

Matti Torvinen eduskunnassa. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Oikeusoppinut kommentoi UV-kansanedustajan eriskummallisia puheita: ”Kuin lapsen esittämiä”
KOMMENTTI | Perussuomalaisten jäsenrekisterin laillisuuden kyseenalaistaneen Matti Torvisen (uv.) puheet ovat lennokkaita, mutta pohjaa vailla.
UV-ryhmään kuuluva kansanedustaja Matti Torvinen esitteli tiistain Helsingin Sanomissa eriskummallisia näkemyksiä perussuomalaisten henkilörekisterin laillisuudesta. Torvinen katsoi näkemyksenään, että ”..kaikki perussuomalaisten jäsenrekisterit ovat henkilörekisterilain vastaisia”.
Aikuisiällä varatuomariksi opiskellut Torvinen perusteli näkemystään seuraavasti: ”He tosin väittävät, että jäseniä olisi yli 500, mutta jäsenrekisteri on täynnä höttöä: moni ei ole maksanut jäsenmaksuja vuosiin, eivätkä he edes tiedä olevansa rekisterissä”.
Torvisen kommentti on hyvin erikoinen. Yhdistyslaki ja perussuomalaisten omat säännöt antavat toki mahdollisuuden erottaa jäsenmaksunsa laiminlyöneet jäsenet, mutta mitään pakkoa tällaiseen ei ole. Väite siitä, että jäsenrekisteriin olisi lisätty henkilöitä vasten näiden tahtoa on erittäin kummallinen. Perussuomalaisten jäseneksi haetaan omakätisesti allekirjoitetulla hakemuksella.
Suomen Uutiset tiedusteli HS:n jutun tehneeltä toimittajalta, oliko haastattelun aikana tullut ilmi jotain raskauttavaa. Vastaus oli kieltävä. Toimittaja luotti asiassa Torvisen sanaan.
On harmi, ettei perussuomalaisilta kysytty asiasta ennen jutun julkaisua. Jos olisi kysytty, olisi puoluetoimistolta vastattu seuraavasti:
– Ensinnäkään laki johon Torvinen viittaa, ei ole enää voimassa. Henkilörekisterilaki on kumottu.
– Toisekseen, perussuomalaisilla on vain yksi jäsenrekisteri, ei montaa niin kuin Torvinen väittää.
– Kolmanneksi, Matti Torvinen on piirin puheenjohtajana aiemmin toimiessaan ollut itse vastuussa rekisteristä Lapin tietojen osalta. PS:n jäsenrekisterin rekisteriselosteessa todetaan: ”Puolueen piirien puheenjohtajat toimivat vastuuhenkilönä omissa piireissään.” Mikäli ongelmia olisi ollut, Torvisella itsellään olisi ollut vastuu niiden korjaamisesta.
Suomen Uutiset kysyi oikeustieteen tohtori Kari Uotilta näkemystä asiasta. Puhelimella tavoitetun Uotin äänestä paistoi epäusko hänen tutustuessaan Torvisen ulostuloon.
– Kuin lapsen esittämiä väitteitä, Uoti puuskahti.
Hän hämmästeli varatuomari Torvisen yhdistysjuridiikan sekä perussuomalaisten sääntöjen hataraa tuntemusta ja ihmetteli, voiko tällainen henkilö todella olla vastuussa mahdollisesti perustettavan uuden puolueen sääntöuudistuksesta.
Suomen Uutiset hämmästelee samaa asiaa, mutta toivottaa silti Torviselle kohtuullista menestystä sääntörupeaman kanssa. Toimitus kehottaa tarkkuuteen myös raha-asioissa. Matti Torvinen näet kertoi HS-henkilökuvansa lopussa: ”Palkka putoaa kansanedustajana puolella, mutta eduskunta on henkinen hillotolppani”.
Jos tämä pitää paikkansa, niin minkä takia Torvinen ilmoitti vuoden 2017 alkupuolella käytyjen kuntavaalien yhteydessä vuosituloikseen 30 000 – 50 000 euroa? Samat luvut hän ilmoitti 2015.
Kun IL selvitti kansanedustajien ansioita 2016, ei joukosta löytynyt ainoatakaan alle 50 000 euroa tienaavaa. Yli sadan tonnin vesseleitä oli sitäkin enemmän. Kansanedustajan taulukkopalkka on 6 407 euroa kuukaudessa, kahdelletoista kuukaudelle kilahtelee säästöpossuun 76 884 euroa.
Eli hän on lasketellut palturia joko HS:lle tai vaalikoneille. Moinen ei ole kunniaksi henkilölle, joka HS.n jutun mukaan haluaa profiloitua “sosiaalisesti heikoilla olevien tukijana.”
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Entinen PS-kansanedustaja: ellei Torvinen olisi sitoutunut Uuteen vaihtoehtoon, Hanna Mäntylä ei olisi päässyt Strasbourgiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää