LEHTIKUVA
Soini: Puolustus on vahvoilla – armeijalle lisää rahaa
Hallitusneuvottelut jatkuvat jo toista päivää valtioneuvoston juhlatiloissa Smolnassa. Iltapäivällä neuvottelijat irtaantuivat hetkeksi selostaakseen tilannetta eduskuntaryhmille. Perussuomalaisten neuvottelijat saapuivat ryhmähuoneeseensa eduskunnan kirjastoon puheenjohtaja Timo Soinin johdolla.
Soini arvioi, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen työryhmä voi selvitä neuvotteluissa kaikkein helpoimmalla, kun sen työ pohjautuu Ilkka Kanervan (kok.) johtaman parlamentaarisen turvallisuuspoliittisen työryhmän työhön.
Tarveharkinta säilytettävä
Eurooppapolitiikkaan liittyy kysymys ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta. Soinin mukaan puolueen linja on, että tarveharkinta säilyy.
– Se on meidän linja, katsotaan mikä on lopullinen tulos, Soini sanoi.
Hän kertoi, että kaikista kolmesta ryhmästä tulee asioita puheenjohtajan pöydälle ratkaistaviksi.
Yhdestä asiasta Soini oli varma: puolustusvoimat tulee saamaan takaisin määrärahojaan, sillä siihen ovat kaikki puolueet sitoutuneet vankasti. Kanervan raportissa vaadittiin määrärahojen palauttamista vähintään 150 miljoonalla eurolla. Perussuomalaisten linjauksen mukaan määrä voi olla isompikin.
– Puolustus on vahvimmilla – rahaa armeijalle, Soini hehkutti.
Soinilta kysyttiin myös, voiko kehitysyhteistyö olla varma siitä, että se menettää määrärahoja neuvotteluissa?
– Toivottavasti, Soini linjasi.
Puolueilla yhteneväiset
mielipiteet maahanmuutosta
Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopoliittisen ryhmän vetäjä Juho Eerola piti mahdollisena, että maahanmuuttoasioista päästään yhteisymmärrykseen jo tänään. Niin pitkään istutaan kuin tarve on.
– Totta kai haluaisin, että se valmistuisi aiemmin, jotta pääsisin muiden haasteiden pariin, Eerola totesi.
Häneltä kysyttiin, kuinka yksityiskohtaisia pohjia neuvotteluille oli muodostettu aiempien neuvotteluiden pohjalta, kun niissä oli muistioitakin kirjoitettu.
– Emme puhuneet muistioista oikeastaan yhtään, Eerola vastasi.
Hän sanoi, ettei eduskuntaryhmältä tullut kovin yksityiskohtaisia ohjeita. Tavoitteena on kolmen puolueen yhteinen näkemys. Onnistuuko se?
– Jää nähtäväksi. Mutta nyt on keskusteltu hyvässä hengessä. Puolueilla ei ole suuria erimielisyyksiä maahanmuuttoasioissa, Eerola totesi
Perheenyhdistämisiä rajoitettava
Kansanedustaja Mika Niikko kiiruhti kokoukseen viime tingassa, mutta ehti vastata muutamaan kysymykseen. Hän sanoi luottavansa siihen, että neuvotteluissa päästään hyvään tulokseen.
Hän odotti jo malttamattomana, koska päästään yksityiskohtaisiin kysymyksiin, jotka odottavat vasta keskiviikon jälkeen. Niikkoa kiinnostavat eniten opetus ja koulutus.
– Haluaisin, että kynänjälkeäni jäisi esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen, koulutukseen ja nuorisotakuuseen ja siihen, kuinka niitä voitaisiin parantaa tällä vaalikaudella uudesta näkökulmasta käsin.
Maahanmuuttopolitiikassa hän toivoi, että perheenyhdistämisiä voitaisiin rajoittaa samoin kuin EU:n tuoreet suunnitelmat pakolaisten taakanjakosopimuksesta. Myös työperäisen maahanmuuton tarveharkinta pitäisi säilyttää.
– Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka aidosti puolustaa suomalaisen työpaikan pysyvyyttä, Niikko totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eurooppa-politiikassa suurimmat väännöt
Eerola: Välimeren kautta tulevat ovat laittomia maahanmuuttajia
Hallitusneuvottelut etuajassa, maahanmuuttolinjaus saatiin valmiiksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää