
Oikeistopopulistinen, äärioikeistolainen vai suorastaan uusnatsipuolue – median liioittelussa Saksan AfD:n nimittelyssä ei ole äärtä eikä rajaa
Valtamedia on joutunut maahanmuuttokriittisten puolueiden luokittelussa saman ongelman eteen kuin tarinan paimen Pekka, joka näki susia kaikkialla. Jos aidosti äärioikeistolainen puolue tulisi jonkun Euroopan maan puoluekartalle, olisi medialta superlatiivit loppu.
Valtamedian voi karkeasti jakaa kahteen osaan. Maltillisempi puolikas kutsuu Saksan liittopäiville noussutta AfD-puoluetta oikeistopopulistiseksi. Räikeämmin punavihreää agendaa ajavat välineet ja toimittajat leimaavat puolueen äärioikeistolaiseksi. Jopa uusnatseista on puhuttu.
Yllättävän maltillisesti Saksan vaaleista uutisoivat Helsingin Sanomat ja Hufvudstadsbladet. Esimerkiksi Hbl tyytyi etusivullaan oikeistopopulismiin: Högerpopulister får platser i Bundestag. Myös HS puhui äärioikeistosta vasta sisäsivuilla. Samoin esimerkiksi Talouselämä tasapainoili sekä äärioikeiston että
oikeistopopulismin kanssa.
Yle toisti viikonlopun aikana moneen kertaan, että liittopäiville on ensi kertaa nousemassa äärioikeistolainen puolue.
Ylen retoriikka on oudoksuttanut myös perussuomalaisia. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri hämmästeli Facebookissa, että “laillisesta puolueesta, jonka kansa haluaa äänekseen, puhutaan kuin jostain rosvojoukosta”.
Natseja nähty ennenkin Saksan politiikassa
Saksan politiikan huipulla on kuitenkin nähty menneinä vuosikymmeninä aivan oikeita natseja. Esimerkiksi liberaalien pitkäaikainen varakansleri ja ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher oli nuorena miehenä NSDAP:n jäsen. Genscher on tosin kiistänyt liittyneensä natsipuolueeseen tietoisesti.
Hiljattain on paljastunut, että Saksan liittotasavallan korkeimmassa johdossa on vuosien varrella ollut kymmeniä entisiä natseja niin liberaalien, kristillisdemokraattien kuin sosiaalidemokraattienkin riveissä.
Saksan politiikkaa vähänkään tuntevalle väittämä äärioikeiston noususta liittopäiville kuulostaa absurdilta. Äärioikeistohan on Saksassa lailla kielletty. Ylen väittämä tuo ensimmäisenä mieleen laillisuuden rajamailla liikkuvan Saksan kansallisdemoraattisen puolueen NVD:n.
Kansallisdemokraateilla on joitakin kertoja ollut edustajia osavaltioiden parlamenteissa, ja puolueen entinen puheenjohtaja Udo Voigt on tälläkin hetkellä europarlamentaarikko. NVD ei kuitenkaan ole koskaan ylittänyt liittopäivävaaleissa viiden prosentin äänikynnystä.
Jos Kansallisdemokraatit olisivat nyt päässeet liittopäiville, olisi kyseessä todellakin skandaali, ja otsikot äärioikeiston noususta ensi kertaa sodan jälkeen Saksan johtoon olisivat perusteltuja. Jos natsiaate todella olisi alkanut uudelleen sykkiä saksalaisten sydämissä, olisi se luontevasti kanavoitunut Saksan kansallisdemokraattien kautta. Sunnuntain vaaleissa NVD sai kuitenkin vain 0,4 prosenttia äänistä.
Myös Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pohti Facebookissa äärioikeiston äärimmäisyyttä.
– Kun AfD perustettiin vuonna 2013 Bernd Lucken johdolla, sitä kutsuttiin äärioikeistolaiseksi, koska se mm. vastusti euroa ja euroalueen yhteisvastuuta. Kun AfD hajosi vuonna 2015, puolueen sanottiin joutuneen Frauke Petryn johtaman äärioikeistosiiven käsiin. Bernd Luckesta oli julkisissa kommenteissa tullut maltillisen siiven edustaja. Kun Frauke Petry tänä vuonna otti etäisyyttä puolueeseensa, sen sanottiin joutuneen Alexander Gaulandin ja Alice Weidelin johtaman äärioikeistosiiven käsiin. Frauke Petrystä oli tullut maltillisen siiven edustaja, Halla-aho vinoili.
Breitbartillekin AfD edustaa populismia
Yle sentään pohti avoimesti, kumpi termi kuvaa AfD:tä paremmin, oikeistopopulismi vai äärioikeisto.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku piti Ylen haastattelussa osuvimpana määritelmänä populistista radikaalioikeistopuoluetta, sillä äärioikeistolla viitataan usein puolueisiin, jotka asettavat demokratian pelisääntöjä kyseenalaiseksi.
Myös populismin käsite on hankalan monitulkintainen, kuten populismia käsittelevän tuoreen kirjan arviossa Suomen Uutisissa aiemmin todettiin.
Myös kansainvälinen lehdistö käyttää ilmaisuja far-right ja Rechtspopulist. Yllättäen populismileimaa käytti jopa Breitbart, joka monen eurooppalaisen näkökulmasta edustaa populistista valemediaa. Breitbart kutsui AfD:tä populistiseksi massamaahanmuuton vastaiseksi puolueeksi.
Fox Newsille AfD on kansallinen ja maahanmuuttovastainen, mikä on jo varsin lähellä puolueen omaa käsitystä itsestään.
Kansan Uutiset aloitti natsittelun
Suomessa aggressiivisinta vihapuhetta AfD:tä kohtaan esitti Kansan Uutiset. Sen otsikoista Äärioikeisto nousi Saksan liittopäiville vastasi vielä Ylen linjaa, mutta KU pani paremmaksi. Nimittäin toisen jutun otsikon mukaan Saksan maanjäristysvaalit nostivat uusnatsit valtiopäiville.
Ohjelmansa perusteella AfD:tä olisi luontevinta kutsua konservatiiviseksi tai arvokonservatiiviseksi puolueeksi. Kokoomuksen Verkkouutiset oli Suomen mediasta lähinnä objektiivista, neutraalin raportoivaa linjaa. Sen käyttämä ilmaisu oli maahanmuuttovastainen kansallis-konservatiivinen AfD.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää