

KUVAKAAPPAUS/YOUTUBE
Näin ruotsidemokraatit yrittää voittaa herruuden verkossa
Ruotsidemokraatit hengittää gallupeissa aivan demareiden niskaan ja saattaa vielä tänä syksynä nousta maan suurimmaksi. Puolue on kuitenkin ollut vallan kammareiden ulkopuolella 15 vuotta ja tämä on pakottanut kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset voimat etsimään vaihtoehtoisia vaikutuskanavia.
Ruotsidemokraatit on löytänyt alusta alkaen netin ja sosiaalisen median valtaeliitin unohtaman kansan äänitorveksi. Verkossa puolue onkin sitten jo itsensä kokoinen ja muut puolueet tulevat jälkijunassa tai jopa resiinassa. Somessa lasketaan jokainen ääni.
Menestyksen pitkä varjo
Ruotsidemokraattien voittokulun köli laskettiin runsaat 15 vuotta sitten, Facebookin perustamisen aikoihin. Kansallismielinen keskustelu heräsi henkiin ja vuonna 2008 ilmestyivät ensimmäiset oikeat uutiset vaihtoehdoksi valtamedialle. Maahanmuutosta janottiin ja jaettiin enemmän uutisia kuin missään virallisissa dagensnyhetereissä.
Vuoden 2010 valtiopäivävaaleista lähtien puolueen panostus verkkokeskusteluun ja -mediaan on ollut erittäin määrätietoista. Viimeistään vuoden 2018 vaaleissa totuus selveni jo kaikille. Ruotsidemokraattien Facebook veti kävijöitä yhtä paljon kuin kaikkien muiden puolueiden facet yhteensä. Instagramissa puolue sai seitsemän kertaa enemmän tykkäyksiä kuin sosialidemokraatit. Nämä vain esimerkkeinä.
Valtamediaa vastaan
Ruotsidemokraattien keskeinen tapa toimia on reagoida valtamediaa vastaan. Koska eliitin johtama media kertoo liian vähän tai vinoutuneesti puolueen politiikasta ja henkilöistä. Koska omaa sanomaa ei ole saatu julki, on pitänyt luoda omat mediat ja kanavat, kertovat ruotsidemokraatit itse. Kyse ei siis ole vapaaehtoisesta valinnasta, vaan pakosta.
Ruotsidemokraatit katsovat maailmaa uutispainotteisesti ja puolue viestii muista uutisvälineistä tutulla ja turvallisella tavalla. Sisältö onkin sitten oman näköistä. Puolueen viestintähenkilöt eivät kokoonnu aamukahville juoruamaan politiikasta, vaan keskustelemaan päivän uutisagendasta ja siitä, miten sitä voisi hyödyntää puolueen viestinnässä.
Tunne on tärkeintä
Puolue pitää selvän hajuraon maan vaihtoehtoisiin medioihin, koska se ei halua tulla yhdistetyksi tarkistamattoman ja mahdollisesti juridisesti ongelmallisen informaation levittämiseen. Vaihtoehtoiset uutislähteet kuitenkin toimivat kokonaisuutena enemmän tai vähemmän puolueen päämäärien hyväksi.
Ruotsidemokraatit ovat saaneet hyvin kiinni myös somen keskeisestä ominaisuudesta, joka on useammin oman sanan levittämistä kuin harrasta nyökyttelyä ja kuuntelua. Puolueen terävä pää on hieman huolissaan siitä, että toisinaan porukka paiskaa someen tavaraa enemmänkin tunne- kuin älypohjalta.
Sanoma uutisten ympärille
Ruotsidemokraattien sosiaalisen median menestyksestä huolimatta muut puolueet eivät ole lähteneet kopioimaan toimintamallia. Johtuen lähinnä siitä, että ruotsidemokraatit rakentavat viestintäimperiuminsa uutisten ympärille. Ruotsidemokraatit kertovat, että maassa on ongelmia. Demarit, vihreät, keskusta, liberaalit ja vasemmistopuolue eivät voi sitä tehdä, koska ne pitävät kaikki yhdessä hallituksen kulisseja pystyssä.
Maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat oppositiossa ja osin ryhtyneet jakamaan ruotsidemokraattien kriittistä maailmankuvaa maahanmuuton aiheuttamista epäkohdista ja rikollisuudesta. Ehkä edellä mainitut puolueet ovat oivaltaneet, että se on tunne, joka parhaiten toimii sosiaalisessa mediassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraateille mitattiin ennätyskannatus – puolueella on keinot väkivallan lopettamiseen

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ay-liike ruotsidemokraattien taakse – sosialidemokraattien kannatus sukeltaa

Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa

Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää