MATTI MATIKAINEN
Niinistö huolissaan venäläisten maakaupoista: Valtiolla oltava oikeus pakkolunastaa maa-alueitaan
Venäläisten Suomessa harjoittamat epäilyttävät kiinteistö- ja tonttikaupat ovat viime aikoina huolestuttaneet monia. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ehdotti maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina, että Suomen lainsäädäntöä tulisi muuttaa siten, että valtio voisi tarvittaessa estää kiinteistö- ja maakauppoja tai pakkolunastaa strategisesti merkittäviä alueita.
Tänä aamuna asiasta olivat Ylen aamu-tv:ssä keskustelemassa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.), varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) ja jäsen Pekka Haavisto (vihr.).
Niinistö ja muutkin keskustelijat olivat yhtä mieltä puolustusministerin kanssa siitä, että lakimuutokselle on aihetta; ei pelkästään venäläisten, vaan yleensäkin ulkomaalaisten Suomessa harjoittamien kiinteistö- ja tonttikauppojen estämiseksi, jos ne uhkaavat Suomelle turvallisuuspoliittisesti merkittäviä strategisia kohteita.
– Yksityiskohtiin ei tässä kannata mennä minkälaisista kohteista on kysymys, mutta julkisuudessakin on viime aikoina ollut tietoja esimerkiksi linkkimastojen tai puolustusvoimien varikkoalueiden läheisyydessä suoritetuista ostoista, joita ei voi selittää pelkällä virkistyskäytöllä, Niinistö valotti asiaa.
Paniikkia ei pidä lietsoa
Suomessa on jo olemassa valmiuslaki, joka mahdollistaa alueiden pakkolunastukset kriisin edellä, kun puolustusvalmiutta aletaan nostaa. Nyt esiin nousseessa keskustelussa on kuitenkin kyse jo rauhan aikana tapahtuvasta ennakoivasta toiminnasta.
– Kyllä valtiolla pitää olla oikeus pakkolunastaa alueitaan, jos viranomaisten mielestä kysymys on kansallista turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta, Niinistö totesi.
Viranomaisilla on jonkinlainen käsitys siitä, ketkä ja missä kiinteistökauppoja Suomessa ovat harjoittaneet. Kokonaiskuva kuitenkin puuttuu, sillä omistussuhteita on erilaisilla järjestelyillä pystytty häivyttämään, mutta esimerkiksi puolustusvoimissa tiedetään varsin hyvin sotilasalueiden ympäristössä tapahtuneista epäilyttävistä maakaupoista.
– Mitään syytä paniikkiin ei ole. Ylivoimaisesti suurin osa venäläisten Suomessa harjoittamista kiinteistö- ja maakaupoista on täysin viatonta toimintaa. Esille tulleissa tapauksissa on kiitettävä kansalaisaktivismia, jonka ansiosta niitä on tullut viranomaisten tietoon, Niinistö rauhoitteli.
Ukrainan kriisi herättänyt päättäjät
Puolustusministeri Haglundin tarkoittamassa lakimuutoksessa lienee kyse lähinnä Suomelle alueisiinsa ulotettavasta etuosto-oikeudesta. Se vaatii vielä lainsäädäntötyötä. Niinistö painottaa, viranomaisten on syytä jatkaa selvitystyötään ja uuden hallituksen seuraavalla hallituskaudella korjata lainsäädännössä olevat puutteet.
– Olemme olleet sinisilmäisiä. Ukrainan kriisi on herättänyt päättäjät ja suhtaudumme näihin asioihin nyt suuremmalla vakavuudella kuin esimerkiksi vielä pari vuotta sitten, Niinistö totesi lopuksi.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää