LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ongelmansa kullakin: Espanjalla vaikeuksia saada elvytysrahat käytetyksi
Espanjalla on 70 miljardin euron ongelma, Financial Times kirjoittaa. Ongelmana on saada EU:n elvytysrahat käytetyksi, sillä vastaavaa rahatulvaa ei ole maassa ennen koettu näin lyhyessä ajassa. Maan vasemmistohallitus haluaisi käyttää suurimman osan rahoista kuluvalla vaalikaudella.
Espanjan talousministeri Gonzalo García Andrés pitää tärkeänä, että EU:n elvytysrahat saadaan käytetyksi.
– Tämä on mahdollisuus koko maalle. Kun raha alkaa virrata, niin sille ei tule loppua.
Rahat jakoon pikavauhtia
Euroopan komissio on asettanut elvytysrahojen käytön takarajaksi vuoden 2026. Espanjan sosialistien ja vasemmistopopulistien muodostama hallitus haluaa käyttää rahat etupainotteisesti. Kolme neljäsosaa rahoista pitäisi käyttää kuluvalla vaalikaudella, mikä päättyy vuonna 2023.
Vallassa oleville politiikoille on aina miellyttävää jakaa rahaa vaalien alla. Maan hallitus kaavaili alustavasti käyttävänsä elvytysrahoista 27 miljardia euroa vielä tänä vuonna. Tarkempi arvio on, että Espanja saa työnnettyä vain seitsemän miljardia euroa elvytyspaketin rahoja tämän vuoden aikana.
Tämän vuoden elvytysrahojen vaikutus maan talouteen on vaimentunut. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan elvytysrahojen piti vauhdittaa maan taloutta 2,6 prosentin kasvuosuudella. Nyt elvytysrahojen tuoma kasvu on jäämässä 0,6 prosenttiin. Se voi tuottaa pettymyksen.
Espanjan saamien rakennerahaston 60 miljardin euron potista vuosille 2014-2020 on käytetty hieman yli puolet.
Miljardeja tukiaisiin
Komissio hyväksyi Espanjan miljardiluokan yritystukiajatuksen. Espanjan hallitus tukee sähköajoneuvojen tuotantoa kolmella miljardilla eurolla.
Yritystuissa on aina riskinä ja varjopuolena kilpailua vääristävä elementti. Se johtaa helposti myös tehottomuuteen.
Espanja toki haluaa onnistua kohdentamaan elvytysrahat toimivasti. Huonosti kanavoidut miljardit johtaisivat helposti siihen, että EU:n yhteisvelasta tulee todellakin kertaluonteinen.
Espanja on toteuttanut jo kesään mennessä uudistuksia, joilla maa sai komissiolta hyväksynnän elvytysrahoilleen. Sen sijaan tärkein uudistus on edelleen toteuttamatta. Maan työmarkkinauudistus odottaa. Sen jäykkyyden vuoksi solmitut työsopimukset ovat olleet enimmäkseen määrä- ja osa-aikaisia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Suomi ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja – “Hallituksen olisi korkea aika sanoa ääneen, että nyt riittää, emme halua maksaa huonosti taloutensa hoitaneiden maiden törsäilyä”
Vihreiden Niinistö puolusteli EU-tukipaketteja ja Suomen nettomaksuja: ”Suomelle valtava taloudellinen hyöty” – Huhtasaari tyrmäsi: ”Kaupankäynti ei vaadi tulonsiirtoja”
Kokoomus perustelee EU-tulonsiirtoja ”yhteisellä vahvuudella” – Purra: ”Miksi Suomen pitäisi maksaa Ranskaan sähkölaskuja ja Italian kyvyttömyyttä kerätä veroja”
Jani Mäkelä varoittaa Fit for 55 -paketin koituvan Suomelle massiivisen kalliiksi: “Tänään on suuressa valiokunnassa ehkä koko eduskuntakauden kallein äänestys”
Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä
Hallituksen “Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista” -malli polttaa suomalaiset loppuun – Ari Koponen: “Etelään jaetuille velkamiljardeille olisi ollut käyttöä Suomessakin”
Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää