Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Viikon 27/2018 luetuin

Näin meitä vedätetään: Suomesta turvapaikan saanut lakifirman toimitusjohtaja tuomittiin petoksesta – huijasi oikeusaputoimistoa perusteettomilla laskuilla

05.07.2018 |17:09

Helsinkiläisen Novolex-lakiasiaintoimiston toimitusjohtaja tuomittiin keväällä Helsingin käräjäoikeudessa petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevasta viranomaiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Turvapaikanhakijoiden oikeudellisesta avustamisesta on tullut monille lakifirmoille erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Usein turvapaikanhakijat joutuvat kääntymään juridisia palveluita tarjoavien yritysten puoleen saadakseen myönteisen turvapaikkapäätöksen. Avustamisen kustannukset maksetaan valtion varoista.

Turvapaikanhakijoiden avustamisbisneksen yhteydessä on kuitenkin viime aikoina ilmennyt paljon väärinkäytöksiä ja jopa silkkaa huijausta. Yhtä näistä tapauksista käsiteltiin maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Laskutettuja toimenpiteitä ei oltu tehty

Helsinkiläisen Novolex-lakifirman toimitusjohtajana toimiva 32-vuotias nainen tuomittiin käräjillä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevasta viranomaiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Nainen on valittanut hovioikeuteen, joten tuomio ei ole lainvoimainen.

Petosta koskeva tuomio tuli Varsinais-Suomen oikeusaputoimistolle vuosina 2013-2015 tehdyistä useista laskuista, joille ei ollut perustetta. Laskujen yhteissumma oli 12 400 euroa. Laskut liittyivät näennäisesti oikeusapuun sekä tulkkaamiseen, mutta käräjäoikeuden mukaan laskutettuja toimenpiteitä ei oltu tehty turvapaikkahakemusten vireilläoloaikana.

Tuomittu 32-vuotias nainen toimii myös tulkkauspalveluja tarjoavan Global Interpreter Finland Oy:n toimitusjohtajana. Laskuja oikeusaputoimistolle oli lähetetty molempien firmojen nimissä.

Käräjäoikeus katsoi, että oikeusaputoimistoa oli erehdytetty tahallisesti oikeudettoman taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Jätti tilittämättä rahoja ulosottoviranomaiselle

Törkeää kavallusta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomista koskevissa syytekohdissa oli kysymys Novolexin työntekijän palkan ulosottopidätyksestä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan nainen oli kyllä pidättänyt vuosina 2015–2016 työntekijänsä palkasta yli 10 000 euroa, mutta näitä rahoja ei oltu toimitettu ulosottoviranomaiselle. Nainen väitti, että hän oli luovuttanut pidätetyt varat työntekijälleen, eikä siten ollut anastanut niitä. Työntekijän mukaan mitään maksujärjestelyjä ei tosiasiassa oltu tehty eikä hän ollut saanut varoja itselleen.

Käräjäoikeus ei uskonut lakifirman toimitusjohtajan selityksiä. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeus päätyi siihen, että nainen oli ollut tietoinen sekä maksukiellosta, varojen tilitysvelvollisuudesta sekä siitä, että hänen menettelynsä seurauksena tilitysvelvollisuus jää täyttämättä.

Turvapaikka-asioista 1,5 miljoonan tienistit

Novolex kipusi vuosien 2015–2017 tarkastelujaksolla eniten korvauksia turvapaikka-asioiden hoitamisesta saaneiden lakiyritysten listalla kolmanneksi. Muutaman vuoden aikana yritys sai turvapaikka-asioiden juridisesta hoitamisesta yhteensä 1 534 600 euroa.

Suomeen saapui vuonna 2015 yli 30 000 turvapaikanhakijaa, mitä voidaan pitää ennätysmääränä aiempiin vuosiin verrattuna. Turvapaikanhakijoiden oikeusavusta lakifirmoille on maksettu aiemmin 110 euron tuntipalkkio, mutta nykyisin avustuksesta on käytössä kiinteä, asiakohtainen palkkio.

Vuoden 2015 suuresta turvapaikanhakijoiden määrästä johtuen suuri osa juridisen avustuksen laskuista perustuu tuntipalkkiohinnoitteluun.

Kapea-alaista juridista avustamista

Novolexin verkkosivun perusteella yrityksen toiminta näyttää olevan melko kapea-alaista, sillä yritys ilmoittaa hoitavansa lähinnä pelkästään turvapaikanhakijoiden avustukseen liittyviä asioita. Ehdollisen vankeustuomion saanut toimitusjohtaja on itsekin tullut Suomeen turvapaikanhakijana.

Toimistollamme on vankka kokemus Maahanmuuttoviraston puhutteluissa avustamisessa. Olemme erikoistuneet oleskelulupiin, perheenyhdistämisiin ja kansalaisuusasioihin. teemme tarvittaessa valitukset näihin liittyvistä päätöksistä sekä hoidamme myös ulkomaalaisten riita- ja rikosasioita.

Novolexin verkkosivuilta ei käy ilmi, minkä nimisiä ovat yrityksessä työskentelevät juristit. Yhteydenottoa varten yritys ilmoittaa vain yhden sähköpostiosoitteen sekä matkapuhelinnumeron.

Neuvonnasta oleskelulupa- ja kansalaisuusasiassa Novolex ilmoittaa veloittavansa 186 euroa tunnilta. Jos neuvontaan sisältyy asiakirjan laatiminen, on veloitus 248 euroa tunnilta. Muista toimeksiannoista on erikseen ilmoitettu listahinnat.

Kahdeksan maksuhäiriötä ja vouti kintereillä

Vaikka turvapaikanhakijoiden avustaminen on tuonut Novolexin kassaan vuosittain satojatuhansia euroja, sekä yrityksen että sen toimitusjohtajan raha-asiat ovat rempallaan. Yrityksellä on 22 maksuhäiriömerkintää. Kyse on ollut liki 20 000 euron saatavista.

Käräjäoikeudessa tuomion saaneella Novolexin toimitusjohtajalla on itsellään kahdeksan maksuhäiriömerkintää, joiden yhteissumma on reilut 5 000 euroa. Nainen on muun muassa jäänyt kaksi kertaa kiinni liputta matkustamisesta joukkoliikenteessä, mutta jättänyt 80 euron tarkastusmaksut maksamatta.

Velkojien joukossa on esimerkiksi Danske Bank, perintäyhtiö Lindorff sekä vakuutusyhtiö Lähitapiola. Naisen velkoja on peritty myös ulosotossa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää