

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Näkökulmaa muuttamalla kehitysapu voi hyödyttää sekä saajaa että antajaa
Kansainvälinen apu ei aina osu kohteeseensa, ja talousnäkymien synkistyessä kuuluu kyseenalaistaviakin ääniä. Ruotsin uusi hallitus leikkaa kehitysapua ja lähestyy koko ongelmakenttää muuttamalla näkökulmaa. Kehitysavusta pitää olla hyötyä myös sen antajalle.
Ruotsin kehitysapu laskee ensi vuonna 7,3 miljardia kruunua (674milj. €). Leikkaus koskee muita kuin ilmastoon liittyviä hankkeita. Ilmastotuen kriteereistä ei vielä ole selvyyttä, mutta kyse on koko vaalikauden kestävästä suunnanmuutoksesta.
Selkeä suunnanmuutos on sekin, että tästedes kehityshankkeisiin lähetään molempien – sekä saajan että antajan – etu edellä. Tukitoimet ja kauppapolitiikka nivotaan yhteen. Tämän uskotaan hyödyttävän kumpaakin osapuolta.
– Päästöt laskevat kohdemaissa ja samalla saamme töitä Ruotsiin, iloitsee kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Johan Forssell.
Näkökulman muutos hyödyttää kaikkia
Ministerin mielestä väärin kohdistettu apu on tehnyt monista maista entistäkin köyhempiä ja yhä riippuvaisempia tukirahoista. Demokratiaan kuuluvat markkinatalous ja hyvinvointi ovat saattaneet unohtua. Mutta nyt katse on pallossa:
– Jos tarkastelemme hankkeen kaupallista puolta, silloin katseemme on Ruotsissa.
– Avun osalta meidän on toimittava kehittyvien maiden parhaaksi. Homman hienous on siinä, että muuttamalla näkökulmaa voimme lyödä yhteen nämä kaksi asiaa, Forssell sanoo.
Ruotsin uuden hallituksen linjanmuutos kehitysyhteistyössä ei ole saanut vankkumatonta kannatusta. Avustusjärjestöt ovat muun muassa epäilleet, että uudella linjalla voitontavoittelu menee avun edelle ja samalla pyritään rajoittamaan siirtolaisuutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yritysten voitot kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Johan Forssell saajan ja antajan hyöty apu ulkomaille näkökulman muutos win-win Ruotsin budjetti 2023 kehitysyhteistyömäärärahat ulkomaankauppa markkinatalous hyvinvointi Kehitysyhteistyö Avustusjärjestöt Siirtolaisuus kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset karkottaisi vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset pois Suomesta – Meri: Kehitysapu seis, jos maa ei ota vastaan omia kansalaisiaan

Ruotsidemokraattien puumerkki näkyy valtion budjetissa: Tulot ylittävät menot, työttömyyskorvauksiin ei kosketa ja kehitysavusta leikataan

Perussuomalaiset vaatii kansainvälisiä sopimuksia järkeviksi, kehitysapua maksettavaksi vain ylijäämästä ja kaksoiskansalaisuudesta luopumista

Kehitysapu on tehotonta, veronmaksajilta kerättyjä miljardeja valuu korruptioon – perussuomalaiset vaatii nykyisestä kehitysapumallista luopumista

Miltä kuulostaisi, jos saisit sanoa ”kiitos ei” ylimääräisten asioiden maksamiselle verotuksessa?

Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta

Reijonen vaati selvitystä Venäjää tukevien maiden rahoittamisesta – ministeriltä vastaus itsenäisyyspäivänä: Kehitysapu jatkuu silti

Oikeuskanslerilta moitteet ulkoministeriölle: Ohjasi omavaltaisesti miljoonia Afrikan kehityspankkiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää