Nyt myös Australia, Puola ja Israel jättäytyvät ulos YK:n siirtolaissopimuksesta
Australia pelkää kustannuksia ja velvoitteita, Puola laittomien ja laillisten siirtolaisten sekoittamista ja Israel vain lyhyesti vannoo aikovansa turvata rajansa – nyt ja aina.
Guardian-lehden mukaan Australian pääministeri Scott Morrison kertoi tänään maansa jättäytyvän siirtolaisuussopimuksen ulkopuolelle. Pääministerin mielestä sopimus vaarantaisi Australian rajaturvallisuuden ja maahanmuuttopolitiikan. Morrisonin mielestä sopimus ei tee tarpeeksi selvää eroa maahan laittomasti ja laillisesti saapuneiden välille, erityisesti sosiaaliturvan ja muiden etujen osalta.
– En tule koskaan hyväksymään mitään, mikä vaarantaisi rajamme, olen työskennellyt kovasti varmistaakseni, ettemme olisi sellaisessa tilanteessa, Morrison kertoi.
Morrisonin sisäministeri Peter Duttonin ja ulkoministeri Marise Paynen kanssa antamassa yhteislausunnossa todettiin myös, että että GCM-sopimus on ristiriidassa Australian voimassa olevien käytäntöjen kanssa ja että sopimus voisi rohkaista laitonta maahanmuuttoa ja haitata ihmissalakuljetuksen vastaisia toimia. Duttonin mukaan sopimus saattaisi asettaa Australialle velvoitteita tukea käännytettyjä ihmisiä vielä heidän kotimaissaan.
Pakolaisjärjestöjen edustajat ovat kutsuneet Australian hallituksen päätöksen perusteluita ”hölynpölyksi” ja väittäneet kyseessä olevan poliittinen peli, jossa Australia liittyy muutaman maan populistihallintojen seuraan. Irtautumispäätöstä kutsuttiin myös äärioikeistoryhmien kosiskeluksi.
Australian oppositiojohtaja Bill Shorten ei kuitenkaan ollut irtautumispäätöksestä moksiskaan ja sanoi muodostavansa myöhemmin oman kantansa, kuuneltuaan ensin turvallisuusasiantuntijoiden näkemykset asiasta.
Puola ja Israel epäilevät sopimuksen vain pahentavan siirtolaiskriisiä
Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoi eilen hallituksen pitävän sopimusta huonona:
– Tämä ei ole tapa, joka mahdollistaisi siirtolaiskriisin lieventämisen. Päinvastoin, [sopimus] voimistaisi kriisiä.
Hallituksen tiedotteen mukaan sopimus ei tarpeeksi selvästi erottele laittomia ja laillisia maahanmuuttajia toisistaan, mikä voisi aiheuttaa huomattavia vaikeuksia tulkinnassa ja soveltamisessa. Hallitus uskoo sopimuksen heikentävän Puolan kansalaisten turvallisuutta ja maahanmuuton kontrollia. Samassa yhteydessä Puolan hallitus muistutti humanitaarisen avun ja kehitysavun merkityksestä ja kertoi jatkossakin keskittyvänsä auttamaan hädänalaisia ihmisiä heidän kotialueillaan.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan kertoi tiistaina maan jättäytyvän sopimuksen ulkopuolelle. The Times of Israel-lehti kertoo Netanyahun ohjeistaneen hallituksensa ulkoministeriä jättäytymään Marrakech-kokouksesta ulos ja olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Tiedotteen perustelut olivat lyhyet, mutta ytimekkäät:
– Meillä on velvollisuus suojella rajojamme laittomia tunkeutujia vastaan. Niin olemme tehneet aiemmin, ja niin me tulemme tekemään jatkossakin.
Tällä hetkellä GCM-sopimuksen ovat virallisesti hylänneet Puolan, Israelin ja Australian lisäksi Yhdysvallat, Unkari, Tšekki, Bulgaria ja Itävalta. Ainakin Viro ja Slovakia saattavat vielä liittyä sopimuksesta ulosjäävien joukkoon. Sopimus on määrä hyväksyä YK:n hallitustenvälisessä konferenssissa 10.-11. joulukuuta.
Perussuomalaiset on peräänkuuluttanut kunnollista julkista keskustelua sopimuksesta ja siitä äänestyttämistä eduskunnassa.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää