

LEHTIKUVA
Soini: Puolustus on vahvoilla – armeijalle lisää rahaa
Hallitusneuvottelut jatkuvat jo toista päivää valtioneuvoston juhlatiloissa Smolnassa. Iltapäivällä neuvottelijat irtaantuivat hetkeksi selostaakseen tilannetta eduskuntaryhmille. Perussuomalaisten neuvottelijat saapuivat ryhmähuoneeseensa eduskunnan kirjastoon puheenjohtaja Timo Soinin johdolla.
Soini arvioi, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen työryhmä voi selvitä neuvotteluissa kaikkein helpoimmalla, kun sen työ pohjautuu Ilkka Kanervan (kok.) johtaman parlamentaarisen turvallisuuspoliittisen työryhmän työhön.
Tarveharkinta säilytettävä
Eurooppapolitiikkaan liittyy kysymys ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta. Soinin mukaan puolueen linja on, että tarveharkinta säilyy.
– Se on meidän linja, katsotaan mikä on lopullinen tulos, Soini sanoi.
Hän kertoi, että kaikista kolmesta ryhmästä tulee asioita puheenjohtajan pöydälle ratkaistaviksi.
Yhdestä asiasta Soini oli varma: puolustusvoimat tulee saamaan takaisin määrärahojaan, sillä siihen ovat kaikki puolueet sitoutuneet vankasti. Kanervan raportissa vaadittiin määrärahojen palauttamista vähintään 150 miljoonalla eurolla. Perussuomalaisten linjauksen mukaan määrä voi olla isompikin.
– Puolustus on vahvimmilla – rahaa armeijalle, Soini hehkutti.
Soinilta kysyttiin myös, voiko kehitysyhteistyö olla varma siitä, että se menettää määrärahoja neuvotteluissa?
– Toivottavasti, Soini linjasi.
Puolueilla yhteneväiset
mielipiteet maahanmuutosta
Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopoliittisen ryhmän vetäjä Juho Eerola piti mahdollisena, että maahanmuuttoasioista päästään yhteisymmärrykseen jo tänään. Niin pitkään istutaan kuin tarve on.
– Totta kai haluaisin, että se valmistuisi aiemmin, jotta pääsisin muiden haasteiden pariin, Eerola totesi.
Häneltä kysyttiin, kuinka yksityiskohtaisia pohjia neuvotteluille oli muodostettu aiempien neuvotteluiden pohjalta, kun niissä oli muistioitakin kirjoitettu.
– Emme puhuneet muistioista oikeastaan yhtään, Eerola vastasi.
Hän sanoi, ettei eduskuntaryhmältä tullut kovin yksityiskohtaisia ohjeita. Tavoitteena on kolmen puolueen yhteinen näkemys. Onnistuuko se?
– Jää nähtäväksi. Mutta nyt on keskusteltu hyvässä hengessä. Puolueilla ei ole suuria erimielisyyksiä maahanmuuttoasioissa, Eerola totesi
Perheenyhdistämisiä rajoitettava
Kansanedustaja Mika Niikko kiiruhti kokoukseen viime tingassa, mutta ehti vastata muutamaan kysymykseen. Hän sanoi luottavansa siihen, että neuvotteluissa päästään hyvään tulokseen.
Hän odotti jo malttamattomana, koska päästään yksityiskohtaisiin kysymyksiin, jotka odottavat vasta keskiviikon jälkeen. Niikkoa kiinnostavat eniten opetus ja koulutus.
– Haluaisin, että kynänjälkeäni jäisi esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen, koulutukseen ja nuorisotakuuseen ja siihen, kuinka niitä voitaisiin parantaa tällä vaalikaudella uudesta näkökulmasta käsin.
Maahanmuuttopolitiikassa hän toivoi, että perheenyhdistämisiä voitaisiin rajoittaa samoin kuin EU:n tuoreet suunnitelmat pakolaisten taakanjakosopimuksesta. Myös työperäisen maahanmuuton tarveharkinta pitäisi säilyttää.
– Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka aidosti puolustaa suomalaisen työpaikan pysyvyyttä, Niikko totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurooppa-politiikassa suurimmat väännöt

Eerola: Välimeren kautta tulevat ovat laittomia maahanmuuttajia

Hallitusneuvottelut etuajassa, maahanmuuttolinjaus saatiin valmiiksi
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.