Nyt myös Australia, Puola ja Israel jättäytyvät ulos YK:n siirtolaissopimuksesta

21.11.2018 |17:16

Australia pelkää kustannuksia ja velvoitteita, Puola laittomien ja laillisten siirtolaisten sekoittamista ja Israel vain lyhyesti vannoo aikovansa turvata rajansa – nyt ja aina.

Guardian-lehden mukaan Australian pääministeri Scott Morrison kertoi tänään maansa jättäytyvän siirtolaisuussopimuksen ulkopuolelle. Pääministerin mielestä sopimus vaarantaisi Australian rajaturvallisuuden ja maahanmuuttopolitiikan. Morrisonin mielestä sopimus ei tee tarpeeksi selvää eroa maahan laittomasti ja laillisesti saapuneiden välille, erityisesti sosiaaliturvan ja muiden etujen osalta.

– En tule koskaan hyväksymään mitään, mikä vaarantaisi rajamme, olen työskennellyt kovasti varmistaakseni, ettemme olisi sellaisessa tilanteessa, Morrison kertoi.

Morrisonin sisäministeri Peter Duttonin ja ulkoministeri Marise Paynen kanssa antamassa yhteislausunnossa todettiin myös, että että GCM-sopimus on ristiriidassa Australian voimassa olevien käytäntöjen kanssa ja että sopimus voisi rohkaista laitonta maahanmuuttoa ja haitata ihmissalakuljetuksen vastaisia toimia. Duttonin mukaan sopimus saattaisi asettaa Australialle velvoitteita tukea käännytettyjä ihmisiä vielä heidän kotimaissaan.

Pakolaisjärjestöjen edustajat ovat kutsuneet Australian hallituksen päätöksen perusteluita ”hölynpölyksi” ja väittäneet kyseessä olevan poliittinen peli, jossa Australia liittyy muutaman maan populistihallintojen seuraan. Irtautumispäätöstä kutsuttiin myös äärioikeistoryhmien kosiskeluksi.

Australian oppositiojohtaja Bill Shorten ei kuitenkaan ollut irtautumispäätöksestä moksiskaan ja sanoi muodostavansa myöhemmin oman kantansa, kuuneltuaan ensin turvallisuusasiantuntijoiden näkemykset asiasta.

Puola ja Israel epäilevät sopimuksen vain pahentavan siirtolaiskriisiä

Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoi eilen hallituksen pitävän sopimusta huonona:

– Tämä ei ole tapa, joka mahdollistaisi siirtolaiskriisin lieventämisen. Päinvastoin, [sopimus] voimistaisi kriisiä.

Hallituksen tiedotteen mukaan sopimus ei tarpeeksi selvästi erottele laittomia ja laillisia maahanmuuttajia toisistaan, mikä voisi aiheuttaa huomattavia vaikeuksia tulkinnassa ja soveltamisessa. Hallitus uskoo sopimuksen heikentävän Puolan kansalaisten turvallisuutta ja maahanmuuton kontrollia. Samassa yhteydessä Puolan hallitus muistutti humanitaarisen avun ja kehitysavun merkityksestä ja kertoi jatkossakin keskittyvänsä auttamaan hädänalaisia ihmisiä heidän kotialueillaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan kertoi tiistaina maan jättäytyvän sopimuksen ulkopuolelle. The Times of Israel-lehti kertoo Netanyahun ohjeistaneen hallituksensa ulkoministeriä jättäytymään Marrakech-kokouksesta ulos ja olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Tiedotteen perustelut olivat lyhyet, mutta ytimekkäät:

– Meillä on velvollisuus suojella rajojamme laittomia tunkeutujia vastaan. Niin olemme tehneet aiemmin, ja niin me tulemme tekemään jatkossakin.

Tällä hetkellä GCM-sopimuksen ovat virallisesti hylänneet Puolan, Israelin ja Australian lisäksi Yhdysvallat, Unkari, Tšekki, Bulgaria ja Itävalta. Ainakin Viro ja Slovakia saattavat vielä liittyä sopimuksesta ulosjäävien joukkoon. Sopimus on määrä hyväksyä YK:n hallitustenvälisessä konferenssissa 10.-11. joulukuuta.

Perussuomalaiset on peräänkuuluttanut kunnollista julkista keskustelua sopimuksesta ja siitä äänestyttämistä eduskunnassa.

Juhani Huopainen


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää