LEHTIKUVA
Nuorten miesten valinta on ruotsidemokraatit – naiset kallistuvat vasemmalle
Naisten ja miesten poliittiset käsitykset kulkevat eri suuntiin Ruotsissa ja erityisen selvästi tämä näkyy nuorison mielipiteissä. Ruotsidemokraatit on suosituin puolue 18-29 -vuotiaiden miesten keskuudessa. Samanikäisten naisten mieleisin valinta on vasemmistopuolue. SVT kävi selvittelemässä nuorten poliittisia kantoja ruohonjuuritasolla.
Sjölinin lukio Tukholmassa järjesti poliittisille nuorisojärjestöille mahdollisuuden tulla pääkallonpaikalle tapaamaan uunituoretta vaalikarjaa. Keskustelun laineet kävivät erityisen korkealla, kun äänessä olivat ruotsidemokraatit ja keskustapuolue. Tasa-arvon ja feminismin käsitteet olivat useimmiten esillä, kun nuoret itse pohtivat eroja ikäistensä sympatioissa.
– Nuoria miehiä kiinnostaa EU, maahanmuutto ja rikollisuus. Nuoret naiset kyselevät puolestaan tasa-arvosta, ympäristöstä ja ilmastosta. Ero on todella suuri, pohjustaa ruotsidemokraattisten nuorten Johanna Strömstedt.
Feminismi puhuttaa nuorisoa
– Pojat pelkäävät feminismi-sanaa, koska se yhdistetään miesvihaan, joka todellakaan ei pidä paikkaansa. Pojat kallistuvat oikeistopuolueisiin päin, koska niissä piireissä tuota sanaa ei käytetä, pohtii Sjölinin lukion oppilas Sofia Lannerfors.
– Puolustamme sukupuolten välistä tasa-arvoa ja se on media, joka on levittänyt meistä naisvihamielistä kuvaa, kuittaa tiukasti ruotsidemokraattisten nuorten edustaja Ludvig Eriksson.
– Puolueemme päättävissä elimissä on naisenemmistö, joten on luontevaa, että että puolueemme vetää puoleensa enemmän naisia kuin miehiä, pohtii keskustanuorten Adrian Romignollo.
Ympäri käydään yhteen tullaan
Lukiokeskustelun vetää yhteen valtiotieteilijä Jenny Madestam Södertornin korkeakoulusta.
– Kyse on hieman kahtalaisesta ilmiöstä, sillä nuoriso on yhtäältä lähestynyt toisiaan kysymyksissä, jotka koskevat tasa-arvoa ja panostuksia hyvinvointiyhteiskuntaan. Toisaalta taas mielipiteet eroavat, kun puhutaan vaikkapa maahanmuutosta tai kuuden tunnin työpäivästä.
SVT/Novuksen helmikuun mielipidemittauksessa ruotsidemokraatteja pitää parhaimpana vaihtoehtona 28,6 prosenttia 18-29 -vuotiaista miehistä. Samanikäisistä naisista 23,9 prosenttia sympatiseeraa puolestaan vasemmistopuoluetta. Ruotsidemokraatit oli helmikuussa Ruotsin kaikenikäisten suurin puolue 23,9 prosentin kannatuksella. Sosiaalidemokraattinen puolue jäi hopealle 0,7 prosenttiyksikön marginaalilla. Ruotsidemokraatit on toiseksi suosituin puolue kaikkien äänestysikäisten ruotsalaisten naisten keskuudessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jimmie Åkesson: “Mieletöntä jaella miljardeja muiden maiden kansalaisille – hoidetaan omien asiat ensin”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Puolueet haluavat rajoittaa maahanmuuttoa Ruotsiin
Ruotsidemokraatit: Verorahoin maksetut palvelut on tarkoitettu vain omille kansalaisille
Pulinat pois: Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue myös Ruotsin yleisradion mittauksessa
Ruotsidemokraatit: ”Olemme osa modernia työväenliikettä”
Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön mahdoton tilanne: Johto demareita – jäsenet ruotsidemokraatteja
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää