Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi eduskunnan kyselytunnilla sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.), voisiko taistelutehtäviin Irakiin tai Syyriaan lähtevältä Suomen kansalaiselta ottaa kansalaisuuden pois. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja tarttui keskustelussa Pertti Salolaisen (kok.) esille ottamaan asiaan.
– Salolainen otti tärkeän ja ajankohtaisen asian esille. 40 soturia on lähtenyt ja on hyvä, että terroristiksi kouluttautuminen kielletään. Mutta mitä ovat ne ministerin esittämät muut hallituksen selvittämät keinot? Eikö voisi ajatella kansalaisuuden ottamista pois soturilta tai kaksoiskansalaisuuden laittamista uuteen harkintaan? Niinistö kysyi.
Euroopassa valmistellaan
vastaavia esityksiä
Räsänen vastasi, että muutamassa Euroopan maassa, kuten Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa on keskusteltu juuri tällaisista toimista ja aloitteita esityksistä valmistellaan.
– Olemme käynnistäneet sisäministeriössä selvityksen, mitä muita keinoja voisi olla. Suomi on sitoutunut kansainvälisesti sopimuksiin, joissa lähdetään siitä, ettei ketään voi jättää ilman kansalaisuutta. Meillä ei ole tällä hetkellä rekisteriä siitä, ketkä ovat kaksoiskansalaisia. Tiedämme, ketkä ovat Suomen kansalaisia, mutta heillä voi olla muitakin kansalaisuuksia, joista Suomen viranomaiset eivät tiedä. Nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä, mutta täytyy katsoa, mitä mahdollisuuksia meillä on, Räsänen vastasi.
Salolainen kysyi myös, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta suomalaisten lähteminen terroristijärjestö Isiksen hallitsemille alueille loppuisi. Räsäsen mukaan nelisenkymmentä on lähtenyt Syyrian alueilla ja heistä kolme neljästä on Suomen kansalaisia. Osa on palannut, osa kuollut, mutta merkittävä osa heistä on yhä kriisialueilla.
Ministerin mukaan suojelupoliisilla on suuri merkitys näiden henkilöiden seuraamisessa jo ennen radikalisoitumista ja lähtöä kriisialueille ja myös sen jälkeen, kun he palaavat takaisin.
Terrorikoulutus kielletään,
matkustus syyniin
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä, joka kieltää terroristiksi kouluttautumisen. Vielä syyskuun aikana hallitus tuo eduskuntaan esityksen, joka antaa poliisille valtuudet tutkia matkustajarekistereitä niin, että epäiltyjen henkilöiden matkustusta kriisialueille voitaisiin valvoa useissa eri matkustusmuodoissa.
Sisäministeriö käynnistää selvitystä myös, onko muita keinoja puuttua yksittäisiin terrorismitapauksiin.
Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Irakin ja Syyrian alueilla olevan 10 000 ulkomaista taistelijaa 50 maasta, mihin 40 Suomesta lähtenyttä kuuluvat. Haaviston mukaan olisi tärkeää selvittää, miten radikalisoitumista voitaisiin välttää. Maahanmuuttajille pitäisi antaa tietoa sota-alueille lähtemisen seurauksista, joita nuoret eivät välttämättä ymmärrä.
– Siellä voi syyllistyä rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Mutta heitä seuraa laki ja oikeus. Sitä eivät nuoret välttämättä ymmärrä, kun he laittavat youtubeen videoita teoista, joihin ovat syyllistyneet. Sellainen toiminta on täysin tuomittavaa, Haavisto sanoi.
Palaavat kuuluvat
sosiaaliturvan piiriin
Salolainen kysyi, pitääkö kaikkien suomalaisten maksaa sotureiden palveluista, kun he palaavat maahamme haavoittuneina ja vammautuneina. Sote-ministeri Laura Räty (kok.) sanoi, että Suomessa on asumisperusteinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä, joten soturit kuuluvat Suomen sote-palveluiden piiriin.
Räsänen sanoi suojelupoliisilla olevan keskeinen rooli terrorismin ja värväysten valvonnassa ja supon henkilöstöä on lisätty 10 prosenttia eli noin 20 hengellä tätä varten. Hän sanoi, että Suomi tarvitsisi jatkossa myös yhdyshenkilön Turkkiin, jonka kautta soturit matkustavat taistelualueille.