

Hallitusviisikko 2019. Oikealla Naton lippu. / Lehtikuva, Wiki
Myös Suomi mukana rahoittamassa Naton vihapuheraporttia – työtä koordinoitu pääministerin kanslian kanssa
Hallituksen pyytämättä ja yllättäen saama vihapuheraportti Naton Stratcom-tutkimusyksiköstä on ollut myös Suomen rahoittama. Raportissaan sotilasliitto tutki suomalaisten Marinin hallitukseen kohdistamaa “vihapuhetta”, kuten hallituksen kutsumista huulipunahallitukseksi.
Sotilasliitto Naton “vihapuhetutkimus” suomalaisten hallitukseen kohdistamasta kritiikistä on ollut myös Suomen rahoittama.
Sotilasliiton vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin suomalaisten hallituksen ministereihin kohdistamaa ikävää puhetta (eli “vihapuhetta”) internetissä.
Tutkimus on herättänyt Suomessa huomiota sekä sisältönsä että julkaisutapansa vuoksi.
“Naiset johtavat hallitusta, get over it”
Naton tutkimuksessa kävi ilmi esimerkiksi, että suomalaiset julkenivat kritisoida Marinin hallituksen huonoa hallintotapaa julkisesti.
Vastuullisessa valtamediassa ja hallituksen viestinnässä tutkimuksen uutiskärjeksi nostettiin kuitenkin hallituksen kohtaama naisviha.
Hallitus pääministeri Sanna Marinin (sdp) ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihreät) johdolla nosti tutkimuksen tällä tulokulmalla esille:
“Naiset johtavat hallitusta. Get over it”, pääministeri viesti niille suomalaisille, jotka epäilivät häntä esimerkiksi liian osaamattomaksi tai kokemattomaksi pääministerin tehtävään.
Hallituksen lupaavasti alkanut mediaoperaatio menee pieleen
Hallituksen mediaspinnaus tutkimuksen ympärillä sai kuitenkin odottamattoman käänteen, kun Stratcomin tutkimuksen päätutkija Rolf Fredheim kertoi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa, että tutkimusta oltiinkin pyydetty alunperin Suomesta, pääministerin kansliasta.
Myöhemmin asia vahvistettiin vielä Stratcomin viestinnästä:
“Suomen hallitus ehdotti tutkimusta COE:lle. COE analysoi pyynnön, suunnitteli ja toteutti sen”, Stratcomista kerrottiin.
Valtioneuvoston kanslia taas kiisti tilanneensa tutkimuksen. Tilaus oli tapahtunut jo Sipilän hallituksen kaudella, kansliasta kerrottiin.
Tarkkaavaisempi lukija saattoi tässä vaiheessa alkaa miettiä, miten Sipilän hallitus tai sen virkamiehistö olisi osannut pyytää tutkimusta naisjohtoiseen Marinin hallitukseen kohdistuvasta naisvihasta – eihän koko Marinin hallitusta ollut vuonna 2019 vielä olemassakaan.
Tutkimuksen rahoitus
Samalla heräsi kysymys tutkimuksen rahoituksesta.
Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi asiasta pääministeri Marinilta, Marin kiisti että kyseessä olisi maksullinen tilaus Natolta:
“Ei ole”, pääministeri Marin vastasi.
Tosiasiassa Suomi näyttäisi toimineen myös tutkimuksen maksajana.
Tutkimus on rahoitettu Stratcom-tutkimusyksikön budjetista. Suomen Uutisten tietojen mukaan tutkimuksen budjetti oli vajaat 13000 euroa.
Vuosina 2018-2019 Suomi vuorostaan maksoi kyseiseen budjettiin yhteensä 45589 euroa. Summa selviää Stratcomin auditoidusta vuosikertomuksesta, jonka Stratcom on julkaissut.
Summat on merkitty vuosikertomuksen kohtaan ennakkomaksut (“deferred income”, vuosikertomuksen sivu 16).
Luonnollisesti hallitus voi toki edelleen väittää, että vaikka tutkimushanke onkin käynnistynyt Suomen aloitteesta ja samaan aikaan Suomi on maksanut erinäisiä rahasummia ennakkomaksuna tutkimuksen toteuttajalle, asiat eivät sinänsä liity toisiinsa. Eri asia on, uskooko kukaan.
Kuka ehdotti tutkimusaihetta?
Kysymys Stratcomin tutkimusaiheen alkuperästä on toistaiseksi aihetodisteiden varassa.
Se mitä varmuudella tiedetään on, että jossain vaiheessa vuoden 2020 aikana alkuperäisen, edellisenä vuonna alkaneen tutkimuksen aihe siis muuttui koskemaan Marinin hallitukseen kohdistuvaa ikävää puhetta internetissä.
Valtioneuvoston kanslia voi toki yhä pitää kiinni siitä kertomuksestaan, että sillä ei ollut mitään tekemistä tutkimusaiheen valinnan tai vaihtumisen kanssa, vaan että se ainoastaan hyväksyi Naton tekemän aihevalinnan muutoksen.
Eri asia on taas se, uskooko kukaan. Asian uskomista ei ainakaan auta se, että Naton uusi tutkimus näyttäisi pohjautuvan valtioneuvoston kanslian vuonna 2019 julkaisemaan suomenkieliseen tutkimukseen, jonka avulla “vihapuhetta” on seulottu.
Sikäli kun mitään raskauttavaa faksia tai muuta Naton ja valtioneuvoston kanslian välistä viestintää ei julkisuuteen ilmaannu, hallitus voi kuitenkin pitää kiinni nykyisestä kertomuksestaan ainakin näiltä osin.
Jos taas kävisi ilmi, että hallitus on rahoittamisen lisäksi myös todella tilannut tutkimuksen omien kansalaistensa itseensä kohdistamasta ikävästä puheesta ja vielä yrittänyt peitellä operaation, tarvittaisiin bussin alle vähintään joku pienempi virkahenkilö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rolf Fredheim Stratcom Maria Ohisalo Sanna Marin Sensuuri Demokratia Vihapuhe hallitus nato Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitä ihmettä? Valtioneuvoston julkaisussa esitelty “demokraattinen innovaatio” estäisi vaaliehdokkuuden jatkossa niiltä, jotka eivät irtaudu vihapuheesta

Sisäministeriö kaavailee nettipoliisin puuttumista ilmaisuihin, joita ei ole laissa kielletty – sumentaa laillisen ja laittoman toiminnan rajoja

Lakivaliokunnan perussuomalaiset huolissaan EU-linjauksista: ”Termien tulkinnanvaraisuus ja EU:n laajeneva toimivalta avaavat vaarallisia kehityskulkuja”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää