Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Naisasialiitto pohtii: Mitä jos poika suostuu leikkimään vain autoilla?

06.06.2022 |09:43

Naisasialiitto Unioni haluaa kirjoittaa oppaan tasa-arvoisesta kasvatuksesta ja pyytää siihen rahallista tukea yleisöltä. Oppaassa käsiteltäisiin sukupuolisensitiivistä ajattelua, sukupuolten moninaisuutta ja sukupuolinormien purkamista. Esimerkkiongelmana on, että miten toimia, jos poika suostuu leikkimään vain ja ainoastaan autoilla.

“Vanhemmuus on täynnä kimurantteja tilanteita”, kertoo Naisasialiitto Unioni Facebook-postauksessaan. Siksi Fatim Diarran johtama naisasialiitto haluaa kirjoittaa oppaan tasa-arvoisesta kasvatuksesta vanhemmille ja muille lasten läheisille.

– Moni vanhempi kannattaa tasa-arvoa ja haluaa antaa lapsilleen niin vapaan elämän kuin mahdollista, Naisasialiitto Unioni kirjoittaa.

– Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä kukaan ei osaa sukupuolisensitiivistä ajattelua luonnostaan. Tasa-arvoinen kasvatus on taito.

Naisasialiitto Unionin mukaan erilaiset sukupuoliin liitetyt oletukset ja asententeet näkyvät edelleen vahvana esimerkiksi lasten kulttuurissa, vaatekaupoissa ja lelukuvastoissa. Ja “tutkimusten mukaan lapset oppivat sukupuolinormit aikuisilta”.

– Normien purkaminen vaatii meiltä aikuisilta aktiivista työtä: omien asenteiden sekä yhteiskunnan kriittistä tarkastelua, Naisasialiitto Unioni kirjoittaa.

Musertavaa palautetta äideiltä ja isiltä

Monet äidit ja isät ovat kommentoineet Naisasialiitto Unionin Facebook-kirjoitusta, jossa esimerkkiongelmana on, että miten toimia, jos poika suostuu leikkimään vain ja ainoastaan autoilla. Palaute on aika musertavaa: useimmat kommentoijat ovat sitä mieltä, että antaa lasten leikkiä millä itse haluavat.

Joku kysyy, että millä tavalla auto on mielestänne sukupuolisidonnainen asia? Eräs somekommentoija arvostelee sitä, että pojan käytös halutaan nähdä ongelmana, joka on muutettava niin, että poika alkaa käyttäytyä tyttömäisesti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on sitä mieltä, että jos lapsi haluaa leikkiä autoilla, lapsi leikkii autoilla. Sukupuolella ei ole siinä mitään merkitystä.

– Minä leikin myös autoilla ja actionukoilla sekä barbeilla. Leikin myös pyssyleikkejä ja olin suuri action-sankari. Keikan jälkeen palasin aina leikeissäni kotiin tekemään lapsille ruokaa.

– Onneksi ei ollut naisasialiittoa kertomassa vanhemmilleni, miten minun olisi pitänyt leikkiä, Sanna Antikainen kirjoittaa.

Pienetkin lapset voivat kokea sukupuoliristiitaa

Naisasialiitto Unioni on jo 11 vuoden ajan tarjonnut varhaiskasvatuksen ammattilaisille itseopiskelumateriaaleja ja maksullisia koulutuksia tasa-arvoiseen varhaiskasvatukseen liittyen. Itseopiskelumateriaalit ovat saatavilla netissä.

Sukupuolen moninaisuus, transihmisyys tai intersukupuolisuus voivat koskettaa lapsia hyvin monin eri tavoin, joista emme kasvattajina aina välttämättä ole tietoisia, kirjoittaa Setan Transtukipisteen asiantuntija Kuura Autere sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta käsittelevässä materiaalissa.

Kuura Autereen mukaan jo pari-kolme-vuotiaat lapset voivat kokea sukupuoliristiitaa. Onneksi kyseessä voi olla vain ohimenevä vaihe.

– Kun on kyse pienestä lapsesta, hänen sukupuoli-ilmaisustaan ei voida vielä tehdä varmoja johtopäätöksiä, eikä lapsi itsekään välttämättä ole tietoinen siitä, mitä sukupuolta hän on, tai millaiseksi hän on kasvamassa, Autere kirjoittaa.

– Ei voi päätellä, onko hän kenties eri sukupuolta kuin mitä hänen syntymätodistukseensa on merkitty, onko hänen ”epätyypillinen” käytöksensä viite siitä, että hän tulevaisuudessa esimerkiksi rakastuu omaa sukupuoltaan oleviin ihmisiin, tai siitä, että hän on esimerkiksi transvestiitti, transsukupuolinen tai muunsukupuolinen – vai onko kyseessä ohimenevä vaihe.

Rahoitusta opetusministeriöltä

Suunnitteilla oleva opas perustuu “tasa-arvoinen varhaiskasvatus” -hankkeeseen. Hanke on toiminut opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen rahoituksilla.

Pilottihanke ”Tasa-arvokasvatuksen kehittäminen päiväkodeissa” toteutettiin vuosina 2010–2011 opetusministeriön rahoituksella. Pilottihankkeen yhteistyökumppaneina olivat Seta ry, Suomen Vanhempainliitto, OAJ ja Folkhälsan.

Suomen Uutiset olisi halunnut kysyä näiden eri hankkeiden saamien avustusten yhteissummaa, mutta projektipäällikkö Nea Alasaari ei ollut tavoitettavissa.

Nyt Naisasialiitto Unioni pyytää siis yleisöltä joukkorahoitusta uuden oppaan kirjoittamiseen. Rahoituspyynnössä esitetty esimerkkiongelma oli vain hieman huonosti valittu, sillä jo vuonna 2016 kirjoitetussa tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen kouluttajan oppaassa todetaan, että “tasa-arvoa on, että jokainen lapsi voi valita leikkikalukseen nuken, auton, rakennuspalikat tai nallen ilman, että valintaa kyseenalaistetaan sanoilla, eleillä tai ilmeillä”.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää