LEHTIKUVA
Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi eilen Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä tyytyväisyydestään siihen, että Twitter on estänyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilta sosiaalisen median palvelun käytön. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kuitenkin katsoo tilannetta laajemmin ja näkee teknologiayritysten omavaltaisessa toiminnassa vaaroja.
Sisäministeri Maria Ohisalon mielestä Twitter yksityisenä yrityksenä voi päättää, ketkä saavat käyttää Twitterin palveluja ja ketkä eivät. Ohisalon mukaan Donald Trumpin twiiteissa olisi nähty väkivaltaan kannustamista.
– Heillä (Twitterilla) on perustellut syynsä sulkea tili. Ehkä voitaisiin kysyä, olisiko pitänyt toimia jo aikaisemmassa vaiheessa, Ohisalo sanoi eilen ja esitti myös arvionsa valheista ja vihapuheesta.
Halla-aho: Nyt ollaan avaamassa matolaatikkoa
Ohisalon näkemykset eivät saaneet tukea perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta, jonka mukaan sekä Twitterin päätös että päätöksen aiheuttamat reaktiot vaikuttavat tekopyhiltä ja kaksinaismoralistisilta.
Halla-aho huomautti, että pelkästään viime vuoden aikana Twitter ja muut sosiaalisen median alustat ovat olleet keskeisiä kanavia Yhdysvaltojen Black Lives Matter-hulinoinnin ja muun vasemmistoväkivallan lietsomisessa.
– Näihin ei ole puututtu. On myös huomattava, että aika harvaa ihmistä on viimeisten neljän vuoden aikana pilkattu niin räävittömästi sosiaalisessa mediassa kuin Trumpia itseään.
Halla-aho korosti, että vaikka Twitter ja Facebook ovat yksityisiä yrityksiä, ne ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että molemmilla on suuri vaikutusvalta ihmisen tosiasiallisiin mahdollisuuksiin verkostoitua ja kommunikoida.
– Tietyllä tavalla ollaan nyt avaamassa matolaatikkoa. Tilanne voi lähteä eskaloitumaan, jos somejättiläiset mielivaltaisesti ryhtyvät tukkimaan epämieluisten poliitikkojen suut, Halla-aho sanoi.
Tuleeko someyrityksistä sananvapauden tuomareita?
Halla-aho ei ole yksin näkemystensä kanssa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel näkee Trumpin sosiaalisen median tilien jäädyttämisen ongelmallisena. Merkelin mukaan sananvapaudesta päättäminen pitäisi jättää lainsäätäjille sosiaalisen median jättien sijasta. Myös ex-ulkoministeri Alexander Stubb toteaa, ettei Trumpin Twitter-tilin jäädyttäminen ole asiallista.
– En pidä Donald Trumpista. Pidän kuitenkin vapaasta puheesta. En pidä Twitterin päätöksestä antaa Trumpille porttikieltoa alustalleen, Stubb kirjoittaa Twitterissa.
Yhdysvalloissa useat vasemmistoa ja demokraatteja tukevat Hollywood-tähdet ja muusikot toki iloitsevat Ohisalon rinnalla Trumpin hiljentämisestä. Kuitenkin Halla-ahon tapaan monet osaavat myös katsoa laajempaa tilannekuvaa. Esimerkiksi Tesla-sähköautoyhtiön johtaja Elon Musk kirjoittaa Twitterissa:
– Monet ihmiset tulevat myöhemmin olemaan tyytymättömiä siihen, että länsirannikon isoista teknoyrityksistä on tullut sananvapauden tosiasiallisia tuomareita.
Myös Orpo ja Marin näkivät somesensuurissa ongelmia
Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä pääministeri Sanna Marin antoi toisaalta-toisaalta-tyylisen kommentin. Marinin mukaan Trumpin Twitter-tilin sulkeminen saattaisi ehkä olla perusteltua lyhytaikaisena toimena.
– Pysyvänä toimenpiteenä Trumpin, tai ylipäänsä yhteiskunnallisen vaikuttajan tai poliitikon sulkeminen sosiaalisen median palvelujen ulkopuolelle on silti ongelmallista. Vaikka en ole Trumpin kanssa samaa mieltä monestakaan asiasta, pidän silti aika kovana tekona, että yksittäinen toimija sulkee pysyvästi tilin. Ehkä varoittaminen tai faktantarkistus olisivat parempia vaihtoehtoja, Marin sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli hänkin Halla-ahon linjoilla. Orpo sanoi hätkähtäneensä kuultuaan Trumpin tilin sulkemisesta. Orpon mukaan sananvapautta ei pitäisi turhaan rajoittaa.
Myös Orpo toi esille, että sosiaalisen median yhtiöt käyttävät suurta tiedonvälityksen valtaa.
– Isojen someyhtiöiden sääntely on vajavaista, ja se pitäisi saada kuntoon, Orpo pohti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verkostoituminen somejätit vallankäyttö Tuomarit mellakat Elon Musk Maria Ohisalo Black Lives Matter Donald Trump Sanna Marin Sensuuri Twitter Petteri Orpo Angela Merkel Alexander Stubb Sananvapaus Presidentti Yhdysvallat perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Aktivistien tilipäivä – väärillä väitteillä ratsastava Black Lives Matter takoi puolessa vuodessa 10 miljardia dollaria
Nauhoitukset paljastavat median äärimmäisen härskit toimintatavat Yhdysvalloissa – megauutisia kätkenyt CNN toimi vaalien alla kuin Bidenin kampanjaorganisaatio
Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa
Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi
Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”
Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää
Ruotsissa maahanmuuttokriitikoilta suljetaan pankkitilit
Euroopan komissio haluaa uudistaa sosiaalisen median säännöt: Poliitikot päättäisivät sopivista sisällöistä – “antidiskriminaatio-organisaatiot” valvomaan sisältöjä
Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.