

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Oikeisto-opposition painostus tuotti tulosta Ruotsissa: Valtio lähdössä tukemaan sähkön huippuhinnoista kärsiviä kotitalouksia – mallissa vielä viilaamista
Ruotsi ja Norja ovat ilmoittaneet tukevansa kansalaisiaan korkean sähkönhinnan aiheuttamassa ahdingossa. Opposition pelko saattaa tulla kuluttajan avuksi täälläkin. Onhan Suomi vauras maa.
Ruotsin hallitus ilmoitti 12. tammikuuta aikovansa subventoida korkeasta sähkönhinnasta kärsineitä kotitalouksia 6 miljardilla kruunulla. Korvauksia voi saada joulu-helmikuun väliseltä ajalta ja ne perustuvat toteutuneeseen sähkönkulutukseen. Ehdotuksen piirissä on 1,8 miljoonaa kotitaloutta.
Korvausta voi saada suurimmillaan 2 000 kruunua kuukaudessa, jos kotitalouden sähkönkulutus on yli 2 000 kWh. Korvauksen maksimimäärä on täten 6 000 kruunua (582 euroa). Tukea ei tarvitse erikseen hakea, se lutviintuu viranomaistyönä.
Tukea myös korkeasta sähköhinnasta kärsiville suomalaisille
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso on samasta teemasta suomalaisten asialla. Hän on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen korkeiden sähkönhintojen kompensoinnista kotitalouksille:
– Laskut ovat kasvaneet aivan hurjasti ja kuluttajat ovat hyvin huolissaan tilanteesta, Juuso perustelee.
– Myös Suomen hallituksen pitäisi tukea kotitalouksien sähkölaskuja Ruotsin ja Norjan tapaan, tai tukea ahtaalle joutuneita kotitalouksia jollakin muulla tavalla, Juuso vaatii.
Ruotsidemokraattien pelko on viisauden alku
Ruotsin vähemmistöhallitus toteutti tukiehdotuksensa vaalivuonna, eikä varmaankaan vähiten sen takia, että ruotsidemokraatit on noussut maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.
Ruotsidemokraatit ehdotti jo lokakuussa, että hallitus alentaisi energiaveroa Etelä-Ruotsissa, jossa jo kärsittiin voimakkaasta sähkön hinnannoususta. Vielä tuolloin kaikki muut Ruotsin puolueet rinta rinnan vastustivat ruotsidemokraattien ehdotusta.
Joulukuun puolivälissä ruotsidemokraatit, kokoomus ja kristillisdemokraatit ehdottivat yhteisesti sähkön verotuksen alentamista 1 500–2 000 euroa omakotitaloudelta talvikuukausina, nyt kokoomuksen ehdotuksen mukaisesti. Tuki vastaisi lisääntyneitä verotuloja, eikä siten tietäisi ongelmia valtiontaloudelle.
Ruotsin mallissa vielä viilaamista
Kokoomuksen mielestä demarihallituksen nyt ehdottaman tukimallin sijasta huomattavasti yksinkertaisempaa olisi poistaa sähköverot talvikuukausien ajaksi. Liberaalien mielestä hallitus paniikissaan helpottaa ainoastaan suurissa lukaaleissa asuvien kuluja.
Kristillisdemokraattienkin mielestä hallitus palkitsee sähkön suurkuluttajia ja muistuttaa siitä, että hallitus päätti aikoinaan ydinvoiman alasajosta. Huvilanomistajien etujärjestön mielestä tuki on liian pieni ja sähköyhtiöiden mielestä ne joutuvat kantamaan nyt ehdotetun mallin hallintokulut.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Villaägare oikeisto-oppositio verohelpotus yhteiskunnan tuki vähemmistöhallitus sähkön hinta kirjallinen kysymys Kristillisdemokraatit Liberaalit Maltillinen kokoomus Kaisa Juuso Arvonlisävero Ruotsidemokraatit Norja Ruotsi Energia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juuso: Kotitalouksia on tuettava ennätyskorkeiden sähkölaskujen maksuissa Ruotsin ja Norjan tapaan

Purra: Päästökauppatulot ohjattava sote-alan rahoitusvajeen korjaamiseen

Sähkön ja polttoaineiden hinnat kohosivat taivaisiin – ”Hallitus ei voi enää jatkaa kansalaisten ostovoiman tuhoamista ilmastokurjistamisella”

Perussuomalaisten esitys sähköveron alennuksesta vähentäisi hyvinvointialueiden energiakustannuksia ja tuottaisi vuodessa jopa 11 miljoonan säästöt

Ruotsin mielestä ydinvoimaa tarvitaan – maan rajojen ulkopuolella

Metallityöväen liitto antoi potkut ruotsidemokraattiselle ammattiosaston puheenjohtajalle – puolueen johto raivoissaan ja some laulaa

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö panostaa kaikkensa sosialidemokraattien vaalimenestykseen – demareita kannattaa runsas kolmannes jäsenistöstä

Kansa vieroksuu eliittiä ja kiroaa bensan hintoja – ruotsidemokraatit hakee vaalivoittoa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää