Suomen Uutiset kertoi pari viikkoa sitten, että Saksa aikoo koronaviruksen takia sulkea rajansa myös turvapaikanhakijoilta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kyseessä oli saksalaisen Focus-lehden ilmeisesti virheellinen tulkinta sisäministerin puheista.
Vajaa pari viikkoa sitten Suomen Uutiset kertoi jutussaan, että Saksan sisäministeri Horst Seehofer olisi koronakriisin takia laajentanut maahantulorajoituksia koskemaan myös turvapaikanhakijoita. Tämä väite perustui Focus-lehden uutiseen, jonka kyseinen lehti on sittemmin poistanut.
Maahantulokielto ei koske turvapaikanhakijoita
Nyt saksalaislehdet ovat tarkentaneet, että koronan takia määrätty ulkomaalaisten maahantulokielto ei koske turvapaikanhakijoita. Welt-lehden mukaan sisäministeriön edustaja on sanonut, että uudet maahantulorajoitukset “eivät ole tuoneet aiempaan turvapaikkamenettelyyn mitään muutoksia”. Turvapaikanhakijat kuuluvat työmatkalaisten ja lääkärien ohella niihin “erityisryhmiin”, joita ei käännytetä takaisin rajalta. Näihin erityisryhmiin kuuluvat käännytetään vain, jos heillä todetaan selviä koronatartunnan oireita.
Tilanne on siis se, että sikäli kuin sisäministeri Horst Seehofer on jossakin yhteydessä ilmaissut haluavansa laajentaa maahantulorajoituksia koskemaan myös turvapaikanhakijoita, näin ei ole käytännössä tapahtunut. Ja nyt Seehoferin johtama sisäministeriö ilmoittaa, että aiempaan turvapaikkamenettelyyn ei ole tullut mitään muutoksia. Valtapuolue CDU:n piirissä vaikuttaa silti olevan kannatusta tiukemmalle linjalle turvapaikanhakijoiden suhteen.
Turvapaikanhakijamäärät romahtaneet
Vaikka turvapaikanhakijoita ei siis pikakäännytetä suoraan rajalta, Saksaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on silti romahtanut. Koronavirukseen liittyvät maahantulorajoitukset ja rajavalvonta tulivat voimaan 16. maaliskuuta. Tämän jälkeen Saksaan on tullut vain joitakin kymmeniä turvapaikanhakijoita päivässä. Kuukausitasolla tämä tarkoittaisi noin 1500 uutta turvapaikanhakijaa, kun aiemmin tavanomainen kuukausitaso oli 10 000 tulijaa.
Turvapaikanhakijoiden määrän romahduksen arvellaan johtuvan Saksan rajanaapurien tiukentuneesta rajavalvonnasta ja hyvästä yhteistyöstä naapurimaiden ja Saksan rajaviranomaisten välillä.