Nimet ovat nyt kiky-sopimuksessa – Lindström: ”Ovi suuremmille veronalennuksille on vielä auki”
Historiallinen kohahdus kävi Kesärannan aurinkoisessa iltapäivässä tiistaina, kun työmarkkinajärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen – sopimuksen Suomen ensimmäisestä sisäisestä devalvaatiosta.
Ja ovi jäi yhä auki vielä suuremmille veronalennuksille.
– Ovi on vielä auki, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kannusti.
Liitoille annettiin vielä kaksi kuukautta aikaa neuvotella kiky-sopimuksesta, jotta saavutettaisiin 90 prosentin kattavuus ja sen mukana 100 miljoonan euron viimeinenkin veronkevennys. Takaraja on budjettiriihen alussa.
”Onko aihetta hymyyn?”
Sopimuksen allekirjoittivat Juha Sarkio Valtion työmarkkinalaitoksesta, Sture Fjäder Akavasta, Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitosta, Antti Palola STTK:sta, Jarkko Eloranta SAK:sta, Markku Jalonen Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta ja Vuokko Piekkala Kirkon työmarkkinalaitoksesta.
Allekirjoitus sujui vakavan ja juhlallisen hiljaisuuden vallitessa. Allekirjoittajia pyydettiin vielä hymyilemään valokuvaajia varten.
– Onko syytä hymyyn, SAK:n Eloranta kysyi.
– Tämä on vakava päivä, STTK:n Palola vahvisti.
Terveisiä komissiosta
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiitti allekirjoittajia suuresta työstä ja kertoi terveisistä, joita hän oli saanut ulkomailta.
– Tämä on huomioitu ulkomaillakin. Edellisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa kohtasin komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin. Hän sanoi, että hänellä oli jotakin asiaa minulle, jotakin positiivista suomalaisista, mutta hän ei muista, mitä. Arvuuttelin muutaman asian kunnes kysyin, että oliko se kilpailukykysopimus? Hän vastasi, että se se oli!
– Hän halasi ja sanoi, että on uskomatonta, kuinka suomalaiset onnistuvat löytämään vakavissa tilanteissa aina viimeisen sopimisen tahdon, Sipilä muisteli ja sanoi, että nyt on hyvä jatkaa ponnisteluja kohti 72 prosentin työllisyysastetta.
Kaksi kuukautta on vielä aikaa
Siihen liittyy myös hallituksen porkkana verohelpotuksista. Työmarkkinajärjestöjen laskelmien mukaan sopimuksen kattavuus on nyt 86,52 prosenttia eli hallituksen porkkana 415 miljoonan euron veronalennuksista on nyt täytetty. Mutta mahdollisuuksia on enempäänkin.
– Annamme uusille neuvotteluille aikaa kaksi kuukautta eli budjettiriihen käynnistymiseen saakka, jotta saisimme 90 prosenttia täyteen ja voisimme hyödyntää loputkin 100 miljoonaa euroa veronalennuksista, Sipilä totesi.
Neuvotteluita käyvät vielä apteekki- ja rahoitusala, joiden onnistuminen riittää kattavuuden nostamiseen 90 prosenttiin. AKT:n mukaantulo ei siis ole välttämätön tavoitteen onnistumiseksi.
Toki se voi olla AKT:kin joka nostaa sen 90 prosenttiin, Sipilä kannusti.
Orpo: veroaleen valmistaudutaan
Tuleva valtiovarainministeri, kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti valmistautuvansa siihen, että budjettiriihen yhteydessä valmistaudutaan 90 prosentin täyttymiseen.
– Se on selvää, että jos 90 prosenttia tulee täyteen niin silloin päästään veronkevennykseen. Kiritän myös niitä jotka eivät vielä mukana ole, jotta siihen päästään, Orpo nohitti.
Ovi on yhä auki
Lindström sanoi, että nyt on neuvotteluiden jälkeen hieno fiilis.
– On tämä iso juttu! Aika raskas prosessi on takana ja siinä mielessä olen tyytyväinen, että ollaan maalissa. Hieno juttu, Lindström totesi tiedotustilaisuuden jälkeen.
Lindström kertoi, että järjestöt itse katsoivat kattavuuden, että 90 prosenttiin on vieläkin mahdollisuus.
– Me annoimme tässä kiriapua. 100 miljoonaa on kuitenkin paljon rahaa. Ja se on yhä mahdollista, Lindström totesi.
– Niissäkin pöydissä on tiettyjä ongelmia ja haasteita, mutta käsittääkseni neuvotteluyhteys on olemassa ja se onn hyvä merkki. Ovia ei ole lyöty lukkoon, Lindström tuumaili.
AKT:n kohdalla taas voi tilanne olla synkempi, mutta Lindström toivotti AKT:nkin halutessaan tervetulleeksi mukaan.
– Ovi on auki tietenkin heillekin – kannustan joka tapauksessa. Olisihan se todella iloinen yllätys, jos he mukaan tulisivat, Lindström kehotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää