Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Norsu unionin olohuoneessa – kansallismielisyys ja maahanmuuttokriittisyys ovat jo valtavirtaa Euroopassa

21.10.2024 |09:06

Euroopan unioni on käymässä läpi suurta muutosta, kun maahanmuuttopolitiikan mannerlaatat liikkuvat ja asettuvat kansallismielisten voimien jo ajat sitten määrittämän asentoon. Kissa on nyt EU:n pöydällä ja sen äärellä ovat kaikki jäsenvaltiot.

Torstaina aamutuimaan eturivin maahanmuuttokriittisten valtioiden johtajat kokoontuivat Brysselissä epäviralliseen kokoukseen, jossa nuijaa heilutti Italian pääministeri Giorgia Meloni. Aiheena olivat maahanmuuton ”innovatiiviset ratkaisut”, joista Melonilla oli uunituoretta näyttöä.

Ensimmäiset Italian Albaniaan lähettämistä laittomista siirtolaisista olivat juuri saapuneet Shengjinin satamaan matkallaan Italian ulkoistamaan pidätys- ja palautuskeskukseen.

Mikä vielä kesällä tuntui mahdottomalta, onkin nyt arkipäivää, jonka valkenemista seurataan suurella kiinnostukselle Euroopan komission johdossa asti. Kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset voimat ovat menneet voimalla eteenpäin kansallisissa vaaleissa ja se pakottanut myös perinteiset puolueet uuteen ajatteluun – ehkä Suomen vihervasemmistoa lukuun ottamatta.

EU:n turvapaikkasopimus uuteen tarkasteluun

Melonin johtamissa epävirallisissa keskusteluissa käytiin läpi varsinkin ”kolmannen turvallisen maan” käsitettä eli ennen kaikkea valtioita, joihin EU käytännössä voisi ulkoistaa turvapaikkaprosessin tai sen osia.

Asia on Italian mukaan sovittava ennen EU:n uuden maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen täytäntöönpanoa. Kyseinen sopimus itse asiassa natisee  liitoksissaan jo nyt.

Italian, Tanskan, Alankomaiden ja Euroopan komission lisäksi kokoukseen osallistuivat Itävallan, Kyproksen, Tšekin tasavallan, Kreikan, Unkarin, Maltan, Puolan ja Slovakian johtajat.

Maat sopivat jatkavansa tiivistä yhteistyötä myös tulevia Eurooppa-neuvoston kokouksia ajatellen, tavoitteenaan tiukentaa Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa ja tehdä siitä siten entistä tehokkaampaa.

Syyrialla keskeinen rooli

Melionin johtamissa keskusteluissa nousi esiin myös EU:n ja Syyrian suhteiden normalisointi. Diplomaattisuhteiden palauttaminen helpottaisi Eurooppaan tulleiden syyrialaisten pakolaisten palauttamista kotimaahansa.

Tarve on tällä hetkellä entistäkin kriittisempi, sillä sadat tuhannet sisällissotaa Libanoniin paenneet syyrialaiset ovat joutuneet palaamaan kotimaahansa Israelin ja Hizbollahin sotatoimien alta. Myös kymmenet tuhannet libanonilaiset ovat paenneet pommituksia Syyriaan.

Turvaa hakevien paine Eurooppaa kohtaan voi talvella kasvaa monesta syystä. Lähi-idän tilanteen lisäksi myös Venäjän pommituksissa osin tuhoutuneen Ukrainan energiantuotantokapasiteetin takia. Osa Sudanin sisällissotaa pakenevista 10 miljoonasta ihmisestäkin voi pian ilmestyä Euroopan rajoille.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Sota, köyhyys ja siirtolaispaine pelottavat saksalaisia entistä enemmän – ilmastonmuutos sijoittuu pelkolistalla vasta viidennelletoista sijalle

18.10.2024 |21:01

Viikon suosituimmat

6.
Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09
8.
Suomen uutiset logo

Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?

20.12.2024 |15:44

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää