

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Myös Itä-Suomi on huomioitava korkeakoulujen rahoitushaussa – hallitusohjelmassakin sitouduttu itäisen Suomen tukemiseen
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriön vastaaville ministereille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Itä-Suomen huomioimiseksi korkeakoulujen rahoitushaussa. Antikaisen mukaan Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan huomiotta jättäminen opetus- ja kulttuuriministeriön lisäkoulutuksen rahoitushaussa ei ole hallitusohjelman mukaista.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pyytää kirjallisessa kysymyksessään ministeri Sari Multalaa (kok.) ja Anna-Maja Henrikssonia (r.) huomioimaan myös Itä-Suomen, kun opetus- ja kulttuuriministeriö avaa korkeakouluille rahoitushaun, jonka tavoitteena on lisätä opiskelijoiden määrää ammattikorkeakouluissa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoihin kuten sairaanhoitajan, bioanalyytikon ja röntgenhoitajan tutkintonimikkeisiin.
Joensuu ja Kuopio merkittäviä kasvukeskuksia
Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää rahoitettavista koulutuksista. Rahoitus on harkinnanvaraista.
– Rahoituksen kriteereissä mainitaan, että sitä kohdennetaan erityisesti kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen, sekä alueille, joilla ennakoidaan merkittävää työvoimapulaa. Koulutuksen aloituspaikoiksi eli kasvukeskuksiksi on lueteltu Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä, Antikainen sanoo.
– Listalta puuttuvat muun muassa Joensuu ja Kuopio, joita voidaan pitää Itä-Suomen kasvavina kaupunkeina myös väestöllisesti. Kaupungit ovat myös alueen keskuskaupunkeja. Tuoreen Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn mukaan Kuopio sijoittui kymmenen vetovoimaisimman kaupungin joukkoon.
Itä-Suomen tilanne on haastava
Antikainen huomauttaa, että Itä-Suomen tilanne on haastava.
– Venäjän kaupan hiipumisen takia on alueen tukeminen myös lisäkoulutuspaikkojen suhteen tärkeää. Maaseudun ja itäisen Suomen merkitys on yhä kriittisempi vaikeassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Maakuntien ikääntynyt väestö tarkoittaa jatkuvaa tarvetta koulutetulle hoitohenkilöstölle.
Antikainen muistuttaa, että pääministeri Petteri Orpo on kertonut eduskunnan täysistunnoissa useasti hallituksen olevan sitoutunut itäisen Suomen tukemiseen.
– Hallitus on myös sitoutunut lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja hallitusohjelmassaan, koska nimenomaan korkeakouluilla on merkittävä rooli alueen kehittymiselle ja houkuttelevuudelle. Lisäksi ohjelmassa todetaan, kuinka aloituspaikkoja suunnataan kasvukeskuksiin, joita Joensuu ja Kuopio ovat molemmat Itä-Suomessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Venäjän kauppa korkeakoulujen rahoitus Sari Multala Pohjois-Savo korkeakoulut Itä-Suomi Pohjois-Karjala kasvukeskukset Anna-Maja Henriksson Kuopio Hallitusohjelma Sanna Antikainen Petteri Orpo Maaseutu Joensuu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:ssa alustava sopu Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskevasta asetuksesta – ”Todella tärkeä koko suomalaisen liikennejärjestelmän kehittämisen kannalta”

Keskustan viimeiset linnakkeet jäivät syrjäseuduille

Kansanedustajat tyytyväisiä eduskunnan panostuksiin – rahoitusta sotaveteraaneille, reserviläisille ja Pohjois-Karjalaan

Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä oikeat arvot esillä – tukea maaseudulle, kristillisille arvoille ja Suomen kielelle ja kulttuurille

Koponen: Korkeakouluissa on pakko puuttua opiskelijoiden tekoälyn käyttöön

Perussuomalaisen Nuoriso rökittää Keskustanuoria: “Älytön ja epätoivoinen julkisuusstuntti”

Pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmatyö käyntiin – käsillä kansallisestikin merkittäviä kasvun mahdollisuuksia
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.