Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Kuva kokouspaikalta. Kuvaaja: Simo Grönroos.
Suomen Perusta -ajatuspajan puheenjohtaja Arto Luukkanen (ps.) osallistui muiden suomalaisten ohella nuorten konservatiivien kokoukseen Portugalin Portossa 30. syyskuuta 2016. Suomen Uutiset julkaisee Luukkasen kirjoituksen, johon hän kokosi Euroopan tulevaisuudesta huolestuneiden nuorten havaintoja.
Suomessakin vieraillut brittiläinen EU parlamentin jäsen Daniel Hannan evästi Euroopan nuorten konservatiivien (EYC) kokouksen alkua. Hannanin sanoja kuunneltiin erityisellä mielenkiinnolla, sillä hän oli edellisenä vuonna Cambridgessä alustanut aiheesta ”Brexit – Utopia?”. Hannanin esittämä vaihtoehto toteutui; joskus unelmat toteutuvat.
Kuten tiedetään, britit suunnittelevat nyt brexitin käytännön toteutusta. Heille on äärimmäisen tärkeää, että Iso-Britannialle jää pääsy EU:n yhteismarkkinoihin. Samalla maa haluaa, että EU kehittyisi enemmän kauppaliiton kuin poliittisen yhteenliittymän suuntaan. Tämä näkyi Hannanin taitavassa alkupuheessa; hän keskittyi kaupan vapauden merkityksen korostamiseen; vapaan kaupan ansiosta ihmiskunta kehittyy parempaan ja demokraattisempaan suuntaan.
EU ei toimi
Euroopan nuorten konservatiivien – EYC:in vuosittainen Freedom Summit -kokous kokoaa yhteen joka vuosi Euroopan nuoria päättäjiä keskustelemaan maanosan poliittisesta tilanteesta. Kun viime vuonna taitettiin peistä Britannian mahdollisesta erosta, niin nyt pohdittiin kansallisuuden, eurooppalaisen turvallisuuden ja migraation välisiä yhteyksiä.
Kansainvälisten paneeleiden terävintä kärkeä oli kokouksessa Slovakian parlamentin jäsenen Juraj Droban esitys kansojen suvereenisuudesta ja EU:n kriisistä. Droba kertasi puheenvuorossaan EU:n heikot saavutukset ja luonnehti nykyisen turvapaikkakriisin syntyä keväällä 2015 osoitukseksi hallitusten kyvyttömyydestä suojella rajojaan. Hänen mukaansa oli selvää, että tässä tilanteessa on kuunneltava enemmän ihmisten ääntä kuin EU:n byrokraatteja ja että poliitikkojen on kunnioitettava kansalaisten enemmistön mielipidettä.
Droban loogista esitystä säesti portugalilainen Bernando Almeida, jonka mukaan EU:n päätöksentekokykyä ei enää ole, ja että sen ainoa johdonmukainen politiikka on ollut federalisaation eli liittovaltiokehityksen ajaminen eteenpäin. Tehottomuus ja järkähtämätön matka kohti ylikansallista Eurooppaa on johtanut tilanteeseen, jossa esimerkiksi maaviljelijät ovat joutuneet kestämättömiin vaikeuksiin.
Tämä sama viesti toistui myös turvallisuudesta puhuttaessa. Puheista jäi parhaiten mieleen Tšekin entisen puolustusministerin Alexandre Vondran suorasanainen ja konstailematon selitys turvapaikkakriisin todellisuudesta Euroopassa. Hänen mukaansa maahanmuuton määrä ja koko merkitsee valtioille kansallista itsemurhaa. Tätä päättämättömyyttä ja hoipertelua vauhditti hänen mukaansa Saksan kokema syyllisyys toisesta maailmansodasta. Ainoa toimenpide, johon EU on tässä tilanteessa kyennyt, oli päätös oman armeijan perustamisesta.
Suomalaista parlamentaarikoista esiintyi perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo, joka piti korkeatasoisen puheenvuoron sääntelystä, sen vahingollisuudesta ja ennen kaikkea niistä keinoista, joilla siitä voitaisiin päästä eroon. Euroopan Unionin perustehtävinä olisi tässä talouden tilanteessa avustaa näissä talkoissa mutta se ei siihen oikein kykene.
Kokouksen keskustelujen perussuunta oli selvä. Euroopan konservatiivien keskuudessa näyttää olevan yleisenä konsensuksena se, että EU:n oma poliittinen agenda on henkihieverissä eikä se kykene noudattamaan omia perussopimuksiaan. Tämä yleinen trendi näyttää olevan Euroopassa nyt valtavirtaa ja näistä asioista puhutaan myös muilla foorumeilla.
Kokous ei keskittynyt pelkästään päivittelemään EU:n ongelma vaan mielipiteiden vaihtoa syntyi myös liberaalien ja konservatiivien välisistä ideologisista eroista ja siitä miten esimerkiksi Syyrian sotaan pitäisi suhtautua. Tässä mielipiteet menivät ristiin.
Kaiken kaikkiaan EYC:n kokous oli suomalaiselle delegaatiolle hyödyllinen ja tärkeä mahdollisuus osallistua aitoon poliittiseen vuoropuheluun Euroopassa. Kokouksessa ei kaikunut EU-herrojen liturgia vaan innostuneiden nuorten huoli tulevaisuudesta. Paneelit olivat haastavia ja järjestäjien oli joskus vaikea ohjata tehokkaasti niiden sisältöjä. Siitä huolimatta tällaisia kokoontumisia tarvitaan nostamaan esille tärkeitä ajankohtaisia kysymyksiä.
Kokouksen aiheet olivat myös tyrmäävä vastakohta kotimaisen median jähmälle hymistelylle. Yle ei vaan pysy perässä. Nuori Eurooppa keskustelee avoimesti ja terävästi tulevaisuudestaan eikä se odota lupaa vaihtaa mielipiteitä.
ARTO LUUKKANEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Lue lisää