

LEHTIKUVA
Näin kokoomus vedätti kannattajiaan: Salli joidenkin kansanedustajien äänestää vastaan – varmisti elvytyspaketin läpimenon eduskuntaryhmän enemmistöllä
Elvytyspaketti meni lopulta läpi eduskunnassa pitkälti kokoomuksen tuella, vaikka näennäisesti puolueen eduskuntaryhmässä kymmenen kansanedustajaa äänestikin vastaan. Härskin tempun ilmeisenä tavoitteena on pyrkiä keräämään tulevissa vaaleissa äänet sekä EU-elvytyksen vastustajilta että kannattajilta.
Eduskunta hyväksyi tänään äänestyksessä EU-elvytyspaketin eli hallituksen esityksen eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen 2020/2053 hyväksymisestä.
Perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaisesti päätöksen läpimenoon tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksin riittäneet, vaan hallitus tarvitsi myös opposition tukea.
Kaikki perussuomalaiset äänestivät vastaan
Elvytyspaketti meni lopulta läpi äänin 134-57. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli kuusi kansanedustajaa. Kaikki perussuomalaisten edustajat äänestivät elvytyspakettia vastaan.
Etukäteen tiedettiin, että elvytyspaketti jakaa hallituspuolueita. Hallituksen puolelta keskustan Hannu Hoskonen piti sanansa, ja äänesti elvytyspakettia vastaan kuten oli alun perin aikonutkin. Myös keskustan Tuomas Kettunen antoi ei-äänen elvytyspaketille.
Huomiota herättävää on, että vasemmistoliiton ”vastarannan kiisket” Markus Mustajärvi ja Johannes Yrttiaho olivat tänään poissa, eli he jättivät äänensä käyttämättä. Tunnetusti Yrttiaho on aiemmin saanut omassa eduskuntaryhmässään kurinpalautusta moitittuaan voimakkaasti elvytyspakettia muun muassa valiokuntakäsittelyssä.
Kokoomuksen temppuilu jatkunut jo kolme viikkoa
Käytännössä elvytyspaketti meni lopulta läpi pitkälti juuri kokoomuksen tuella, vaikka näennäisesti puolueen eduskuntaryhmässä kymmenen kansanedustajaa äänestikin elvytyspakettia vastaan.
Härskin tempun ilmeisenä tavoitteena on pyrkiä keräämään kesän kuntavaaleissa ja muissa tulevissa vaaleissa äänet sekä EU-elvytyksen vastustajilta että kannattajilta. Salliessaan joidenkin kansanedustajien osoittaa EU-kriittisyyttä, kokoomus onnistui samaan aikaan osoittamaan vastustusta ja tukea elvytyspaketille, samalla kuitenkin tosiasiallisesti varmistaen paketin läpimenon.
Venkoileva kokoomus on esittänyt viime viikkoina vaihtelevia temppuja. Vielä kolmisen viikkoa sitten kokoomus ilmoitti ryhmänjohtajansa Kai Mykkäsen suulla, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n elvytyspaketista. Sittemmin päätös peruttiin ja Mykkänen väitti, että kokoomusedustajat voivat äänestää miten haluavat, sillä uutta ryhmäpäätöstä asiassa ei kuulemma ole tehty.
Mykkäsen ja kokoomuspomo Petteri Orpon on ollut helppoa luovia tilanteessa, sillä molemmat ovat hyvin ehtineet laskea, että elvytyspaketti menee läpi pakettia eduskuntaryhmässä kannattavien äänillä.
Lopulta kokoomuksen eduskuntaryhmässä elvytyspakettia vastustivat Heikki Autto, Markku Eestilä, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Terhi Koulumies, Mia Laiho, Paula Risikko, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Tyhjää äänestivät Pia Kauma ja Kari Tolvanen. Kauman äänestyspäätös näyttäytyy epäilyttävänä, sillä hän on aiemmin kristisoinut EU-elvytystä näyttävästi.
Kokoomuksen puheet ja teot ristiriidassa keskenään
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio harmittelee, että keskusta ja kokoomus lähtivät tukemaan elpymispakettia, joka heikentää Suomen taloutta ja on samalla vallansiirto EU:lle.
Tavio huomauttaa, että keskusta olisi voinut yksin kaataa EU-paketin, mutta se taipui punavihreiden hallituskumppanien tahtoon.
Kokoomus on aiemmin profiloitunut talouskuripuolueena, mutta kokoomuksenkin puheet ja teot ovat EU:n suhteen ristiriidassa keskenään. Koska kokoomuksen eduskuntaryhmän selvä enemmistö antoi tukensa muiden maiden veloista vastaamiselle, puolue tosiasiassa tukee holtitonta taloudenpitoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vedätys EU-tukipaketti holtiton rahankäyttö vallansiirto äänestäjät Kai Mykkänen Ville Tavio Petteri Orpo Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Keskusta Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Velka ja veronkorotukset ovat hallituksen resepti – kokoomuskin haluton karsimaan suomalaisille haitallisia menoja

Tyhjänäänestäjä-kokoomukselle kaikkien aikojen höykytys – Peltokangas: “yksi säälittävimpiä rupusakkeja eduskunnassa koskaan”

Tavio: Argumentit elvytyspaketin puolesta ovat hävinneet – ”Suomalainen veronmaksaja laitetaan korkeilla veroillaan maksamaan muiden maiden matalampaa verotusta”

Purra: Ette te seuraavallakaan kerralla puolustaisi Suomea

Kokoomus hajallaan kuin varpusparvi EU-elvytyspaketin vuoksi: Linjattomuudesta tuli uusi linja, kenttäväki raivoissaan venkoilusta – Petteri Orpon johtajuus murenemassa

Marin jätti oven raolleen uusille elvytyspaketeille – Halla-aho: ”Etelä-Euroopan maiden rakenteellisia ongelmia sosialisoidaan kaikkien riesaksi”

Kokoomuksesta selitellään tukea EU-elvytyspaketille – Ranne: Ei ratkaise ongelmia – ”Olisi rehellistä myöntää, että EU ei noudata omia sääntöjään eikä talouskuria”

Taloustieteen professorit ylenpalttista elvytystä vastaan – Matti Virén: “Julkiset menot eivät ole mikään kasvun lähde”

Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää