

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Näin paljon maksamme EU:lle – Miksi Suomi ei hae alennusta jäsenmaksuihin?
Suomi tunnetusti kuuluu EU:n nettomaksajien joukkoon. Tänä vuonna Suomen jäsenmaksuosuus nousee huimasti; vähän yli kuudestasadasta miljoonasta noin 1 153 miljoonaan euroon.
Laskelmien mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kansantuotteeseen suhteutettuna Suomi tulee nousemaan kuluvana ja seuraavana vuonna ainakin kolmen suurimman nettomaksajan joukkoon, kenties jopa EU:n suurimmaksi nettomaksajaksi.
“Suomi tukee huomattavilla summilla muiden maiden maataloustuottajia, jotka ovat kotimaisten maataloustuottajien kovimpia kilpailijoita.”
– Tämä johtuu oikeastaan siitä, ettei Suomi ole hakenut huojennuksia jäsenmaksuihinsa monen muun EU:n nettomaksajan tavoin, ja jos niitä ei haeta, ei niitä myöskään myönnetä, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki huomauttaa.
Myös tullimaksujen tilitykset huomioitava
Vuonna 2013 EU:n suurimpia nettomaksajia olivat Ruotsi, Tanska, Saksa, Iso- Britannia ja Hollanti. Suomi oli sijalla yhdeksän. Tänä vuonna jäsenmaksu nousee lähes kaksinkertaiseksi johtuen lähinnä tiettyjen tukikausijaksojen päättymisestä. Osa jäsenmaksuhinnasta kompensoituu vuonna 2015, mutta siitä huolimatta muodostuu Suomen nettomaksuosuudeksi vielä ensi vuonnakin noin 950 miljoonaa euroa.
– Ei voida siis puhua, että korotus on vain tilapäinen, kun kahtena vuonna peräkkäin Suomen maksuosuus on jo noin paljon, Vähämäki arvelee.
EU-jäsenmaksun suuruutta arvioitaessa pitää ottaa huomioon myös tullimaksujen tilitykset, jotka eivät näy budjetissa. Suomi tilittää kantamistaan tulleista kolme neljäsosaa EU:lle ja pitää itse kantopalkkiona loput. Vuonna 2013 Suomi keräsi tullimaksuja 166 miljoonaa, josta EU:lle tilitettiin 124,5 miljoonaa ja Suomi sai pitää 41,5 miljoonaa.
– Toisin sanoen noin 125 miljoonaa pitää myös huomioida EU-jäsenmaksuun kuuluvana kuluna. Näin arvioiden Suomen jäsenmaksun hinnaksi tänä vuonna muodostuisi noin 1 277 miljoonaa euroa, Vähämäki laskee.
Suomi maksanut 2,5 miljardia muiden huojennuksia
Kun monet muut maat saavat maksuhelpotuksia, Suomen maksuosuus vastaavasti kasvaa. Suomi maksaa pelkästään Ison-Britannian jäsenmaksuhelpotuksia 136 miljoonaa euroa tänä vuonna.
Valtiovarainministeriöstä toimitetuista tiedoista käyvät ilmi Suomen rahoitusosuudet eri maille myönnettyihin maksualennuksiin vuosina 1995- 2014 eriteltyinä. Ison-Britannian (Yhdistyneen kuningaskunnan) maksualennuksesta Suomen osuus on ollut tähän mennessä 1 549 miljoonaa euroa, Ison- Britannian maksualennukseen myönnetyn 75 prosentin alennuksen (Saksa, Hollanti, Ruotsi, Itävalta) rahoittamisesta 578 miljoonaa, ALV-maksun alennuksesta (Saksa, Hollanti, Ruotsi, Itävalta) 312 miljoonaa ja BKTL-maksun alennuksesta (Hollanti, Ruotsi) 63 miljoonaa euroa.
– Arvion mukaan vuosina 1995-2014 Suomi on maksanut muiden maiden maksualennuksia yhteensä noin 2 502 miljoonaa euroa. Luvut ovat käyvin hinnoin. Vuonna 2014 ei makseta muita kuin Yhdistyneen kuningaskunnan maksualennusta johtuen siitä, että uusi omien varojen päätös ei ole vielä voimassa. Muiden maksualennusten odotetaan tulevan takautuvasti maksuun vuonna 2016, kertoo neuvotteleva virkamies Armi Liinamaa valtiovarainministeriöstä.
Kuvio tuntuu oudolta
Vähämäki pitää koko EU-kuviossa kaikkein oudoimpana sitä, että Suomi tukee huomattavilla summilla muiden maiden maataloustuottajia, jotka ovat kotimaisten maataloustuottajien kovimpia kilpailijoita.
– Saadaanhan sillä jäsenmaksulla muutakin, mutta tämä kuvio tuntuu oudolta. EU:sta myönnetään maataloustukia, maaseudun kehittämistukia, tukia työllisyyden, kilpailukyvyn ja hallintoyhteistyön kehittämiseksi, mutta niiden vaikuttavuutta on paha mennä arvioimaan. En muutenkaan näe kovin mielekkäänä toimintana, että maksetaan EU:hun huomattavia summia, joita sitten anotaan takaisin hyvin monimutkaisella tavalla. Ehkä jotkut EU:n tieliikennehankkeet ovat olleet hyviä, muiden muassa TEN-T-hanke, Vähämäki kertoo.
Suomelle siis ei ole myönnetty jäsenmaksuhelpotuksia eikä niitä myöskään ole haettu. Syytä siihen, miksi ei ole haettu, on vaikea arvailla. Poliitikot usein perustelevat sitä muiden tukien säilyttämisellä.
– Monesti vedotaan siihen, että vaikka joku maataloustuki saatiin säilytettyä, kun ei haettu helpotuksia. Vaikea on kuitenkin sanoa, mistä tässä oikeasti on kysymys. Nyt olisi aika lähteä ensimmäiseksi neuvottelemaan jäsenyysehtoja uusiksi ja ennen kaikkea hakemaan huojennusta Suomen jäsenmaksuihin, Vähämäki toteaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.
Perussuomalaiset: EU:n budjettia on leikattava Suuren valiokunnan perussuomalaiset jäsenet esittivät, ettei Suomi hyväksy EU:n ensi vuoden talousarviota, koska määrärahojen kasvua ei edelleenkään ole saatu kuriin.- Päinvastoin, budjetti paisuu entisestään. Tämä takaa sen, että Suomen EU-jäsenmaksuosuus kasvaa tulevaisuudessakin, Juho Eerola, Pietari Jääskeläinen, Anne Louhelainen ja Vesa-Matti Saarakkala varoittavat. Valitettavasti perussuomalaisten perusteltu ehdotus kaatui valiokunnassa äänin 18-4. Tämänhetkisten arvioiden mukaan Suomen maksuosuus saattaa kuluvana vuonna nousta yli miljardiin euroon. – Tämä on kohtuutonta tilanteessa, jossa kotimaassa joudutaan jatkuvasti etsimään uusia leikkauskohteita ja tekemään kansalaisia rasittavia veronkorotuksia. Suomen talous on kuilun partaalla, eikä se siksi kaipaa yhtäkään lisärasitusta EU:n suunnalta, perussuomalaiset sanovat. Perussuomalaisten mielestä Suomen tulee ajaa painokkaasti EU:n budjetin pienentämistä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hallinnollisten kulujen leikkaamiseen ja byrokraattiarmeijan pienentämiseen. – Myöskään suomalaisten veronmaksajien rahojen kierrättäminen Brysselin kautta ei ole maamme etujen mukaista. On järjetöntä lähettää ensin rahaa Brysseliin ja anoa sitä takaisin monimutkaisten ja aikaa vievien prosessien kautta. Etenkin kun myönnetyt tuet ovat tehottomia ja huonosti kohdennettuja. Tutkimusten mukaan EU:lta saatu tukieuro on Suomen talouskasvun kannalta vain 50 sentin arvoinen. |
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ville Vähämäki Nettomaksaja EU-jäsenmaksu PS 13/2014 Juho Eerola Maatalous Pietari Jääskeläinen Vesa-Matti Saarakkala EU Anne Louhelainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Suomi nousemassa EU:n suhteellisesti suurimpien nettomaksajien joukkoon

PS: EU:n budjettia on leikattava

Soini: EU-jäsenmaksu tuplaantuu, vaikutusvaltaa puolet vähemmän
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää