SPR:n työntekijä on jakanut turkulaiseen kerrostaloon ohjetta, jossa pyydetään vaikenemaan rapussa sijaitsevasta laittomasti maassa oleskelevien yömajasta. Suomen Uutiset kirjoitti asiasta maanantaina.
Näin päätös laittomien maassa oleskelevien piilottelusta SPR:n avustuksella syntyi Turun sotelautakunnassa – ei ole vaikea arvata, ketkä ainoana asiaa vastustivat
Laittomasti maassa oleskelevien hätämajoituspalvelut nousivat keskusteluun, kun sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää kuva Suomen Punaisen Ristin allekirjoittamasta kirjeestä. Kirje oli lähetetty Varissuolla sijaitsevan kerrostalon asukkaille arviolta kesäkuun puolivälissä ja siinä pyydettiin asukkaita pitämään hätämajoituspaikka salassa turvallisuussyihin vedoten. Mutta miten koko sotku oikein sai alkunsa?
SPR:n Varsinais-Suomen piiri ei toimi hätämajoituspalveluiden järjestämisessä yksin. Se on solminut Turun kaupungin kanssa puitesopimuksen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituspalveluiden tuottamisesta ajalle 1.6. – 31.12.2018. Päätös syntyi Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 16. toukokuuta. SPR esitti palveluiden järjestämisen hinnaksi 128 500 euroa.
Aikaisemmin Turun kaupunki ja SPR:n Varsinais-Suomen piiri ovat tehneet yhteistyötä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestämisessä vuosina 2015-2016. Päätös ulkoistaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja siten laittomasti maassa oleskelevien hätämajoituspalvelut SPR:n hoidettavaksi on kuitenkin ensimmäinen laatuaan Turussa. Esitys nostettiin ensi kertaa esille Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 25. huhtikuuta.
– Päätösesitys oli hyvin ylimalkainen. Esityksessä ei ollut kustannusarviota, eikä mistään paikasta ollut puhetta. Lautakunnalta haettiin lupaa vain SPR:n kanssa tehtävän puitesopimuksen tekemiseen, kertoo Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pirjo Lampi (ps.).
– Olin jo silloin koko asiaa vastaan – PS:n linjahan on tässä aivan selvä. Me emme hyväksy laittomasti maassa olevien palveluiden laajentamista.
Esityksessä ei ollut edes kustannusarviota, joten Lampi sai asian yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.
Kustannusarvio esitettiin seuraavassa kokouksessa 16. toukokuuta. Samalla kerrottiin, että Varissuolta on vapautunut TVT:ltä tähän tarkoitukseen asunto, joka on ollut aikaisemmin jonkin yhdistyksen käytössä. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan saamien tietojen mukaan kukaan vuokra-asuntoa jonottava yksityishenkilö ei siis jäänyt hätämajoituksen järjestämisen vuoksi ilman asuntoa.
Pirjo Lampi teki muutosehdotuksen, jossa hän esitti, ettei lautakunta hyväksyisi päätöstä ennen kuin toiminnasta esitetään tarkempi toimintasuunnitelma. Esitys hylättiin kannattamattomana ja pohjaesitys hyväksyttiin siten, että ainoastaan perussuomalaisten edustaja vastusti sitä. Lampi jätti asiasta eriävän mielipiteen sekä selvityspyynnön.
– Päätöksessä vedotaan sosiaalihuoltolain 21. pykälään, jonka mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista, kiireellistä apua. Tähän perustuu myös STM:n suositus kunnille. Tuota pykälää tulkitaan niin, että kyseeseen voi tulla esimerkiksi hätämajoituksena yösijan järjestäminen myös ilman oleskeluoikeutta maassa olevalle, Lampi jatkaa.
Puitesopimuksen solmimisen puolesta äänestänyt Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Anna Mäkipää (vas.) kieltäytyi kommentoimasta Suomen Uutisille äänestyspäätöstään.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.