PS ARKISTO
Nieminen: Ansiotulojen pitää olla tukia suurempia
Eduskunta on käsitellyt vuoden 2024 talousarviota pitkin viikkoa valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen nosti puheessaan esille työnteon merkityksen.
– Työpaikat ja yrittäminen. Ne ovat perusta toimeentulolle. Ansiotyö, jolla tulee toimeen on hallituksen lähtökohta hyvinvoinnille niin yksilön, perheiden kuin valtionkin osalta. Se mahdollistaa palvelut ja huolenpidon heikompiosaisista. Siksi on tärkeä, että kaikki osallistuvat. Kukin voimavarojensa mukaan. On valtion perustuslaillinen tehtävä, että julkisen vallan tulee edistää työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaisen oikeus työhön sekä huolehtia tämän työvoiman suojelemista, Mira Nieminen sanoo.
Työn täytyy palkita
Suomen korkea kokonaisverotus passivoittaa ihmisiä yrittämästä ja aiheuttaa kannustinloukkuja, huomaa Nieminen.
– Työ antaa jo itsestään merkitystä ja rutiineja elämälle, mutta sillä pitää olla myös palkitseva vaikutus. Ei voi olla niin, että työntekijälle tai yrittäjälle jää käteen vain palkinto siitä, että hän jaksaa nousta aamuisin ja kantaa verotaakkansa lisäksi alati kasvavan huoltosuhdekuorman. Meidän on huolehdittava ensisijaisesti työn ja yrittämisen kannustavuuden elementeistä, niin että ihmisten kannattaa ottaa työtä vastaan, he pysyvät töissä ja työttömät työllistyvät.
Työtulo etuuksia korkeampi
Etuuksien suhteen tilanne on kestämätön, sanoo Nieminen.
– Ansiotulon pitää olla korkeampi kuin kerätyt etuustulot. Erilaiset etuudet eivät voi vertautua tuloihin ja mahdollistaa sen, että niiden varassa eletään tarkoituksella. Tämähän on ikävää jo yksin niiden puolesta, jotka tarvitsevat aidosti sosiaaliturvaa.
– Hallitus on ottanut nyt vakavasti tehtäväkseen korjata julkinen talous ja laajentuvat etuusjärjestelmät. Ne, joihin tähän asti on vaan lisätty, mutta mistään ei ole otettu pois, Nieminen sanoo.
”Rahaseiniä ei ole”
Perussuomalaiset ovat luvanneet hoitaa taloutta vastuullisesti. Kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että talouden tasapainottaminen on väistämätöntä, sanoo Nieminen.
– Kakku loppuu jossain vaiheessa ja jaettavaa on koko ajan vähemmän. Taikahattuja tai rahaseiniä ei ole, eikä uusia leipureita verotulojen kerryttämiseksi ole liikaa jonossa. Siksi hallitus on aloittanut tiukat, mutta vielä maltilliset toimet niissä asioissa, joissa vuosien aikana on kierrelty.
– Kukaan ei halua olla se ikävä ihminen, on kivempaa jakaa ja antaa kuin leikata ja ottaa. Mutta on totuuden vastaista väittää, että voisimme jatkaa tätä samaa kehitystä hyvinvointipalveluiden kanssa kun valtiomme on Euroopan nopeimmiten velkaantuvien maiden joukossa ja jo pudonnut Pohjoismaisista tasosta, eteläisempien valtioiden joukkoon.
– Jonkin on muututtava ja viimeistään nyt on aika pyrkiä muutokseen, Nieminen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ansiotulo kokonaisveroaste sopeutustoimet valtiontalous työnteko tulonsiirrot Kannustinloukut Mira Nieminen Velkaantuminen hallitus työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset budjetista: Emme voi elää jatkuvasti yli varojemme
Purra: Hallitus ei väisty tieltään talouden vahvistamiseksi
Keskituloiselle palkansaajalle yli 500 euroa vuodessa enemmän käteen – ”SAK pillastuu ja käynnistää lakkotoimet”
Vihreään ilmastorahastoon leikkaus
Hallituksen esitys alentaisi bensan hintaa – myönteisiä vaikutuksia erityisesti kuljetusalalle
Vigelius: Vasemmiston lakkoilusta laskun maksavat veronmaksajat
Rintamäki: Viime hallituksen ”rahaa on” -mentaliteetilla oppositio ajaisi maan konkurssiin ennen pitkää
Perussuomalaiset tyytyväisiä ulkoministeriön budjettiin – tuki Ukrainalle jatkuu, kehitysapua ei jatketa Venäjän hyökkäystä tukeville maille
Perussuomalaiset tyytyväisiä puolustusmenojen kasvattamiseen Nato-tasolle – ensi vuonna tavoite jopa ylittyy
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.