

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi hoitoalan kriisiin – Juvonen: Annetaan reippaille nuorille mahdollisuuksia työskennellä vanhustenhoivan alalla lain sallimissa puitteissa
Hoitajamitoitukseen 0,7 ei päästä ensi keväänä, toteavat THL:n tutkijat tänään. THL toteaa selvityksessään, että sitovan mitoituksen nostoa tulisi siirtää vuodella. Kansanedustaja Arja Juvonen ehdottaa hallitukselle opiskelijoiden opintotarjottimen laajentamista siten, että yhä useammat nuoret voisivat toimia avustavissa tehtävissä vanhustenhoivan sektorilla.
– Vuoden lisäaika on vain jonninjoutavaa ajantappoa, mikäli hallitus ei tuo uusia ideoita työelämään ja koulutuspolitiikkaan. On käsittämätöntä, että vaikka hallitus on nuijinut vanhus- ja hoitajamitoituslait, se ei ole keksinyt yhtä ainoatakaan keinoa saada alalle työvoimaa, kansanedustaja Arja Juvonen kritisoi.
Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi
Pitkään hoitoalalla ennen eduskuntaa työskennellyt eri aikakausien hoitajapulan nähnyt Juvonen esittää hallitukselle idean, joka liittyy nuorissa ja opiskelijoissa piilevään resurssiin.
– Laajennetaan kaikkien opiskelijoiden, lukiosta toiseen asteeseen, opintokurssitarjotinta niin, että sieltä on mahdollisuus valita hoiva-avustajan opintoihin liittyviä opintokursseja soveltuvina opintoina. Näistä sivuopinnoista saisi opintopisteet kuten esimerkiksi lukiossa saa hygieniapassista, ensiapukurssista ja autokoulusta, Juvonen esittää.
Opinnot voisivat mahdollistaa tietynlaisen työskentelyn vanhustenhoivan sektorilla avustavissa tehtävissä vanhuslain ja työlainsäädännön mahdollistamissa puitteissa. Lain mukaan hoiva-avustaja voi työskennellä välillisessä ja välittömässä vanhustyössä.
Koulutuspolitiikan on kehityttävä lakimuutosten myötä
Opiskelijan erilainen lisäosaaminen avaisi hänelle mahdollisuuksia kesä- ja viikonlopputyöhön sekä omiin ansioihin vanhustenhoivan sektorilla aivan kuten 80- ja 90- luvuilla alan kouluttamattomilla ”vippareilla”, joiksi heitä kutsuttiin, oli.
– He olivat esimerkiksi nuoria, jotka pitivät välivuotta opinnoissaan lukion jälkeen tai jotka olivat opiskelleet täysin muuta alaa. He olivat todella tarpeellisia alalla. Erona entiseen olisi vain nyt se plussa, että nyt töihin tulijoilla olisi jo hoiva-avustajan opintokursseja takataskussaan. Näin alalle saataisiin myös paljon kaivattua sijaistyövoimaa, Juvonen sanoo.
– Koulutuspolitiikan on kehityttävä lakimuutosten myötä, mutta valitettavasti muutosta ei ole vanhuslain jälkeen tapahtunut. Oikea palkkapolitiikka taasen saa jo koulutetut alan ihmiset pysymään alalla. Eli koulutusmahdollisuuksia sekä kesä- ja sivutöitä nuorille ja vakituista työtä sekä kunnon palkkaa kaikille alalla oleville.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkkapolitiikka vanhustyö opintokurssitarjonta hoiva-avustajan opinnot lukiolaiset hoitoalan kriisi hoitajapula hoitajamitoitus Koulutuspolitiikka THL vanhustenhoito opiskelijat Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri Ylen aamussa: ”Uhkana on, että ihmisillä tulee nälkä mahaan ja kylmä tupaan”

Terveydenhuoltojärjestelmän romahdus on tosiasia – Ari Koponen vaatii eduskuntaa koolle välittömästi

Valtioneuvoston kylmäävä suunnitelma – aikooko hallitus laittaa hoitojonossa maahanmuuttajat suomalaisten edelle?

Arja Juvonen: Hallituksen suurin puhallus ja aprillipila toteutumassa – hoitajamitoitus romuttuu

SDP teki takinkäännön Suomen ennätyksen – vastusti hoitajien pakkotyölakeja vuonna 2007, nyt itse sorvaa niitä

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Potilasturvallisuus ratkaistaan riittävällä rahoituksella, ei pakkolailla

Juuso: Ei pakkolakeja hoitajille – hoivakriisi pahenee entisestään

Juvonen: Päivystyskriisi on riistäytynyt käsistä

Perussuomalaiset: Marinin hallitus epäonnistui vastaamaan vanhuspalveluiden kriisiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää