LEHTIKUVA
Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa
Oppositiopuolueiden yhteistyö tiivistyy Ruotsissa kiihtyvällä vauhdilla sanoista tekoihin. Demarijohtoisen punavihreän hallituksen kompurointi rikollisuuden ja maahanmuuton kaltaisissa kysymyksissä vauhdittaa kimppakehitystä. Jimmie Åkesson voi piankin olla maan uusi pääministeri.
Ruotsidemokraatteja, kokoomusta ja kristillisdemokraatteja kannattaa jo puolet Ruotsin äänestysikäisistä.
Oppositiopuolueet ovat lähestyneet toisiaan merkittävästi sitä mukaa, kun maan hallitus on epäonnistunut pyrkimyksissään ratkaista kansalaisia eniten suivaannuttavia arjen ongelmia.
Valta vaihtuu – eliitti yskii
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on lounastanut rakentavasti kristillisdemokraattien johdon kanssa, jonka tuloksena kristilliset ovat valmiita yhteistyöhön yli opposition puoluerajojen. Kokoomuspuolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson on hänkin edeltäjänsä kanssa eri linjoilla, eikä enää näe ruotsidemokraatteja rasistisena puolueena.
Aftonbladetin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Ruotsin politiikassa voi lähivuosina tapahtua suuria ja vähintäänkin hallitus on kaikella todennäköisyydellä vaihtumassa. Kirjanoppineet ovat kuitenkin kannanotoissaan varovaisia ja näkevät kauhut kaikkialla. Åkesson Ruotsin peräsimessä on monelle eliitin jäsenelle henkisesti lähestulkoon ylitsekäymätön paikka.
Kova paikka kokoomuksellekin
Käytännössä kovin paikka on kuitenkin kokoomuksella, jonka on jo historiallisesti pitänyt luovuttaa ruotsidemokraateille ikiaikainen paikkansa suurimpana oppositiopuolueena. Jos ruotsidemokraattien kannatus nousee nykyistä vauhtia, puolue on seuraavissa vaaleissa koko maan suurin ja pääsee siten aloittamaan hallitustunnustelut.
Asema maan suurimpana edellyttää puolueelta suurta päätöstä: haluaako ruotsidemokraatit uskottavaksi vaihtoehdoksi kansan silmissä valtionhoitajana, vai olisiko parempi yrittää nostaa kannatusta oppositiosta.
Aika tarttua toimeen
Itse asiassa ratkaisu loistaa kristallinkirkkaana reaalipoliitikkojen silmien edessä. Vanhat puolueet peesaavat yhä kiihkeämmin ruotsidemokraatteja kuntatalouteen, maahanmuuttoon ja rikollisuuden torjuntaan liittyvissä kysymyksissä. Asialliset erot eri puolueiden välillä ovat aatesuuntaan katsomatta kaventuneet silmissä.
Niinpä ruotsidemokraattien ei tarvitse enää korostaa vaihtoehtojaan, vaan on aika tarttua toimeen. Siksi Jimmie Åkesson on kaikella todennäköisyydellä Ruotsin seuraava pääministeri.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraateille mitattiin ennätyskannatus – puolueella on keinot väkivallan lopettamiseen
Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä
Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla
Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi
Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle
Ay-liike ruotsidemokraattien taakse – sosialidemokraattien kannatus sukeltaa
Näin ruotsidemokraatit yrittää voittaa herruuden verkossa
Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa
Halla-aho: Muut puolueet haluavat toistaa kaikki Ruotsin virheet
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää