

MATTI MATIKAINEN
Niemi: Suomalaisten maanpuolustustahto Euroopan korkein
KOLUMNI Suomen reserviläisten suuri määrä väkilukuun suhteutettuna noteerataan kansainvälisesti. Reserviläisyys on suomalaisuutta.
Suomalaisten maanpuolustustahto vuoden 2015 gallupin mukaan oli selvästi Euroopan korkein (Suomi 74 %, Venäjä 60 %, Ruotsi 55 %, Saksa 18 %). Joidenkin arvioiden mukaan pudotusta on nyt hieman tapahtunut. Tukemalla oikeudenmukaisuutta, kansallista identiteettiämme ja ihmisten sitoutumista kotiseutuunsa puolustahto nousee. Kukaan ei halua puolustaa maata, jota ei tunne omakseen. Merten takaa meitä ei aidosti puolusteta.
Maanpuolustustahto ei myöskään maksa yhteiskunnalle mitään. Toki ilman oman armeijan hävittäjiä ja sota-aluksia maamme uskottava puolustus ei ole realistista, vaikka niiden hankinta ja ylläpito maksaa. Hankinnat eivät ole kilpavarustelua, vaan rakkautta omaan kotimaahan jonka vuoksi niitä tarvitaan.
Varuskuntia on lopetettu ympäri Suomea ja toimintoja on keskitetty kustannussyistä. Armeijan kiinteistöt on ulkoistettu Senaatti kiinteistöille. Samanaikaisesti kiinteistökustannukset ovat nousseet. Asiaa tulisi lähemmin tarkastella ja pitää puolustusvoimien kiinteistöt erillään kiinteistöbisneksestä.
Kenraali Timo Kivisen aika
Komentajan vaihtokatselmus oli heinäkuun viimeisenä päivänä Santahaminassa. Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen lausui siellä reserviläisiä voimakkaasti tukevia sanoja.
Hänen peräänkuuluttamia asioita olivat mm. puolustusvoimien pysyminen kiinteänä osana yhteiskuntaa, kansalaisten luottamuksen ja tuen säilyttäminen asevelvollisuuteen, reserviläisten osallistaminen, paikallispuolustuskonseptin kehittäminen ja yhdessä tekeminen.
Hän näki kaikki nuo asiat kokonaisturvallisuuskonseptin osina. Ne ovat myös asioita, joilla reservi säilyy kansaa yhdistävänä, aktiivisena toimijana.
Lehdissä (mm. HS ja Kaleva) kirjoitetaan uuden komentajan lausunnosta, jossa ennakoitiin “näyttämisen halulla” kansainvälisiin sotaharjoituksiin osallistumisen vähentämistä. Sen sijaan tulevaisuudessa keskittymistä puolustusta ja kansainvälistä yhteensopivuutta kehittäviin harjoituksiin. Näinhän se on. Kansallinen aluepuolustus etusijalla.
Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi 2017 saksalaismedialle (Deutsche Welle), että Suomella on hyvin suuri koulutettu reservi. Jos kaikki olisivat rivissä, se olisi lähes miljoona sotilasta, 5 000 enemmän kuin saksan armeijalla reserveineen, vaikka Suomen väkiluku on vain kuudestoista osa. Lausuma avasi monet silmät ulkomailla. Suomi toimii niin.
Sveitsi Suomen linjoilla
Sveitsi on 26 itsenäisen kantonin muodostama suoran demokratian maa. Jos siellä hallitus tekee päätöksen josta kansa ei pidä, se voidaan vaatia kansanäänestykseen keräämällä tietty määrä nimiä. Ja kansanäänestyksen tulos ei ole neuvoa-antava vaan sitova.
Sveitsin maanpuolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, jossa Suomeen verrattuna lyhyen palvelusajan jälkeen pysytään reservissä vuosikymmenet ja käydään vuosittain harjoituksissa.
“Meidän reservillä” on Sveitsissä vuosisatojen perinteet. Ulkopuolisten voimien kynnys hyökätä vahvan kansallisidentiteetin omaavan maan kimppuun on korkealla. Sveitsi ei ole osallistunut sotiin yli 200 vuoteen.
Sveitsissä armeijan henkilökohtaiset aseet säilytetään kotona. EU on tosin painostanut Sveitsiä aselakien tiukentamiseen vaikka maa ei kuulu EU:hun, mutta on mukana Schengen sopimuksessa. Palvelusaseella ei maassa ole toteutettu monena vuonna ainuttakaan hyökkäystä. Muutenkin Sveitsissä tapahtuu tilastollisesti minimaalinen määrä ampuma-aserikoksia. Kansan vastuullisuus vaikuttaa konkreettisesti.
Omat kokemukset reservistä
Vaikka olisi ollut huono työpäivä, niin hyvissä reserviläisten tapaamisissa ja talkoissa stressi unohtuu. Olen itse sitä kokenut ollessani vuodesta 1985 Tampereen reserviläisten jäsen, useamman vuoden sen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen. Tällä hetkellä olen TRESin ja Pirkanmaan piirin vuoden reserviläinen.
Yhtenäinen oikeudenmukaisesti kohdeltu kansa, läheiseksi koettu reservi ja oman maan aito sisä- ja ulkopolitiikka; niistä syntyy sisäinen ja ulkoinen turvallisuus joka pitää Suomen myös muiden konfliktien ulkopuolella. Sellaisen yhteistyön voi nähdä myös modernin hybridipuolustusmallin oleellisena osana.
Puhalletaan koko Suomen maa reserviläistemme kera yhteen hiileen! Se on tehokkainta ja edullisinta maanpuolustusta.
Veijo Niemi
kansanedustaja (ps.), puolustusvaliokunnan jäsen
ylivääpeli (res)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset eivät halua Suomen ajautuvan suurvaltojen välisen kaupankäynnin pelinappulaksi: “Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ei tule muuttua arvoposeeraamiseksi”

Takaako EU Suomen turvallisuuden? – Niikko: ”Jokainen kansa joutuu edelleen huolehtimaan omasta uskottavasta puolustuksestaan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää