Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin, joka otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa 4.3.2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli käynnistänyt hyökkäyssodan Ukrainassa. Ukrainan kriisin pitkittyessä on syntynyt tarve tilapäisen suojelun lainsäädännön uudistamisesta.
– Tilapäisen suojelun enimmäiskestoksi on säädetty kolme vuotta, joka tulee Ukrainan tilanteen vuoksi annettavan tilapäisen suojelun osalta täyteen 4.3.2025. Tilapäisen suojelun jatkuminen tämän jälkeen edellyttää lainsäädännön muuttamista, kerrotaan sisäministeriön tiedotteessa.
Suojelu koskee jatkossakin Ukrainan kansalaisia
Tilapäinen suojelu koskee jatkossakin Ukrainan kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä lisäksi niitä kolmansien maiden kansalaisia, joilla on Ukrainassa pysyvä oleskelulupa tai jotka ovat saaneet siellä kansainvälistä suojelua. Sen sijaan Suomi ei enää jatka tilapäisen suojelun antamista niille Ukrainasta paenneille kahdellesadalle sellaisille kolmansien maiden kansalaisille, joilla ei ole ollut Ukrainassa pysyvää oleskelulupaa tai jotka eivät ole saaneet kansainvälistä suojelua.
– Tarvetta tilapäiselle suojelulle ei heidän kohdallaan enää ole. Lähtökohtana Ukrainassa tilapäisellä oleskeluluvalla työskennelleiden tai opiskelleiden kolmansien maiden kansalaisten osalta on paluu kotimaahan tai oleskeluluvan hakeminen Suomeen esimerkiksi työnteon tai opiskelun perusteella, sisäministeriöstä kerrotaan.
Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan maaliskuun alussa 2025.