuutoksen torjunta ja vihreä jälleenrakennus tuottavat kuntiin uutta työtä ja verotuloja, samalla elämänlaatu paranee, Ohisalo lausui.
Halla-aho leikkaisi kuntien ylimääräisistä tehtävistä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on usein tuonut esille, että monien kuntien talous oli heikossa kunnossa jo ennen koronaa. Halla-aho esittikin huolensa kuntien jatkuvasti paisuvasta tehtävien määrästä.
– Aiemmin Suomessa kunnat pystyivät toimimaan ja kuntalaiset pysyivät hengissä pienemmälläkin lakisääteisten tehtävien määrällä.
Hän muistutti, että kuntien perustehtävät on määritelty kuntalaissa, minkä lisäksi kunta voi halutessaan ottaa hoitaakseen muitakin tehtäviä. Helsingin pormestariksi pyrkivä Halla-aho kohdistaisikin ensi sijassa menoleikkauksia muihin kuin lakisääteisiin kunnan tehtäviin.
– Useimmissa kunnissa ei toki ole edes rahkeita hoitaa ylimääräisiä tehtäviä. Kuitenkin esimerkiksi Helsinki tarjoaa muita kuin laissa säädettyjä palveluja Helsingissä laittomasti oleville ulkomaalaisille. Se ei toki ratkaise kuntatalouden ongelmia, mutta se on yksi esimerkki leikkauskohteesta.
Vihreät haluaa korottaa veroja
Halla-ahon ehdotus kuntien ylimääräisten tehtävien karsimisesta ei innostanut hallituspuolueita. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) ilmoitti painokkaasti, että ”menoleikkausten tie on kuljettu loppuun”.
Vihreät ei tunnetusti ole valmis leikkaamaan mistään, joten kuntien rahantarvetta puolue paikkaisi mieluummin veronkorotuksilla. Ohisalo nosti uudelleen esille kiinteistöveron korotukset keinona kuntatalouden vahvistamiseksi.
Ohisalo mainitsi myös kuntaveron korotuksen, vaikka olikin aiemmin esittänyt, että kuntaveron määrä voisi laskea, edellyttäen että uusia tuulivoimaloita pystytetään.
Terveydenhuollon ongelmat eivät katoa
Hallituksen sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyisi maakunnan alueelle muodostettaville uusille hyvinvointialueille. Halla-aho arvioi, että esitetty hyvinvointialueiden määrä ei tule olemaan elinkelpoinen.
Halla-aho sanoi, että perusterveydenhoidon nykyiset ongelmat eivät johdu organisaatiosta, vaikka tehostamisen varaa onkin.
– Ongelmat eivät myöskään katoa organisaatiouudistuksilla. Yleensä valtavilla organisaatiouudistuksilla on tapana syödä ne hyödyt, joita niillä tavoitellaan. Etenkin digitalisaatioon asetetaan usein valtavia odotuksia säästöistä ja tehostuksista, jotka sitten jäävät toteutumatta.
Palkkaus ei houkuttele pysymään töissä
Halla-aho totesi, että Suomessa julkinen terveydenhoito on jo nyt järjestetty varsin kustannustehokkaasti.
– Ongelmat on paikallistettava, koska kaikki ei ole epäkunnossa. Lisää resursseja tarvitaan nyt ennen kaikkea julkisen puolen terveydenhoitoon. Hoitojonoja kukaan ei pitkitä ilkeyttään, vaan se on lopputulos siitä, että henkilöstöä ei tällä hetkellä ole riittävästi, eikä alan palkkaus houkuttele pysymään töissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihreä siirtymä maakuntavero menoleikkaukset kuntavero veronkiristykset työpaikat sote-uudistus Maria Ohisalo Jussi Saramo Tuulivoima Kunnat Terveydenhuolto Kiinteistövero perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Työttömyys kasvaa, kokoomus haikailee halpatyövoimaa ja vihreät uusia ympäristöveroja – Halla-aho: Maakuntiin luotava tuottavia työpaikkoja
Ohisalo väistelee epämiellyttäviä kysymyksiä – ei suostu kertomaan, mistä vihreät leikkaisivat
Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa
Vihreiden mielestä Suomi liikkuu polkupyörällä – perussuomalaiset tyrmää hallituksen intoilun ruuhkamaksuista: ”Sakkovero pienituloiselle työssäkäyvälle”
Ohisalolta tivattiin kantaa Pekka Haaviston laittomuuksiin ja ilmastoaktivistien rimpuiluun eduskuntatalon pylväissä – närkästyi ja venkoili vastauksissaan
Tuulivoima rajussa vastatuulessa Saksan maaseudulla – kaupunkilaisia monisatametriset myllyt eivät häiritse
Ministerit Marin ja Saarikko uskovat ilmastotoimien tuovan työpaikkoja – Halla-aho huomauttaa korkealle asetetun ilmastokunnianhimon riskeistä työlle ja teollisuudelle
Halla-aho: Suomi ei voi toimia autoilun sähköistymisen edelläkävijänä – “Ilmastohumppa on pelkkää rahastusta”
SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää