Euroopan unionin tuomioistuin on antanut ratkaisun, jonka takia Suomen ulkomaalaislakia pitäisi oikeustieteilijöiden mielestä muuttaa, Helsingin Sanomat uutisoi. Ratkaisu laajentaa alaikäisenä turvapaikkaa hakeneen mahdollisuutta saada perheensä Suomeen.
EU-tuomioistuin toteaa ennakkopäätöksessään, että alaikäisen oikeus perheenyhdistämiseen pysyy voimassa, vaikka turvapaikanhakija olisi täyttänyt 18 vuotta turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana. Perheenyhdistäminen kuitenkin edellyttää, että turvapaikanhakija saa pakolaisen aseman joko myönteisen turvapaikkapäätöksen tai kiintiöpakolaisuuden kautta.
Nykykäytännön mukaan turvapaikanhakija katsotaan alaikäiseksi, jos hän on alle 18-vuotias kansainvälistä suojelua koskevan päätöksen ajankohtana. EU-tuomioistuimen ratkaisun mukaan alaikäisyys määritellään sen perusteella, onko turvapaikanhakija ollut 18 vuotta saapuessaan Euroopan unionin alueelle.
Helsingin Sanomien haastattelema Raisa Bernards Maahanmuuttovirastosta sanoo, että käytäntö perheenyhdistämisistä muuttuu heti, vaikka lakia ei olekaan muutettu.
EU ajaa siis tässäkin kansallisen parlamentin yli.
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ei sitä hyväksy.
– Monikultturistieliitille mikään ei riitä. Suomella on jo nyt pohjoismaiden löysimmät perheenyhdistämissäännöt, ja nyt tuota ennakkotapausta halutaan käyttää hyväksi, jotta pohjoismaiden löysimpiä säännöksiä voidaan löysentää entisestään, Immonen kirjoittaa Facebook-seinällään.
Suomi ei edes kysy kansalaisuuden omaavilta maahanmuuttajilta toimeentuloa perheenyhdistämisissä, Immonen muistuttaa.
– Tämä on merkittävä riski, koska 2015-16 turvapaikanhakijavyöryn yhteydessä tulleet saavat kansalaisuuden 2019 ja 2020.