

LEHTIKUVA
Nuorten miesten valinta on ruotsidemokraatit – naiset kallistuvat vasemmalle
Naisten ja miesten poliittiset käsitykset kulkevat eri suuntiin Ruotsissa ja erityisen selvästi tämä näkyy nuorison mielipiteissä. Ruotsidemokraatit on suosituin puolue 18-29 -vuotiaiden miesten keskuudessa. Samanikäisten naisten mieleisin valinta on vasemmistopuolue. SVT kävi selvittelemässä nuorten poliittisia kantoja ruohonjuuritasolla.
Sjölinin lukio Tukholmassa järjesti poliittisille nuorisojärjestöille mahdollisuuden tulla pääkallonpaikalle tapaamaan uunituoretta vaalikarjaa. Keskustelun laineet kävivät erityisen korkealla, kun äänessä olivat ruotsidemokraatit ja keskustapuolue. Tasa-arvon ja feminismin käsitteet olivat useimmiten esillä, kun nuoret itse pohtivat eroja ikäistensä sympatioissa.
– Nuoria miehiä kiinnostaa EU, maahanmuutto ja rikollisuus. Nuoret naiset kyselevät puolestaan tasa-arvosta, ympäristöstä ja ilmastosta. Ero on todella suuri, pohjustaa ruotsidemokraattisten nuorten Johanna Strömstedt.
Feminismi puhuttaa nuorisoa
– Pojat pelkäävät feminismi-sanaa, koska se yhdistetään miesvihaan, joka todellakaan ei pidä paikkaansa. Pojat kallistuvat oikeistopuolueisiin päin, koska niissä piireissä tuota sanaa ei käytetä, pohtii Sjölinin lukion oppilas Sofia Lannerfors.
– Puolustamme sukupuolten välistä tasa-arvoa ja se on media, joka on levittänyt meistä naisvihamielistä kuvaa, kuittaa tiukasti ruotsidemokraattisten nuorten edustaja Ludvig Eriksson.
– Puolueemme päättävissä elimissä on naisenemmistö, joten on luontevaa, että että puolueemme vetää puoleensa enemmän naisia kuin miehiä, pohtii keskustanuorten Adrian Romignollo.
Ympäri käydään yhteen tullaan
Lukiokeskustelun vetää yhteen valtiotieteilijä Jenny Madestam Södertornin korkeakoulusta.
– Kyse on hieman kahtalaisesta ilmiöstä, sillä nuoriso on yhtäältä lähestynyt toisiaan kysymyksissä, jotka koskevat tasa-arvoa ja panostuksia hyvinvointiyhteiskuntaan. Toisaalta taas mielipiteet eroavat, kun puhutaan vaikkapa maahanmuutosta tai kuuden tunnin työpäivästä.
SVT/Novuksen helmikuun mielipidemittauksessa ruotsidemokraatteja pitää parhaimpana vaihtoehtona 28,6 prosenttia 18-29 -vuotiaista miehistä. Samanikäisistä naisista 23,9 prosenttia sympatiseeraa puolestaan vasemmistopuoluetta. Ruotsidemokraatit oli helmikuussa Ruotsin kaikenikäisten suurin puolue 23,9 prosentin kannatuksella. Sosiaalidemokraattinen puolue jäi hopealle 0,7 prosenttiyksikön marginaalilla. Ruotsidemokraatit on toiseksi suosituin puolue kaikkien äänestysikäisten ruotsalaisten naisten keskuudessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson: “Mieletöntä jaella miljardeja muiden maiden kansalaisille – hoidetaan omien asiat ensin”

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi

Puolueet haluavat rajoittaa maahanmuuttoa Ruotsiin

Ruotsidemokraatit: Verorahoin maksetut palvelut on tarkoitettu vain omille kansalaisille

Pulinat pois: Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue myös Ruotsin yleisradion mittauksessa

Ruotsidemokraatit: ”Olemme osa modernia työväenliikettä”

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön mahdoton tilanne: Johto demareita – jäsenet ruotsidemokraatteja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää