LEHTIKUVA
Viikon 13/2022 luetuin
Nyt tuli vaalikauden härskein veto: Ensin valtiovarainministeri kehotti kansaa tinkimään elintasosta – heti sen jälkeen hallitus ilmoitti tuplaavansa kehitysavun ilmastorahat
Sanna Marinin hallitus kauhoo kaksin käsin kurjuutta suomalaisille. Samaan aikaan hallitus intoilee ilmastohankkeista ja kohdistaa maailmanparannusprojekteihinsa entistä enemmän veronmaksajilta kerättyjä miljoonia.
Ulkoministeriö julkisti tänään kansainvälisen ilmastorahoitussuunnitelmansa, jonka mukaan rahoitus lähes kaksinkertaistuu edelliseen, Juha Sipilän (kesk) hallitukseen verrattuna. Kansainvälinen ilmastorahoitus viittaa rahoihin, jotka kohdennetaan kehittyvien maiden ilmastotoimiin kehitysyhteistyövaroista.
Ulkoministeriön tänään julkistaman suunnitelman mukaan vuosi 2023 on ilmastorahoituksen huippuvuosi, jolloin rahoitus noussee jopa 249 miljoonaan euroon. Tämän jälkeen kansainvälisen ilmastorahoituksen suunnitellaan jatkuvan noin 200 miljoonan euron vuositasolla vuoteen 2026 saakka.
Rahoitus jakautuu lahjamuotoiseen sekä investointi- ja lainamuotoiseen tukeen. Hallitusohjelman mukaisesti lahjamuotoisen tuen ennakoidaan jakautuvan tasaisesti hillinnän ja sopeutumisen kesken vuodesta 2022 alkaen.
Ilmastointoilu näyttäytyy irvokkaana
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on jälleen ohjaamassa jättisumman rahaa maailmanparantamiseen.
Ukrainan sodan varjossa elävälle kansalle hallituksen ilmastointoilu näyttäytyy irvokkaana, jopa haistatteluna, kun samaan aikaan veronmaksajille kauhotaan kaksin käsin kurjuutta.
Viime viikonloppuna valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ehti jo varoitella kansaa hintojen noususta ja elintason romahtamisesta.
Saarikko painotti Helsingin Sanomien haastattelussa, että valtiolla ei ole varaa paikata veronmaksajille hintojen noususta aiheutuvaa lovea lompakkoon, joten Saarikko kehotti kansaa varautumaan siihen, että elintasosta on jouduttava tinkimään.
Hesarissa Saarikko vihjaili ovelasti, että elintason lasku olisi seurausta Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta. Saarikon mukaan elintason lasku tulee iskemään kipeimmin pienituloisiin.
– Hintojen nousu on kaikkein vaikein asia pienituloisille, se on hyvä muistaa nytkin. Tämä aika on sellainen, että jostain totutusta voi joutua tinkimään. Suomen on sopeuduttava arvaamattomaan Venäjään, ja jokaisen suomalaisen on sopeuduttava sen seurauksiin, Saarikko sanoo haastattelussa.
Ruotsi tukee kansalaisiaan, Suomi ei
Saarikon puheiden perusteella suomalaisia odottava elintason lasku siis johtuisi sodasta, ikään kuin hallituksen maailman kunnianhimoisimmilla ilmastotoimilla ei olisi mitään vaikutusta elämän kurjistumiseen ja ostovoiman heikkenemiseen.
Taivaisiin kohonneet sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat kuitenkin pitkälti seurausta hallituksen ilmastotoimista. Siinä missä esimerkiksi Ruotsin hallitus on päättänyt aloittaa kotitalouksien liikaa kallistuneiden sähkölaskujen tukemisen yli kuudella miljardilla kruunulla, Saarikon mukaan mitään tällaista ei Suomessa ole suunnitteilla.
Viime perjantaina Venäjän pommittaessa Ukrainaa ja tuhotessa maan infrastruktuuria, Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr) järjesti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi hallituksen päätöksistä lisätä ilmastotoimia maataloudessa ja jatkaa liikenteen päästökaupan valmistelua. Myös kiistelty biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen nosto toteutuu.
Karin mukaan hallitus jatkaa kansan elintasoa kurjistavia ilmastohankkeitaan normaalisti Ukrainan sodasta huolimatta.
Ei väliä kansan hyvinvoinnista
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sivaltaa hallitusta Twitterissa.
Hallitus: Suomalaiset, valmistautukaa laskemaan elintasoanne. Kaikki arjenkustannukset nousevat eikä meillä ole mahdollisuutta kompensoida niitä.
Hallitus myös: Lisäämme kehitysmaille annettavaa ilmastorahoitusta 93 prosenttia.
— Riikka Purra (@ir_rkp) March 21, 2022
Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Miko Bergbom huomauttaa, että ilmastointoilu näyttää hallituksessa menevän kaiken edelle, jopa oman kansan hyvinvoinnin edelle.
Hallituksella on siis varaa tuplata ilmastorahoitus kehitysavussa, mutta ei alentaa Suomessa polttoaineveroa. Myös elintasosta pitää tinkiä t. Valtiovarainministeri.
Koska laitamme kotimaan asiat etusijalle? Onko sellainen käynyt kenelläkään hallituksessa mielessä?
— Miko Bergbom (@BergbomMiko) March 21, 2022
Ihan kuin ei riittäisi, että hallitus on jo tällä kaudella työntänyt suomalaisilta veronmaksajilta kerättyjä miljardeja EU-tukipaketteihin ja kehitysapuhankkeisiin ympäri maailmaa. Ja lisää on luvassa EU:n pelätyn ilmastorahaston muodossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- elintason lasku ilmastorahoitus Ukrainan sota ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka jakeluvelvoite polttoaineiden hinnankorotukset Miko Bergbom ilmastotoimet valtiovarainministeri kurjistaminen sähkön hinta veronmaksajat suomalaiset Annika Saarikko Päästökauppa Riikka Purra Emma Kari Sanna Marin Hallitusohjelma Tukipaketit Ruotsi perussuomalaiset kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset teki eduskunnassa 19 esitystä suomalaisen maatalouden pelastamiseksi – hallitus äänesti kaikki kumoon
Ministeri Lintiläkin levittelee vain käsiään: Ruuan hinta nousemassa kaksinkertaiseksi, hallitus jatkaa ilmastotoimiaan – miksi SDP ja keskusta hyväksyvät suomalaisten jatkuvan kurjistamisen?
EU:ssa suunnitellaan jo seuraavaa elvytyspakettia – Purra: ”Yhteisvelka ja tulonsiirrot etenevät riippumatta siitä, mikä kriisi milloinkin on käsillä”
Hallitus suunnittelee taas uusia ilmastorasitteita – Purra: ”Miksi ette tässäkään tilanteessa voi luopua kustannuksia lisäävistä toimista?”
Hallintohimmeli varmistettu, kepun ryntäys hillotolpille alkoi heti – kansanedustaja Markus Lohi hakee sote-johtajaksi
Junnila vaatii jakeluvelvoitteen poistamista välittömästi: Polttoaineiden hinnat kohtuuttomia
Perussuomalaiset: Saksa, Ruotsi ja Italia keventävät polttoaineveroa tuntuvasti – Suomessa hallitus kohdentaa ilmastokehitysapuun
Onko Venäjä rahoittanut ilmastoaktivisteja vähentääkseen lännen energiaomavaraisuutta?
Purra: Vanhoille puolueille ei käy perussuomalaisten tärkeysjärjestys – ”Voi suomalaista poloa omassa maassaan”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.