Ennen eurovaaleja useissa arvioissa pidettiin varmana Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtaman Fidesz-puolueen pääsemistä Euroopan konservatiiviryhmän ECR:n sisään, johon myös Suomesta perussuomalaiset kuuluvat.

– Tätä asiaa kysyttiin myös jokaisessa eurovaalitentissä ja vastaukseni oli, että vaalien jälkeen perussuomalaiset tulee omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että näin ei tapahdu. Tätä linjaa ajoimme neuvotteluissa pohjoismaisten meppien ja viiden muun maan kanssa ja siinä onnistuttiin , tuore europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo.

Kokousväki hurrasi

Eilen Brysselissä pidetyssä ryhmäkokouksessa ECR:ään hyväksyttiin uusia konservatiivimeppejä viidestä maasta.

– Kokouksessa oli käsinkosketeltavan innostunut tunnelma ja porukka hurrasi, kun nuijan kopautuksen jälkeen uusille ryhmään hyväksytyille mepeille avattiin ryhmähuoneen ovi ja he kävelivät sisään. Sillä hetkellä nousimme virallisesti EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi 88 mepillä, kun viime kaudella meitä oli 69. Teimme historiaa menemällä ensimmäistä kertaa liberaalin Renew-ryhmän ohi, joka menetti vaaleissa 21 meppiä ja ryhmä pieneni 81 paikkaan , Tynkkynen toteaa.

Lisää vaikutusvaltaa

Tänään myös Fidesz on vahvistanut omalta europarlamenttitililtään Twitterissä, ettei se liity ECR:ään.

– On suuri neuvotteluvoitto, että sekä Fidesz jää ECR:n ulkopuolelle että nousemme siitä huolimatta EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Tämä tuo lisää vaikutusvaltaa sekä vaikuttaa suoraan paikkajakoon. Vaikka Suomessa saimme vain yhden mepin, Euroopan tasolla ryhmämme kasvoi suhteellisesti ja absoluuttisesti eniten kaikista puolueryhmistä ja saatamme neuvotteluiden edetessä kasvaa vielä tästä entisestään , Tynkkynen kertoo.

Putinistit jätettiin ulos

Tuoreella europarlamentaarikolla on viesti myös muiden puolueiden, mutta erityisesti vasemmiston suuntaan.

– Teimme ECR:n puolella sen mikä on oikein: pidämme putinistit ulkopuolella. Toivottavasti näin saadaan neuvoteltua myös muissa ryhmissä. Sosialistien ryhmässä on ollut Venäjä-linjan kanssa ongelmia viime kaudella, mutta vasemmistoryhmässä on ollut sisällä suoraan kommunisteja ja putinisteja. Toivottavasti Li Andersson onnistuu neuvotteluissa vasemmistoryhmänsä sisällä.

SUOMEN UUTISET