LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ohiolainen yliopisto tuomittiin 36 miljoonan dollarin korvaukseen perättömästä rasismisyytöksestä – myymälävarkaiden pidätys leipomossa oli yliopiston mukaan rasismia
Kolme mustaa opiskelijaa pidätettiin Oberlinin kaupungissa elokuussa 2016, kun he olivat syyllistyneet myymälävarkauteen Gibson Bakery -leipomossa. Opiskelijat käynnistivät rasismisyytökset leipomoa kohtaan ja väittivät kohtelunsa olleen etnistä profilointia. Syytöksiin mukaan lähtenyt Oberlinin yliopisto käynnisti leipomoa vastaan boikotointikampanjan, jonka Ohion korkein oikeus tuomitsi laittomaksi.
Gibson Bakery sijaitsee Oberlinin yliopiston kampuksen läheisyydessä. Yliopisto lähti mukaan opiskelijoiden syytöksiin ja julkaisi älä osta -kampanjan, jossa oli mukana opiskelijoita ja professoreja. Kampanjaan kuului esimerkiksi kymmenen leipomon lista, joita suositeltiin käyttämään Gibsonin leipomon sijaan.
Kanteen mukaan Oberlinin silloinen varapresidentti ja opiskelijoiden dekaani Meredith Raimondo sekä muut korkeakoulun henkilökunnan jäsenet jakoivat satoja syyttäviä lehtisiä, joissa sanottiin, että Gibson Bakeryn työntekijät ja omistajat profiloivat ja syrjivät kolmea opiskelijaa rodullisesti.
”Totuudella on yhä väliä”
Gibsonin omistajat veivät asian oikeuteen, sillä heidän liiketoimintansa oli kärsinyt boikotoinnin vuoksi merkittäviä tappioita.
Ohion korkein oikeus päätti 8.9.2022, että Oberlinin yliopisto joutuu maksamaan 36,59 miljoonan dollarin korvaukset Gibson Bakerylle. Oikeus hylkäsi kaikki yliopiston valitukset.
– Usko totuuteen on auttanut Gibsonin perhettä selviytymään Oberlinin hyökkäyksestä, leipomon omistajia edustava asianajaja Brandon W. McHugh sanoi CNN:lle ja lisäsi:
– Totuudella on yhä väliä. Daavid voi voittaa Goljatin.
Yliopistolla on edistyksellinen historia
Yliopisto sanoi lausunnossaan, ettei se jatka oikeustoimia. Se kutsui päätöstä pettymykseksi:
– Tämä asia on ollut tuskallinen kaikille. Toivomme, että oikeudenkäynnin päättyminen aloittaa koko yhteisömme eheytymisen.
Oberliniä on pidetty edistyksellisenä opinahjona. Koulun nettisivujen mukaan vuonna 1844 George B. Vashonista tuli ensimmäinen musta kandidaattiopiskelija. Vuonna 1862 Mary Jane Patterson puolestaan suoritti maisterin tutkinnon kasvatustieteessä ja hänestä tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen korkeakoulutettu musta nainen.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mary Jane Patterson George B. Vashon Brandon W. McHugh Meredith Raimondo Ohio perättömät rasismisyytökset Gibson Bakery Oberlin Woke boikotti Rasismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsingin Sanomat johdattelee lukijoitaan uskomaan, ettei woke-ilmiötä ole olemassa
Woketus huipussaan: Yökerho kieltää luvattoman tuijottelun
Jos humanismi on lempeää ihmiskeskeisyyttä, miksi feministinen woke-professori toivottaa Elisabetille “tuskallista kuolemaa”?
Ukrainan sota ja energiakriisi osoittivat puutteita finanssimaailman ESG-vastuullisuuskriteereissä
Maahanmuuttajataustaisilla selkeä yliedustus – rasismi on myös vähemmistöjen välistä
Valkoisten tappamisesta laulaminen ei ole vihapuhetta Etelä-Afrikassa
Valkoinen koulupoika potkittiin kuoliaaksi Las Vegasissa – mustat tubettajat ihmettelevät miksi media ei puhu rasismista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää