LEHTIKUVA
Oikeusministeri ei kannata vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä – Koponen: “Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan”
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei kannata kansanedustaja Ari Koposen (ps.) lakialoitetta rikoslain tiukentamisesta. Kansanedustaja Ari Koposen mielestä on käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis ottamaan kaikkia keinoja käyttöön naisiin kohdistuvan fyysisen väkivallan vähentämiseksi Suomessa.
Kansanedustaja Ari Koponen ehdottaa lakialoitteessaan törkeästä pahoinpitelystä tuomittaville vankeusrangaistusta. Tällä hetkellä lähes puolessa tapauksista tekijä selviää pelkällä ehdollisella. Törkeänä pidetyssä pahoinpitelyssä teko tehdään erityisen raa’alla tavalla käyttäen ampuma‑ tai teräasetta. Koponen tiedusteli kirjallisesti Henrikssonilta, kannattaako tämä tuomioiden kiristämistä.
– Rikostyypin sisällä voi olla kysymys vakavuudeltaan ja moitittavuudeltaan varsin erilaisista teoista. Tällöin voi vankeusrangaistuksen pituuden sen salliessa esimerkiksi ensikertaisen rikoksentekijän tapauksessa olla perusteltua tuomita vankeusrangaistus ehdollisena, vastaa Anna-Maja Henriksson.
– Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan. Ja tämä on maamme oikeusministerin mukaan täysin OK, ihmettelee Koponen.
Naisiin kohdistuva väkivalta on häpeäpilkku
Mikäli vähimmäisrangaistusta korotettaisiin Koposen ehdotuksen mukaisesti nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, voitaisiin varmistaa vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina.
– Naisiin kohdistuva fyysinen väkivalta on yksi Suomen häpeäpilkuista, ja onkin käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis kääntämään kaikkia kiviä tämän ongelman vähentämiseksi, Koponen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuomioiden kiristäminen vähimmäisrangaistukset naisiin kohdistuva väkivalta vankeusrangaistus törkeä pahoinpitely Ari Koponen Anna-Maja Henriksson rikoslaki kirjallinen kysymys ehdollinen vankeusrangaistus lakialoite Väkivalta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Äiti ja isäpuoli kiduttivat toistuvasti 4-vuotiasta pikkutyttöä, syyttäjä vaatii ehdollista – Koponen: Missä ovat kunnon rangaistukset?
Koponen: Uhreja halventavat rangaistukset täysin vastoin ihmisten oikeustajua
Koponen vaatii kovempia rangaistuksia törkeistä pahoinpitelyistä – “Tässä maassa joutuu linnaan veropetoksesta, mutta lasta saa kiduttaa raa’asti ilman kunnon rangaistusta”
Toisen polven maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikostilastoissa – syynä ei olekaan köyhyys ja asuinpaikka
Meri: Rikosten paljousalennuksista luovuttava – ”Tee kolme, kärsi yksi” -periaate pois rikoslaista
Koponen: Kenenkään oikeustajuun eivät mene rikollisten paljousalennukset
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri vaatii: Ministeri Henrikssonin selvitettävä vankeinhoidon järkyttävä tila välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin
Leena Mereltä kirjallinen kysymys vankiloiden järkyttävistä työoloista: Onko oikeusministeri kartalla edes ongelmien laajuudesta?
Tynkkysen pahoinpitelystä nostettiin syyte: “Tämä ei voi olla se suunta, mihin Suomessa ollaan menossa”
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.