LEHTIKUVA
Oikeusministeri Gunnar Strömmer: ”Tuntemamme Ruotsi saattaa olla menetetty”
Kun kansakunnan silmät viimein avautuivat, Ruotsi haki puolustusliitto Nato:n jäsenyyttä. Sama paradigman muutos koskee rikoslainsäädäntöä sekä lakien soveltamista. Fokus siirtyy rikoksen uhriin rikollisten ymmärtämisen sijasta. Rikolliset ansaitsevat rangaistuksensa.
Ruotsin porvarihallitus lupasi palauttaa maahan järjestyksen. Ihan niin ei ole käynyt – ainakaan vielä hallituksen ensimmäisen virkavuoden aikana. Aseet puhuvat edelleen ja klaanimafia järsii hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia.
Moderaattipuolueen piireissä onkin puhuttu paradigman vaihdoksesta. Sisäpolitiikan ja lainsäädännön kurssin kääntämisessä on kyse tavallaan samankaltaisesta kansallisesta omakuvan muutoksesta, joka johti Ruotsin Nato-hakemukseen.
– Ruotsi heräsi kovin myöhään, eikä täällä ole haluttu ottaa kantaa suuriin ongelmiin, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer Dagens Nyheterissä.
Pitkään jatkunut rauhan aika sulki ruotsalaisten silmät todelliselta maailmalta.
– Jos mitään ei tehdä, tuntemamme Ruotsi saattaa olla menetetty, analysoi Strömmer tämänhetkistä hyvinvointiyhteiskunnan tilannetta.
Uhri on rikollista tärkeämpi
Oikeusministeri kutsuu oikeusvaltion näkökulman muutosta perspektiivin vaihtamiseksi. Rikoksen uhrin asema ja tuntemukset ovat lopultakin tärkeämpiä kuin rikollisen henkinen ja aineellinen hyvinvointi.
Kovemmat otteet ovat myös rikollisuuden ehkäisyä. Yhteiskuntaa on suojeltava, ei rikoksentekijää. Siksi tuomioistuimen ei pitäisi ottaa ratkaisuissaan huomioon esimerkiksi sitä, sattuuko joku menettämään tuomion myötä mahdollisen työnsä.
– Pulssi kyllä nousee, kun kuulen ihmisten väittävän yksipuolisesti, että kovemmat rangaistukset eivät toimi. Miten niin eivät toimi? Joukossamme on rikosten uhreja, joiden kodit on räjäytetty ja omaisia, jotka ovat menettäneet rakkaan perheenjäsenensä, huomauttaa Strömmer, joka haluaisi muuttaa käsitystä rikollisen saaman rangaistuksen motiivista.
Ruotsidemokraatit muutoksen takana
Tunnettu politiikan toimittaja Lena Mellin kirjoitti taannoin Aftonbladetissa, ettei Ulf Kristersson olisi pääministeri ilman Jimmie Åkessonin ja hänen valitsijoidensa tukea. Sama koskee tietysti oikeusministeri Strömmeriä.
Siksi molemmat ovat varovaisia tuomitessaan ruotsidemokraattisten vaikuttajien lausuntoja. Varsinkin silloin, kun kyseessä on uskontokriittinen valtiopäivien lakivaliokunnan puheenjohtaja Richard Jomshof (ent. Lohikoski).
– Jos he käyvät hänen kimppuunsa suuttuu Åkesson, eivätkä he halua purra ruokkivaa kättä. Sisimmässään heitä tietysti ottaa päähän, toimittaja arvelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lakien soveltaminen rikoslainsäädäntö klaanimafia uskontokriittinen paradigma rikollinen Ruotsin porvarihallitus näkökulman muutos Gunnar Strömmer Moderaatit Nato-hakemus rikoksen uhri Lena Mellin oikeusministeri hyvinvointiyhteiskunta rikostuomiot Ulf Kristersson rikollisjengit Richard Jomshof Oikeusvaltio Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Moderaattipoliitikon tunnustus: Maahanmuuttajien kotouttamisyritykset perustuvat höttöisille unelmille sekä suoraan valheeseen
Rikollisryhmät etsivät kuumeisesti uusia jäseniä – jengeihin hamutaan jopa 6-vuotiaita ja yläasteen koululaiset saavat rahakkaita tarjouksia palkkamurhasta
Ruotsin hallitus haluaa vauhtia paluumuuttoon – kannustaa Somalian hallitusta yhteistyöhön mahdollisella kehitysavun leikkauksella
Presidenttiehdokas Halla-aho: Jos me Suomessa teemme kaiken samoin kuin Ruotsissa, myös lopputulos tulee olemaan samanlainen
Ruotsin tie — kuinka massamaahanmuutto romutti pohjoismaisen hyvinvointivaltion
Ruotsin demarit osoittavat itsekritiikkiä: Maahanmuuttopolitiikkamme epäonnistui – mutta se on ruotsidemokraattien vika
Ruotsin keskuspankin johtaja varoittaa: jengirikollisuus ja yhteiskunnan pirstaloituminen ovat jo uhka kansantaloudelle
Muslimiaktivisti syyttää ruotsidemokraatteja tuntemastaan turvattomuudesta – uhkaa muuttaa muualle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää