Artikkeli kuva

KUVAKAAPPAUS/ALFATV

Nuorisojärjestöt ottivat yhteen AlfaTV:llä – samaa mieltä vain somen merkityksestä

17.02.2022 |14:39

Erimielisyydet PS-Nuorison kanssa ovat ainakin nuorvihreille ylitsekäymättömiä. Demarinuoret ovat rakentavammalla linjalla. Yhtä mieltä sentään ollaan sosiaalisen median ja suoran demokratian merkityksestä, jos nuoria oikeasti halutaan puhutella.

Perussuomalaisen Nuorison varapuheenjohtaja Joakim Vigelius latasi kaksi minuutin pätkää Ylen Jälkiviisaat-ohjelmasta someen ja sai aikaan aikamoisen haloon. Videolta käy kirkkaasti ilmi melkoinen kaksinaismoralismi ”jälkiviisaiden” suhtautumisessa yhtäältä Elokapinan ja toisaalta Convoy-porukan mielenosoituksiin erityisesti Mannerheimintien tukkimisen osalta.

Mutkat suoriksi yleistäen Elokapinan touhuun suhtauduttiin suurella sympatialla ja Convoyn mielenosoituksessa taasen oli jälkiviisaiden mukaan kyse lähinnä vastuuttomuudesta. Some kohisi, media tarttui asiaan ja Yle halusi poistaa Vigeliuksen editoiman hengentuotteen somesta.

Kohu sai tekijän itsensäkin hämmennyksiin:

– Kokoluokka oli yllätys. Ajattelin kyllä, että tästä tultaisiin puhumaan mutta tämä lähti ihan uusille kierroksille, mistä olen tietysti tosi tyytyväinen. Yle valtionyhtiönä ja veronmaksajien rahoittamana ansaitseekin tulla kritisoiduksi. Sehän se hullua olisi, jos meillä olisi valtion media, jota ei saisi kritisoida, Vigelius sanoi AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.

Keskustelu karkasi jäsentenvälisiin

Keskustelu Ylestä jäi parin ympäripyöreän lausunnon tasolle, kun sotatorvet jo törähtivät Keravan studiossa. Toimittaja nimittäin otti esille muiden nuorisojärjestöjen takkuisen suhtautumisen PS-Nuorisoon.

– Meillä on ollut ihan hyvä ja johdonmukainen linja siinä, että Vihreät nuoret tekee avoimesti yhteistyötä kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa, jotka ovat sitoutuneet edistämään liberaalia demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Ja tässä on silloin nähty syytä olla tekemättä yhteistyötä PS-Nuorison kanssa, pamautti Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jami Haavisto.

Demarinuorten kanta osoittautui huomattavasti rakentavammaksi, eikä menneisyyden haamujen anneta nousta häiritsemään tämän päivän ja tulevaisuuden normaalia kanssakäymistä.

– Kun oli viestiä siitä, että olisi samoja toimijoita tässä uudessakin järjestössä mukana, niin mielestäni on oikeus kysyä siitä, irtisanoutuuko (uusi johto, toim. huom.) vaikka fasismista ja siihen voi sitten vastata. En takertuisi historiaan vaan siihen, miten jatkossa vuoropuhelua kannattaa käydä, totesi Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Perussuomalaiset yhteistyön asialla

Vigelius korosti, ettei Perussuomalainen Nuoriso kieltäydy yhteistyöstä muiden järjestöjen kanssa.

– Olemme valmiita järjestämään yhteistapahtumia, yhteispaneeleita, yhteisillanistujaisia kaikkien nuorisojärjestöjen kanssa, koska pidän sitä ihan normaalina osana nuorisopolitiikkaa. Sitä liberaalia demokratiaa mitä varmasti tekin korostatte, Vigelius mainitsi ja osoitti sanansa erityisesti Haavistolle.

– Kyllä ja me edelleen odotamme niitä teidän ulostulojanne ihmisoikeuksien puolesta esimerkiksi transnuorten asemaan liittyen, Haavisto vastasi.

– Onko siis niin, että jos ei allekirjoita kaikkia näitä teidän translinjauksia, niin te ette tee yhteistyötä? Vigelius tiedusteli.

– Jos yleisesti on valmis polkemaan ihmisten oikeuksia olla oma itsensä ja ei halua edistää heikompien ihmisten asemaa, niin siinä tapauksessa voidaan sanoa, että järjestö ei ole valmis edistämään ihmisoikeuksia kovinkaan kunnianhimoisesti, Haavisto lukitsi kantansa.

Ketään ei pidä sulkea ulkopuolelle

Demarinuorten Perholehto säilytti tyyneytensä Haaviston sanan säilän heiluessa, otti hetkestä kiinni ja jatkoi rakentavaa debattia nuorisojärjestöjen yhteistyömahdollisuuksista.

– Jos poliittiset nuorisojärjestöt eivät tee toistensa kanssa yhteistyötä tai eivät ope edes valmiita käymään keskusteluita, niin en näe, että se on kauhean hyvä tie, Perhoehto sanoi ja katsoi Haavistoa.

– Ideaali politiikka ei ole sellainen, jossa suljetaan joitain ihmisiä keskustelun ulkopuolelle, ellei kyseessä ole sellaisesta järjestöstä, joka aiemmin on lakkautettu, Perholehto täsmensi.

Kannatusta suoralle demokratialle

Keskustelun alkulähteille palattiin siinä vaiheessa, kun toimittaja kyseli keinoja nuorison aktivoimiseksi mukaan politiikkaan. Perholehto ja Vigelius olivat samalla aaltopituudella siinä, että nuoret kaipaavat enemmän suoraa toimintaa edustuksellisen demokratian sijasta.

– Ehkä semmoinen kokonaisvaltaisempi demokratiareformi olisi hyvä, että pitäisikö olla enemmän suoraa demokratiaa ja vähemmän tällaista edustuksellisuutta, jota meillä nyt tosi vahvasti painotetaan, pohti Perholehto.

– Kuulostaa oikein hyvältä, lähtisin tuossa komppaamaan Pinjaa, että suoraa demokratiaa me kaipaisimme enemmän tänne Suomeen. En ymmärrä miksi meillä on ikään kuin laitettu lukkojen taakse ajatuskin kansanäänestyksistä. Vaikka niitä harjoitetaan muuallakin Euroopassa suhteellisen aktiivisesti, Vigelius sanoi.

– Sitä kautta olisi mahdollisuus aktivoida ihmisiä ja luoda sitä kiinnostusta myös nuorille. Ja jos puhutaan erityisesti nuorista, niin sosiaalinen media on ihan ehdoton. Ilolla olen katsonut, kun meillä perussuomalaisissa ja muissakin puolueissa on otettu some haltuun.

Nuoret tavoitetaan somen kautta

Vigeliuksen mukaan sosiaalisen mediaan haltuunotto tarkoittaa sitä, että someen sallitaan sisältöjen syöttö, sisältöjen käyttö ja meemien tekeminen.

– Meidän pitää mahdollistaa nuoriin vetoavat väylät, jos haluamme tavoittaa nuoria.

Aivan lähetyksen lopussa puoluenuoret pääsivät vielä kerran tukkanuottasille, kun keskustelu kääntyi polttoaineverotuksen mahdolliseen leikkaukseen ja sen rahoittamiseen kehitysavusta ja maahanmuuton kuluista leikkaamalla.

 

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää