Nyt myös Australia, Puola ja Israel jättäytyvät ulos YK:n siirtolaissopimuksesta
Australia pelkää kustannuksia ja velvoitteita, Puola laittomien ja laillisten siirtolaisten sekoittamista ja Israel vain lyhyesti vannoo aikovansa turvata rajansa – nyt ja aina.
Guardian-lehden mukaan Australian pääministeri Scott Morrison kertoi tänään maansa jättäytyvän siirtolaisuussopimuksen ulkopuolelle. Pääministerin mielestä sopimus vaarantaisi Australian rajaturvallisuuden ja maahanmuuttopolitiikan. Morrisonin mielestä sopimus ei tee tarpeeksi selvää eroa maahan laittomasti ja laillisesti saapuneiden välille, erityisesti sosiaaliturvan ja muiden etujen osalta.
– En tule koskaan hyväksymään mitään, mikä vaarantaisi rajamme, olen työskennellyt kovasti varmistaakseni, ettemme olisi sellaisessa tilanteessa, Morrison kertoi.
Morrisonin sisäministeri Peter Duttonin ja ulkoministeri Marise Paynen kanssa antamassa yhteislausunnossa todettiin myös, että että GCM-sopimus on ristiriidassa Australian voimassa olevien käytäntöjen kanssa ja että sopimus voisi rohkaista laitonta maahanmuuttoa ja haitata ihmissalakuljetuksen vastaisia toimia. Duttonin mukaan sopimus saattaisi asettaa Australialle velvoitteita tukea käännytettyjä ihmisiä vielä heidän kotimaissaan.
Pakolaisjärjestöjen edustajat ovat kutsuneet Australian hallituksen päätöksen perusteluita ”hölynpölyksi” ja väittäneet kyseessä olevan poliittinen peli, jossa Australia liittyy muutaman maan populistihallintojen seuraan. Irtautumispäätöstä kutsuttiin myös äärioikeistoryhmien kosiskeluksi.
Australian oppositiojohtaja Bill Shorten ei kuitenkaan ollut irtautumispäätöksestä moksiskaan ja sanoi muodostavansa myöhemmin oman kantansa, kuuneltuaan ensin turvallisuusasiantuntijoiden näkemykset asiasta.
Puola ja Israel epäilevät sopimuksen vain pahentavan siirtolaiskriisiä
Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoi eilen hallituksen pitävän sopimusta huonona:
– Tämä ei ole tapa, joka mahdollistaisi siirtolaiskriisin lieventämisen. Päinvastoin, [sopimus] voimistaisi kriisiä.
Hallituksen tiedotteen mukaan sopimus ei tarpeeksi selvästi erottele laittomia ja laillisia maahanmuuttajia toisistaan, mikä voisi aiheuttaa huomattavia vaikeuksia tulkinnassa ja soveltamisessa. Hallitus uskoo sopimuksen heikentävän Puolan kansalaisten turvallisuutta ja maahanmuuton kontrollia. Samassa yhteydessä Puolan hallitus muistutti humanitaarisen avun ja kehitysavun merkityksestä ja kertoi jatkossakin keskittyvänsä auttamaan hädänalaisia ihmisiä heidän kotialueillaan.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan kertoi tiistaina maan jättäytyvän sopimuksen ulkopuolelle. The Times of Israel-lehti kertoo Netanyahun ohjeistaneen hallituksensa ulkoministeriä jättäytymään Marrakech-kokouksesta ulos ja olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Tiedotteen perustelut olivat lyhyet, mutta ytimekkäät:
– Meillä on velvollisuus suojella rajojamme laittomia tunkeutujia vastaan. Niin olemme tehneet aiemmin, ja niin me tulemme tekemään jatkossakin.
Tällä hetkellä GCM-sopimuksen ovat virallisesti hylänneet Puolan, Israelin ja Australian lisäksi Yhdysvallat, Unkari, Tšekki, Bulgaria ja Itävalta. Ainakin Viro ja Slovakia saattavat vielä liittyä sopimuksesta ulosjäävien joukkoon. Sopimus on määrä hyväksyä YK:n hallitustenvälisessä konferenssissa 10.-11. joulukuuta.
Perussuomalaiset on peräänkuuluttanut kunnollista julkista keskustelua sopimuksesta ja siitä äänestyttämistä eduskunnassa.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää