Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Oikeusministeriö leikkaa Naisten Linjan tuesta – yhdistys närkästyi, vaikka vuoden 2023 avustuksia jäi käyttämättä 223 267 euroa

22.08.2024 |08:50

Naisten Linjan päivitys viestipalvelu X:ssä yhdistyksen tukeen kohdistuvasta leikkauksesta nosti keskusteluun muun muassa sen tosiasian, että yhdistyksen avustuksia on jäänyt käyttämättä vuodelta 2023 yhteensä 223 267 euroa.

Naisten Linja kirjoitti viestipalvelu X:ssä 12.8.:

– Saimme perjantaina tiedon, että Naisten Linjan oikeusministeriöltä saamasta avustuksesta leikataan pois puolet. Lisää leikkauksia on odotettavissa joulukuussa. Leikkausten takia entistä useampi väkivaltaa kokenut nainen tai tyttö uhkaa jäädä vaille apua ja turvaa.

– Sotejärjestöjen tuesta leikataan vaalikauden loppuun mennessä yli kolmannes. Mittavat leikkaukset vaikuttavat Naisten Linjan toimintaan. Tälläkin hetkellä apua tarvitsevia naisia on enemmän kuin mitä pystymme auttamaan. Jokaista vastattua puhelua kohden jää vastaamatta toinen.

Naisten Linja tarjoaa tukipalveluita väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille. Yhdistys on perustettu vuonna 2001. Naisten Linja tunnetaan erityisesti sen tarjoamasta auttavasta puhelimesta ja chat-päivystyksestä.

Myös vapaaehtoistyön suuri määrä herätti keskustelua

Naisten Linjan päivitys nosti viestipalvelu X:ssä keskusteluun yhdistyksen vuosikertomuksen vuodelta 2023 ja sen, että yhdistyksen avustuksia on jäänyt käyttämättä vuodelta 2023 yhteensä 223 267 euroa.

Keskustelussa nousivat esiin myös yhdistyksen ydintoiminnot, joihin kuuluu esimerkiksi puhelin- ja chat-päivystys. Keskustelussa nousi esiin myös se, että puhelinpäivystyksen työstä vastaavat pääosin vapaaehtoiset yhdistyksen kouluttamat henkilöt. Vuosikertomuksen mukaan heitä oli vuonna 2023 yhdistyksen toiminnassa mukana 70.

Naisten Linjan vuosikertomus vuodelta 2023 kertoo esimerkiksi:

– Vuonna 2023 Naisten Linjalla jatkettiin hyvin alkanutta varainhankintaa. Vuonna 2022 tehty kehitystyö tarjosi työlle hyvän pohjan ja lahjoittamisen työkalut toimivat luotettavasti ja tehokkaasti läpi vuoden. Vuosi 2023 oli erityisesti säätiö- ja yritysvarainhankinnan kannalta menestyksekäs.

Vuosikertomus erittelee yritysvarainhankinnan lahjoituksia seuraavasti:

– Suurin yksittäinen tuki saatiin L’Oréal Fund for Womenilta, 147 230 euroa. Lisäksi merkittäviä avustuksia antoivat Keele Säätiö 20 000 euroa, Krematoriosäätiö 10 000 euroa ja Kiitoskauppa Oy 9 602,46 euroa. Lisäksi monet yhdistykset ja yritykset tukivat Naisten Linjaa pienemmillä summilla. Yrityslahjoituksia kertyi 61 104,82 euroa.

Käyttämättä jääneet avustukset siirtyvät tälle vuodelle

Naisten Linjalle myönnetty STEAn (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) kohdennettu toiminta-avustus vuodelle 2023 oli 550 000 euroa. STEA on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen.

Oikeusministeriö myönsi Naisten Linjalle 100 000 euron rahoituksen Naisten Linjan palveluviestinnän parantamiseen. Avustus on tarkoitettu kahdelle vuodelle, ja sen tulee olla käytetty vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vuosikertomuksen mukaan Naisten Linjan kaikki tuotot olivat yhteensä 860 643 euroa ja kulut 794 441 euroa.

Käyttämättä jääneitä vuoden 2023 avustuksia siirretään vuosikertomuksen mukaan vuodelle 2024 seuraavasti:

– Käyttämättä jäänyttä avustusta siirtyy vuoden 2024 Stean kohdeavustukselle 59 011,68 euroa vuoden 2023 avustuksesta. Oikeusministeriön avustusta siirtyy 82 874,26 euroa ja L’Orealin avustuksesta 81 381,74 euroa vuodelle 2024.

Käyttämättä jääneitä vuodelle 2024 siirrettäviä avustuksia oli vuosikertomuksen erittelyn mukaan yhteensä 223 267,68 euroa.

Päivystyspuhelimeen vastaavat pääasiassa vapaaehtoiset

Vuosikertomus esittelee Naisten Linjan pääasiallisiksi palveluiksi puhelin- ja chatpäivystyksen, verkossa ja kasvokkain toimivat vertaistukiryhmät, digitaalisen väkivallan päivystys- ja ajanvarauspalvelut sekä etsivän työn sosiaalisessa mediassa.

Järjestön puhelinpäivystys on tarkoitettu kaikille väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille ja heidän läheisilleen. Vuosikertomuksen mukaan puhelimeen vastaavat Naisten Linjan kouluttamat vapaaehtoiset naiset sekä ajoittain Naisten Linjan työntekijät.

Vuosikertomus kertoo, että vuonna 2023 Naisten Linjan palveluksessa oli keskimäärin 11,5 henkilöä.

Järjestön palveluksessa työskenteli toiminnanjohtaja, varainhankinta- ja talouspäällikkö, viestinnän asiantuntija, viestinnän suunnittelija, kehittämisasiantuntija, väkivaltatyöstä vastaava asiantuntija, kolme väkivaltatyön asiantuntijaa, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, järjestöassistentti sekä yksi viestinnän harjoittelija ja kaksi varainhankinnan harjoittelijaa.

Lisäksi Naisten Linjan vertaistukiryhmien toiminnassa työskenteli kaksi ryhmänohjaajaa ja kaksi työnohjaajaa.

Vapaaehtoisia chat- ja puhelinpäivystäjiä oli vuosikertomuksen mukaan vuonna 2023 aktiivisesti mukana toiminnassa 70 henkilöä.

SU pyysi Naisten Linjalta kommentteja

Suomen Uutiset pyysi Naisten linjalta kommentteja X-päivitykseen liittyen. Soitimme järjestön viestintään, josta kerrottiin, että yhdistyksen toiminnanjohtaja Katju Aro vastaa yhdistykseen liittyviin kommentointipyyntöihin. Lähetimme seuraavan kommentointipyynnön sähköpostitse:

1. Miten leikkaukset näkyvät järjestön toiminnassa?

2. Vaarantaako oikeusministeriön tuen leikkaus yhdistyksen toiminnan jatkumisen?

3. X-keskusteluissa on kysytty, että eikö yhdistyksenne ole melko varakas? Miten kommentoitte asiaa? (Linkkinä vuosikertomuksen selvitys varallisuudesta.)

Kommentointipyyntöömme ei vastattu määräaikaan mennessä. Suomen Uutiset lähetti kommentointipyynnöstä muistutusviestin yhdistyksen viestintään tekstiviestitse, jonka jälkeen Naisten Linjan viestinnästä vastattiin sähköpostitse seuraavasti:

– Naisten Linjan verkkosivuilla olevasta jutusta löytyy vastaukset kysymyksiinne. Toivottavasti pystytte hyödyntämään näitä vastauksia jutun teossa.

Naisten Linja valtionavustuksista

Suomen Uutiset julkaisee tiedotteesta vain osan. Koko tiedotteen voit lukea täältä.

Naisten Linjan verkkosivuilla kerrotaan valtionavustusten käytöstä seuraavasti:

– STEAn avustuksella järjestämme valtakunnallisten tukipalveluidemme toiminnan eli puhelin- ja chat-päivystyksemme ja verkkovertaisryhmien toiminnan sekä yksilöllistä tukea digitaalista väkivaltaa kokeville naisille ja tytöille.

– Palveluissa tarjotaan matalan kynnyksen tukea väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille anonyymisti ja maksuttomasti. Kuluista noin kaksi kolmasosaa menee palkkoihin, viidesosa toiminnan kuluihin, kuten palvelujärjestelmien kuluihin ja vuokriin ja kymmenesosa hallintokuluihin.

– Oikeusministeriön avustuksella olemme kyenneet vuosina 2023–2024 viestimään palveluistamme niin, että aiempaa useampi on löytänyt palveluihimme hakemaan tarvitsemaansa tukea. Oikeusministeriön vuoden 2024 avustus on myös vihdoin mahdollistamassa pitkään suunnittelemamme pitkäkestoisen yksilötuen palvelun.

– Yksilötuen palvelussa väkivaltaa kokeneen on mahdollista saada tukea paitsi väkivallasta selviytymiseen myös siitä toipumiseen. Toipumisen tukea on saatavilla Suomessa vain vähän johtuen siitä, että tällaista pitkäkestoista tukea ei voi rahoittaa STEAn avustuksella.

Avustusten vähenemistä on ennakoitu

Tiedotteen mukaan yhdistys on myös varautunut leikkauksiin.

– Jo pitkään on ollut tiedossa, että Veikkauksen voittovarojen siirtyessä valtion budjettiin tulee myös valtionavustusten arviointi osaksi valtion kokonaistalousarvion tarkastelua. Olemme varautuneet avustusten vähenemiseen, sopeuttaneet kulujamme, jakaneet saatuja avustuksia mahdollisimman pitkälle ajalle ja suunnitelleet toimintaamme pitkällä tähtäimellä kestävälle pohjalle.

– Siitä huolimatta suunnitellut leikkaukset yhdistettynä kustannusten tason nousuun tarkoittavat, että viimeistään vuonna 2026 rahoitus ei enää riitä edes Naisten Linjan ydintehtävien kattamiseen. Mikäli valtionavustusten suunta pysyy nykyisen kaltaisena, pyrimme kattamaan vajetta omalla varainhankinnallamme, mutta sen epäonnistuessa joudumme supistamaan toimintaa merkittävästi.

Tiedotteen on allekirjoittanut toiminnanjohtaja Katju Aro.

Lähteet: https://avustukset.stea.fi/organisation/115

 

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?