Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Nyt se on todistettu: Maahanmuutto työllistää – vastaanottokeskuksissa

27.02.2023 |19:28

Saksalaistutkijat ovat todistaneet, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen luo kuntiin uusia työpaikkoja. Valitettavasti nämä vastaanottokeskusten myötä syntyvät työpaikat ovat yleensä vain tilapäisiä ja ne kustannetaan verorahoilla.

Saksaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kovassa nousussa. Viime vuonna maasta haki turvapaikkaa kaikkiaan 244 000 tulijaa, mikä on lähes kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2021. Sen lisäksi Saksa otti vastaan yli miljoona sotapakolaista Ukrainasta.

Monet kunnat ovat suurissa vaikeuksissa tulijoiden majoittamisen kanssa. Saksan kuntaliitto onkin vaatinut hallitukselta lisätukea turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

ZEW-taloustutkimuslaitoksen tutkijoilla on kuitenkin iloisia uutisia kunnanvaltuutetuille. Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan turvapaikanhakijat tuovat kuntaan uusia työpaikkoja ja lisäävät tavaroiden ja palvelujen kysyntää, kertoo talouslehti Wirtschafts Woche.

Suuri turvapaikanhakija-aalto näkyi tutkimuksessa

Tutkimuksessa tarkasteltiin 401 kunnan ja kaupungin turvapaikanhakija- ja työllisyystilastoja vuosien 2014-2017 väliseltä ajalta. Vuosien 2015-16 suuri turvapaikanhakija-aalto näkyy siis tutkimuksessa hyvin.

Tutkimuksen tulokset kertovat, että turvapaikanhakijoiden määrän noustessa kunnan työllisyys parani, vaikka turvapaikanhakijoilla itsellään ei ollut työlupaa. Uudet työpaikat syntyivät kunnan hallintoon, kouluihin, sosiaalitoimeen ja vartiointiin.

Nyt on siis tieteellisesti todistettu, että MTV3:n kymmenen uutisissa vuonna 2009 esitetty – ja paljon pilkattu – “ikiliikkuja” toimii: vastaanottokeskus luo työpaikkoja, jolloin kunta saa verotuloja ja elinkeinoelämä vilkastuu. Tai kuten Saksan uutisia -käyttäjätili ironisesti kiteyttää Twitterissä: “rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä on uusi Nokia”.

Työllistävä vaikutus vain tilapäinen

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu loi keskimäärin yhden uuden työpaikan jokaista 2,4 turvapaikanhakijaa kohden. Valitettavasti tämä työllistävä vaikutus oli havaittavissa vain parin vuoden ajan.

Sen lisäksi, että työpaikat olivat tilapäisiä ne olivat myös pääosin julkisilla varoilla kustannettuja. Kunnan työllisyyden parantaminen vastaanottokeskuksia perustamalla ei siis ole kovin kestävällä pohjalla.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää