Artikkeli kuva

KUVAKAAPPAUS/YLE

Muuttuiko Yleisradio Elokapinan mainosalustaksi? – Hehkuttaa ja seuraa äärimmäisen tarkasti anarkistiryhmän häiriköintiä

12.05.2022 |11:51

Varma kesän merkki on se, että Elokapina-ryhmän jäsenet ilmaantuvat istuskelemaan pääkaupungin tieväylille estämään liikennettä, metelöimään, tanssimaan ja mussuttamaan pizzaa. Yleisradio on viime viikkoina tarjonnut anarkistiryhmälle huomattavan paljon tilaa eri alustoilla sisällöissä, jotka eivät enää muistuta journalismia.

Kun ilmat lämpenevät, alkavat Elokapinan performanssit, jotka jäävät tauolle viimeistään loppusyksystä yöpakkasten aikaan.

Tänä keväänä elokapinalaiset ovat jo ehtineet sekoilla esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä, missä ryhmän jäsenet estivät matkustajien kulun turvaporteista turvatarkastukseen lentokentän kakkosterminaalissa. Kuten ennenkin, poliisin virka-aikaa hupeni kapinallisien kantamiseen pois paikalta, osan kuljetus vei poliisivankiloihin.

Aiemmin tässä kuussa Elokapina toisti jo perinteeksi muodostuneen Helsingin Mannerheimintien blokkauksen asettumalla härskisti istumaan keskelle väylää kieltäytyen noudattamasta poliisin poistumiskäskyä.

Viime vuonna elokapinalaiset myös osoittivat mieltä Helsingin Sanomatalon sisällä ja sotkivat paikat levittämällä ympäriinsä haisevaa töhrynestettä.

Medianäkyvyydellä houkutellaan nuoria mukaan

Elokapinan performanssit ovat aina päätyneet valtakunnan mediaan – mikä on tietysti kapinalaisten tarkoituskin. Medianäkyvyys on yksi tapa houkutella joukkoihin mukaan maailmantuskaa potevia tai muuten vain säpinää kaipaavia nuoria ihmisiä.

Normaalia uutisointia huomattavasti pidemmälle on kuitenkin mennyt valtiollinen, veronmaksajien rahoilla toimiva Yleisradio, joka on tänäkin keväänä seurannut äärimmäisen tarkasti Elokapinaa varsin huomiota herättävän myötäsukaiseen tyyliin.

Pelkästään huhti-toukokuun aikana Yle on julkaissut verkkosivullaan toistaiseksi jo kymmenen pitkähköä juttua, joiden sävy on hartaan suopea, jopa romantisoiva.

Anarkistiryhmää Yle kutsuu ymmärtäväisesti ”ympäristöaktivisteiksi”. Maksimaalisen näkyvyyden takaamiseksi Yle vyöryttää juttuja eteenpäin somekanavillaan.

Elokapina uudelleentwiittaa Ylen hehkutusta

Useimmat Ylen viime aikojen Elokapina-jutut ovat olleet näennäisen uutismaisia, sisällöllisesti kuitenkin pitkälti Elokapinan performansseja tarkasti kuvaavia raportteja vailla kritiikin häivää.

Viimeisin Elokapina-juttu menee kuitenkin huomattavasti pidemmälle jopa Ylen mittapuulla. Uusin juttu on jo niin överiä hehkuttamista ja ylistämistä, että se saa miettimään, onko Yle jo ryhtynyt Elokapinan mainostoimistoksi ja ilmaiseksi mainosalustaksi.

Otsikko ylistää Elokapinan näkyvän ja kuuluvan ja vihjailee, että osallistujien määrä on kasvussa. Otsikosta jää puuttumaan vain jatko: “Liity siis mukaan”.

Ylen juttu näyttää miellyttäneen elokapinalaisia, sillä Ylen Twitterissä jakama juttu on uudelleentwiitattu Elokapinan omalta Twitter-tililtä.

Mitä järkeä Ylen touhussa enää on?

Onko Ylen Elokapina-fantsuttelussa mitään järkeä? Ovatko Elokapina-jutut enää edes journalismia vai ovatko ne pelkkiä mainoksia? Näitä kysymyksiä sosiaalisen median käyttäjät ovat miettineet viime päivinä.

Elokapinan näkyminen ja kuuluminen ei suinkaan ole ihme, kun Yle oma-aloitteisesti tarjoaa kapinalaisille loputtomasti näkyvyyttä.

Yle ei kerro ikävämpiä taustoja

Elokapinan perustaja, kansanedustajien ja yritysjohtajien ampumiseen kehottava Roger Hallam on ollut vakiovieras Venäjän valtiollisella Russia Today -kanavalla, minkä Yle luonnolllsesti jättää kertomatta. Mutta some muistuttaa.

https://twitter.com/Runkgren/status/1524118141043089408

Yleä on toistuvasti ja turhaan huomautettu kriittisen tarkastelun puutteesta Elokapina-hehkutuksen keskellä.

Jäikö Yle Elokapinan määräysvallan alle?

Ylen ja Elokapinan keskinäinen suhde vaikuttaa niin tiiviiltä, että organisaatioiden yhteistyöstä puhuminenkaan ei olisi enää liioittelua. Ylen Elokapina-juttujen sävy on niin myötäsukainen ja ymmärtäväinen, että Ylen toimituksen voisi jo kuvitella ja luulla muuttuneen Elokapinan määräysvallan alla toimivaksi tiedotusosastoksi.

Näin voisi siis luulla….hetkinen, mutta onko Ylen toimitus oikeastikin, todellisuudessa Elokapinan käsiohjauksessa? Senkö vuoksi Yle tarjoaa anarkistiryhmälle loputtomasti tilaa ja myönteistä julkisuutta alustoillaan?

Siltä ainakin näyttää, sillä Elokapina tiedottaa verkkosivullaan järjestäneensä viime vuonna paneelikeskustelun ilmastouutisoinnista. Elokapinan mukaan tilaisuus olisi jatkoa #kirjoitakriisistä -kampanjalle, joka peräänkuuluttaa median vastuuta ilmastokriisin uutisoimisessa.

Anarkistiryhmän koolle kutsumaan keskusteluun osallistuivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde ja Elokapinan aktivistit Iiris Laisi ja Joel Tainio. Tilaisuuden fasilitoi toimittaja ja jo edesmenneen Vihreän Langan entinen päätoimittaja Riikka Suominen.

Elokapina jyräsi päätoimittajan yli

Elokapinan sivuilla julkaistun tekstin mukaan paneeliin osallistuneet valtamedian päätoimittajat Niemi ja Jokinen vaikuttavat lähes alistuneen kapinalaisten vaatimuksiin. Konkreettisesti päätoimittajat ovat antaneet Elokapinan kouluttaa itseään siitä, miten Elokapinasta tulee kirjoittaa ja uutisoida.

Niemen mukaan ilmastokriisin läpäisevyys on tarpeellista. Hänen mukaansa läpäisevyyden saavuttaminen edellyttää toimittajien – myös päätoimittajan – kouluttamista. Jouko Jokinen tunnisti päätoimittajien suuren vastuun ilmastokriisissä.

Jutun otsikointi viittaa myös, jos ei suoraan yhteistyöhön, niin jo ainakin vahvistettuun yhteiseen ymmärrykseen anarkistien ja valtamedian välillä:

Elokapina käynnisti keskustelun suomalaisen mediakentän kanssa.

Ylen uskottavuudesta jäljellä enää rippeet

Elokapinan myötäileminen päätoimittajatasolla ja alistuminen ryhmän vaatimuksiin tuhoaa Ylen uskottavuuden uutisoida objektiivisesti ja puolueettomasti – sikäli, kun Ylen uskottavuudesta enää on mitään jäljellä.

Yle on sitoutunut Journalistin ohjeisiin. Ohjeiden 2. kohdan mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille, eikä siten myöskään Elokapinalle.

Itse teettämiensä ja tilaamiensa tutkimuksien nojalla Yle mielellään vakuuttelee, että yhtiölle on tärkeää, että sen toiminta on riippumatonta ulkopuolisista vaikuttajatahoista.

Elokapinan vaatimuksiin alistuneen Ylen tosiasiallinen toiminta näyttäisi kuitenkin olevan jotain aivan muuta kuin riippumatonta ulkopuolisesta vaikutuksesta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää