SU
Muut EU-maat saavat Venäjän-rajansa kiinni, Sanna Marinilta ei vain onnistu – miksi hallitus jatkuvasti kompuroi rajakysymyksissä?
Vatulointi venäläisten viisumeissa on jatkunut jo puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen. Samaan aikaan Puolassa ja Baltiassa on jo todettu venäläisiin liittyvä turvallisuusuhka, kun Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli kokonaan. Mutta Suomi pitää ovia auki. Pääministeri Sanna Marin väisteli asiassa vastuuta ja piiloutuu ensin EU:n ja sitten virkamiesten selän taakse. SDP-Marinille ei aikanaan tehnyt pahaa lyödä kiinni Uuttamaata koronan takia. Mutta kun kyse on Suomen itärajasta, vastaus on käsien levittely.
Torstain kyselytunnilla hallitusta tentattiin, miksi Venäjän huvimatkailu edelleen jatkuu, vaikka Puola ja Baltian maat ovat saaneet touhun poikki. Pääministeri Sanna Marinin (sdp.) selitys oli eksoottinen – Suomessa ei ole viranomaisia, jotka voisivat todeta vastaavaa kansallista uhkaa.
Eli siis on kateissa mystinen viranomainen, joka voisi todeta saman, mitä itäisissä EU-maissa on jo todettu: asiassa on kyse kansallisesta turvallisuudesta.
Tekemättömyys on päätös, joka hyödyttää Venäjää
Tosiasiassa Suomi on vatuloinnillaan jo tehnyt aktiivisen päätöksen. Päätös on olla sulkematta Suomea.
Ja tämä jos mikä on venäläisten etu.
Suomesta on nimittäin tulossa ainoa maa, josta venäläiset pääsevät Eurooppaan. Hyökkäyssotaa käyvän valtion kansalaiset voivat siis vapaasti huvitella Suomessa.
Oikein?
Yhtä kaikki tämä tarkoittaa Suomen olevan Euroopan heikoin lenkki, kuten kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) muistutti pääministerille eduskunnan kyselytunnilla.
Viisumi ei ole subjektiivinen oikeus
Opposition pääkysyjä oli kansanedustaja Olli Immonen. Hän tiivisti olennaisen heti puheenvuoronsa alkulauseeseen: “Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus.”
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on linjannut, ettei viisumi ole subjektiivinen oikeus.
Lisäksi EU on mahdollistanut tiukemman viisumipolitiikan jäsenmaille.
Suomen hallitus kuitenkin selvittelee asiaa, aivan kuten se taannoin qelvitteli mahdollisuutta sulkea Itäraja tarvittaessa.
Kyselytunnilla pääministeri vastasi opposition kysymyksiin, sillä paikalla ei ollut vastuuministereitä eli sisäministeri Krista Mikkosta (vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).
Mari Rantanen ja Sanna Antikainen Suomen Uutisten haastattelussa eduskunnassa. Kansanedustajat ryöpyttävät saamatonta Sanna Marinia, joka ei vain saa aikaiseksi. Youtube, 10 min 55 sek.
MARIA ASUNTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Liettua Krista Mikkonen Latvia Sanna Marin Puola Pekka Haavisto Sauli Niinistö Viro Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kaakon PS-Nuoriso osti valotaulumainoksen venäläismatkailijoille: ”Teidän lomailessanne täällä, ukrainalaiset hautaavat läheisiään”
Immonen: Suomi on EU:n heikoin lenkki – ”Venäläisten viisumien epäämiselle löytyy perusteet”
Leena Meri Venäjän liikekannallepanosta: Hallituksen on valmistauduttava itärajan sulkemiseen
Antikainen: Venäjällä osittainen liikekannallepano – hallituksen kyvyttömyys sulkea raja on uhka kansalliselle turvallisuudelle
Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.